Kültür-Sanat

7. Boğaziçi Film Festivali ödül töreniyle sona erdi

Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen törende, onur konuğu Kim Ki Duk başta olmak üzere çok sayıda isme ödül verildi

27 Ekim 2019 12:00

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla İstanbul Medya Akademisi ve Uluslararası Boğaziçi Sinema Derneği iş birliğiyle düzenlenen 7. Boğaziçi Film Festivali, Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen ödül töreniyle sona erdi.

NTV'nin haberine göre, sinema dünyasından pek çok ismin yer aldığı törende konuşan Festival Başkanı Ogün Şanlıer, bir hafta boyunca sinemaseverlerin festivale yoğun ilgi gösterdiğini belirterek, "Tüm etkinliklerimiz çok verimli geçti. Bizim istediğimiz de buydu. Bunu yapabildiğimiz ve İstanbul'un kültür sanat hayatına böyle bir hafta kazandırdığımız için çok mutluyuz. Bu anlamda tüm jürilerimize, jüri başkanımıza ve onur konuğumuz Kim Ki Duk'a festivale renk kattıkları için çok teşekkür ediyorum" dedi.

Duk: "Özellikle masterclass etkinliği çok mutlu geçti"

Festivalin onur konuğu Güney Koreli yönetmen, senarist ve yapımcı Kim Ki Duk da gecede Ogün Şanlıer'in elinden Onur Ödülü'nü aldıktan sonra, "Öncelikle bu değerli festivalden davet aldığım için çok mutluyum. Çok teşekkür ederim. Tüm bu süreç kapsamında benim filmlerimi izleyen ve seven seyircilere çok teşekkür ederim. Özellikle dün gerçekleşen masterclass etkinliği benim için çok mutlu geçti. Bu ödül için de ayrıca teşekkür ederim. Bundan sonra da yeni filmler yapmak için çok daha azimli şekilde çalışacağım. Bu güzel festivalden dolayı hepinizi tebrik ederim" dedi.

100 liralık ödül 'Aidiyet'in

Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun'un jüri başkanlığını üstlendiği fotoğraf sanatçısı Ebru Ceylan, oyuncu Cemre Ebüzziya, yazar Mustafa Çiftci ve oyuncu Nalan Kuruçim'den oluşan Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması jürisi, yarışma filmlerini değerlendirdi. Değerlendirme sonucunda Burak Çevik'in yönettiği 'Aidiyet' en iyi film seçilerek, 100 bin lira değerindeki Altın Yunus Ödülü'nü kazandı. Film ayrıca En İyi Senaryo Ödülü'nün de sahibi oldu.

'Bağlılık- Aslı' filmiyle En İyi Yönetmen ödülü Semih Kaplanoğlu'na, 'Uzun Zaman Önce' adlı filmdeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu ödülü Nihan Dengiz Okutucu'ya, 'Nuh Tepesi'nde canlandırdığı karakterle En İyi Erkek Oyuncu ödülü Ali Atay'a verildi.

En İyi Görüntü Yönetmeni ödülüne 'Dilsiz' filmiyle Andreas Sinano değer görülürken, Kovan adlı yapımla En İyi Kurgu ödülünün sahibi Erkan Erdem oldu.

FİYAB Yapımcı Ödülü 'Kapan' filmine

Zor koşullarda film yapma becerisi gösteren, bütçesinden çekimine filmin tüm süreçlerini başarıyla yürüten yapımcıları ve bağımsız sinemayı desteklemek amacıyla festival kapsamında Film Yapımcıları Meslek Birliği (FİYAB) tarafından verilen FİYAB Yapımcı Ödülü'nü ise prömiyerini yine festivalde gerçekleştirdiği 'Kapan' filmi ile Seyid Çolak aldı.

'Homewarda', büyük ödülü aldı

Bu yıl 'Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması'ndaki yapımları Filipinli yönetmen Brillante Ma Mendoza'nın jüri başkanlığında, yönetmen Bassam Ali Jarbawi, Durban Film Festivali Direktörü Chipo Zhou, oyuncu Melisa Sözen ve yönetmen Milko Laza-rov'dan oluşan jüri değerlendirdi. Jüri, 50 bin lira değerindeki En İyi Uzun Metraj Film Ödülü'nü, Kırım Tatarı yönetmen Nariman Aliyev'in 'Homeward' filmine verirken 'Criminal Man' filmiyle Gürcü yönetmen Dmitry Mamuliya'yı En İyi Yönetmen Ödülü'ne layık gördü.

Jüri Özel Ödülü "Aga's House"un

En İyi Kadın Oyuncu ödülünü "Aga's Hous"e filmindeki rolleriyle Adriana Matoshi, Rozafa Celaj, Shengyl Ismaili ve Melihate Qena, En İyi Erkek Oyuncu ödülü 'Homeward' ile Akthem Seitablayev'in aldığı yarışmada, Jüri Özel Ödülü de "Aga's House" filmiyle Kosovalı yönetmen Lendita Zeqiraj'ın oldu.

Kısa Filmlere Destek Ödülleri

7. Boğaziçi Film Festivali'nin ulusal ve uluslararası kısa film yarışmasında ise toplam 70 bin lira değerinde ödüller dağıtıldı. Ulusal kategoride En İyi Kısa Kurmaca Film ödülü 'Boşluk' filmiyle Elif Eda Karagöz'e, En İyi Ulusal Kısa Belgesel ödülü 'Amca' yapımıyla Senem Bay'a verildi. Uluslararası kategoride ise En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülüne 'Nefta Futbol Kulübü' filmiyle Yves Piat layık görülürken film ayrıca 25 bin lira değerindeki Ahmet Uluçay Büyük Ödülü'nün de sahibi oldu. En İyi Uluslararası Kısa Belgesel ödülü ise 'Uçamayan Süper Kahraman' adlı yapımıyla Beatrice Baldacci'a, İstanbul Medya Akademisi Genç Yetenek Ödülü de 'Avarya' filmiyle Gökalp Gönen'e verildi.

Bosphorus Film Lab'in Pitching kategorisinde verilen TRT Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Alcan'ın açıkladığı TRT Ortak Yapım Ödülü, Selcen Ergün'ün 'Kar ve Ayı' adlı projesine giderken Postbıyık Renk Düzenleme Ödülü de 'İlk Taşı En Dertli Olan Atsın' projesine verildi. Work in Progress kategorisinde 25 bin lira değerindeki Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü'nün kazananı 'Mavzer' filmiyle Fatih Özcan olurken CGV Mars Film Dağıtım Ödülü ise Hacı Orman'ın 'Körleşme' adlı projesi için takdim edildi.