Gündem

6 bin muhtar için YSK’ya itiraz edildi; 3 bin muhtarın mazbatası iptal edilebilir

Mazbatası iptal edilen muhtarlıklar için 7 Haziran 2020'de ara seçim yapılacak

23 Ağustos 2019 12:03

31 Mart yerel seçimlerinin ardından 50 bin 300 muhtar için oy kullanıldı; seçilen 6 bin muhtar için YSK’ya itiraz edildi. Muhtarlarla ilgili 6 bin itiraz dosyası YSK'ya ulaştı. Bunlardan 3 binin yeni seçilen muhtarın yasadaki şartları taşımadığı yönünde oldu. Muhtarlar hakkında, "okuma yazma bilmediği, seçimden 6 ay önce ikametgâhını muhtar olduğu yere taşıdığı, adli sicilinin temiz olmadığı, bir yılın üzerinde cezası bulunduğu" şeklinde şikâyetler olduğu saptandı.

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan'ın haberine göre, Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyeti Seçimi Hakkındaki Kanun'a göre bu şartları taşımaları gerektiği halde muhtarların aday olduklarında, buna ilişkin belge verme zorunluluğu bulunmuyor. İstismarın artması üzerine yasal düzenlemeye gidilme kararı alındı. 

Yasa değişecek

Ancak YSK, bu konunun istismara açık hale gelmesi nedeniyle yasa değişikliğine gitme kararı aldı. İtiraz edilmeyen yerlerde, seçilme yeterliliği taşımayan kişilerin beş yıl boyunca muhtarlık yapıp maaş almasının önlenmesi için sistem değiştirilecek. Ayrıca yapılacak düzenlemeyle muhtarlık ara seçimleri de kaldırılacak. Mazbata verilmediği andan itibaren, en çok oyu alan ve şartları taşıyan ikinci muhtar adayı görevlendirilecek.