Dünya

AB Konsey Başkanı'ndan Trump'ın Fransa'ya vergi tehditine yanıt: Aynı şekilde karşılık veririz

Trump, Fransa'ya "Onların şaraplarını daha önce hiç olmadığı kadar vergilendiririz" demişti

26 Ağustos 2019 08:34

Avrupa Birliği Konsey Başkanı Donald Tusk, ABD'nin Fransa'nın dijital şirketleri vergilendirme kararına politik bir yanıt için vergileri kullanması durumunda "AB de yanıt verecektir" dedi. Tusk, Donald Trump'ın politik nedenlerle vergileri kullanmasının tüm dünya için risk olduğunu söyledi.

Fransa'nın Biarritz kentinde gerçekleşen G7 Zirvesinde konuşan Tusk, Trump'ın Fransa'nın dijital şirketleri vergilendirme kararına Fransız şarabına vergi getirme tehditini değerlendirdi. Tusk'ın yanıtı AB'nin de vergilendirme yanıtı vereceği oldu. 

G7 için Beyaz Saray'dan ayrılan Trump, Fransa'nın kararı hakkında, "Ben de teknoloji şirketlerinin büyük hayranı değilim ama onlar harika Amerikan şirketleri ve doğal olarak Fransa'nın gelip onları vergilendirmesini istemiyorum. Eğer yaparlarsa, onların şaraplarını daha önce hiç olmadığı kadar vergilendiririz" demişti.

Fransa Haziran ayında yaklaşık 30 teknoloji şirketini hedef alan yüzde 3'lük bir vergi getirdi. Bu şirketler arasında Facebook, Amazon ve Google da bulunuyor. Vergi, dijital aktivitelerden yılda 750 milyon Euro geliri olan ve bu gelirin 25 milyon Euro'su Fransa'dan gelen şirketleri kapsıyor.