Gündem

AB Türkiye Delegasyonu'nun Arapça eğitim-öğretim yılı mesajına tepki yağdı

Gelen tepkiler üzerine AB Türkiye Delegasyonu bunu ilk defa yapmadıklarını açıkladı

09 Eylül 2019 13:02

T24 Dış haberler

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta arasında yaptığı açıklamaların ardından Brüksel-Ankara hattında tansiyon bir kez daha yükselirken, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu sosyal medya üzerinden yeni eğitim-öğretim yılı için Türkçe'nin yanı sıra Arapça da bir mesaj yayımladı. Sosyal medyada birçok kullanıcı mesajın Arapça da yayımlanmasına tepki gösterirken, AB Delegasyonu bunu ilk defa yapmadıklarını açıkladı. Paylaşım ilerleyen saatlerde gelen tepkiler üzerine silindi.

Erdoğan geçen hafta yaptığı iki ayrı açıklamada Türkiye'deki sığınmacıları Avrupa'ya gönderme tehditinde bulundu. Perşembe günü yaptığı açıklamada Suriye'nin kuzeyinde kurulacak güvenli bölgeye yeterince destek verilmezse "kapıların açılacağını" söyleyen Erdoğan, cumartesi günü Eskişehir'de de "Suriyelilerle ilgili olarak şu ana kadar 40 milyar dolar harcandığını" ifade ederek, "AB bize 3 milyar euro verdi. Oldu oldu, olmadı kapıları açarız onlar (AB) düşünsün." ifadelerini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte bu açıklamaların ardından, "Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye arasındaki göçmen mutabakatı ile ilgili AB'nin anlaşmayı uygulaması konusunda Türkiye'nin memnuniyetsizliğini görüşmek gerekir" demişti.

AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan Twitter paylaşımında bugün Türkçe'nin yanı sıra Arapça olarak da "2019-2020 eğitim öğretim yılı bugün başlıyor. Tüm öğrencilere hep daha fazlasını öğrenecekleri eğlenceli bir yıl dileriz" ifadeleri yer aldı. Paylaşımın altına bin 500'den fazla yorum yapıldı. Yorumlarda birçok kullanıcı Arapça'nın Türkiye'nin dili olmadığını belirtirken, bazı kullancılar AB'yi Türkiye'yi "Araplaştırmaya çalışmak" ve "Sığınmacıları itelemeye çalışmakla" suçladı.

Gelen tepkiler üzerine AB Türkiye Delegasyonu şu mesajı yayımladı:

"Bugün yayımladığımız mesajımıza gelen bazı yorumlara ilişkin olarak iletişimde Türkçe ve İngilizce dillerini kullandığımızı açıklığa kavuşturmak isteriz.  Son üç yıldır Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) hakkındaki bilgilendirme amaçlı sosyal medya mesajlarımızda, AB Türkiye Delegasyonu olarak, ortaklarımız gibi, Türkçe ve İngilizce'nin yanı sıra Arapça da kullanmaktayız. Türkiye'de yaşayan Suriyelilere yönelik yayımlanan bu mesajların amacı, Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) altında eğitim, sağlık, insani yardım, göç yönetimi, alt yapı ve sosyo-ekonomik alanlarda yürütülen ortak projeler kapsamında yapılanlar hakkında, kendi dillerinde bilgi vermektir."

AB Türkiye Delegasyonu gelen tepkiler üzere yaptığı paylaşımı sildi. Yapılan açıklamada, "Yeni eğitim yılının başlaması vesilesiyle Türk öğrencilere ve Türkiye’de yaşayan Suriyeli öğrencilere ulaşmak amacıyla yayımladığımız sosyal medya mesajımızı, yanlış anlaşılmalara neden olduğu için yayından kaldırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.