Gündem

AB Komisyonu: Ahmet Altan derhal serbest bırakılmalı

"Türk mahkemeleri, bir kez daha anlamsız bir zulüm sergiledi"

13 Kasım 2019 18:55

AB Komisyonu'nun İnsan Haklarından Sorumlu Üyesi Dunja Mijatovic, gazeteci-yazar Ahmet Altan'ın yeniden tutuklanmasını 'anlamsız bir zulüm' diye tanımlarken, "Derhal serbest bırakılmalı" dedi.

Mijatovic, Twitter'da paylaştığı mesajında "Birçok kez olduğu gibi Türk mahkemeleri, Ahmet Altan'ı tutuklayarak bir kez daha anlamsız bir zulüm sergiledi. Derhal serbest bırakılmalı" dedi.

Ne olmuştu?

1138 gün sonra tahliye edilen gazeteci-yazar Ahmet Altan, polis ekiplerince evinde dün gece gözaltına alınarak Vatan Caddesi’ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen Ahmet Altan yeniden tutuklandı ve Silivri Cezaevi'ne gönderildi.

Tutuklama kararında, 'Ahmet Altan’ın tutuklu kaldığı süre, terör suçu olması nedeniyle muhtemel infaz süresi, suçun kaçma şüphesi var sayılan katalog suçlardan olması, tutuklama şartlarının devam etmesi, şahsi ve diğer halleri ve ilgili suçun alt ve üst sınırları dikkate alındığında tutuklamanın amaca daha uygun olduğu, adli kontrol tedbirlerinin amaca hizmet etmeyeceği ve yetersiz kalacağı' kaydedildi.

T24' açıklama yapan Ahmet Altan'ın avukatı Figen Çalıkuşu, kararın yasal olmadığını ve izahı zor olduğunu belirtti. Hükmün ortada olduğunu, sadece İstinaf ve Yargıtay'ın dokunabileceğini söyleyen Çalıkuşu, yasal olmayan bir sürecin yasal olmayan bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Kararın okunmak için duruşma açıldığını ve bir nevi sorgu yapıldığını aktaran Çalıkuşu, hükümden sonra sorgu yapılamayacağını ifade etti. Tutuklanma sebeplerinin CMK'da açıkça yazdığını ve Ahmet Altan için gösterilen sebebin bunların arasında olmadığını ifade eden Çalıkuşu aleyhe bozma yasağını hatırlatarak 'cezanın artırılma ihtimalinin' gerekçe gösterilmesini hukuki cehalet olarak nitelendirdi. Bunları mahkemeye söylemenin insanın canını sıktığını söyleyen Çalıkuşu; mahkemenin, 'Ben yasayı böyle yorumluyorum, farklı pencereden bakıyorum' dediğini aktardı.