Gündem

7 yıldır devam eden 'KCK Basın davası" ertelendi

Yargılanan gazetecilerin AİHM'e yaptığı başvuru sonrası süreç devam ediyor

22 Ekim 2019 12:49

46 gazetecinin yargılandığı ‘KCK Basın davası’nın 14. duruşması, İstanbul Üçüncü Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşma 25 Ocak'a ertelendi.

Duruşmada bazı tutuksuz yargılanan gazeteciler ile avukatları hazır bulundu.

Evrensel'in haberine göre avukat Özcan Kılıç, soruşturmayı yürüten emniyet görevlileri hakkında İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davanın akıbetinin sorulmasını istedi.

Avukat Mehtap Acar Ulus'tan, “FETÖ suçlamasıyla yargılanan şüpheli emniyet görevlisi Yunus Dolar etkin pişmanlıktan yararlanmak maksadıyla Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığında alınan beyanlarında müvekkilim Çağdaş Ulus'un ne şekilde sahte delillerle tutuklatıldığını açıkça bildirmiştir. Daha önce bildirdiğimiz üzere emniyet görevlilerinin yargılandığı dosyada müvekkilim müştekidir. Bahsi geçen dosyanın ilgili bölümleri dosyanız arasına da alınmıştır. Bu yargılama yaklaşık 7 yıldır sürmektedir. Müvekkilimin suçsuz olduğu sabittir. Bu nedenle müvekkilim yönünden tefrik kararı verilmesini talep ediyoruz, yazılı beyanlarımızı ve bu husustaki delillerimizi içeren evrakları sunuyoruz” dedi. 

Avukatların taleplerinin ardından mahkeme, İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesindeki dosyanın akıbetinin sorulmasına karar vererek, duruşmayı 25 Ocak'a erteledi.

Dava 7 yıldır devam ediyor

2011’de ‘KCK soruşturması’ kapsamında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi basın kurumlarına operasyonlar düzenlendi. Yapılan operasyonda 46 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 32’si tutuklanmıştı.

Yapılan röportajlardan, çekilen fotoğraflara, takip edilen basın açıklamalarından, alınan notlara ve haber kaynakları ile yapılan görüşmelere kadar bütün habercilik faaliyetlerinin tamamı iddianamede suçlama konusu yapıldı. 32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler (ÖYM) kaldırıldıktan sonra tahliye edilebildi. 

ÖYM’lerin kapatılmasının ardından gazeteciler, davanın iptali için Anayasa Mahkemesine başvursa da mahkeme AYM sonucunu beklemeden yargılamaya devam etti.

Yargılanan gazetecilerin devam eden süreçte Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru yaptı. AİHM’deki süreç de devam ediyor