Gündem

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu: Türkiye Barolar Birliği delegeleri Feyzioğlu'nun meşruiyetini tartışmaya açacak

İstanbul Barosu Başkanı Durakoğlu, Murat Sabuncu'ya yorumladı

02 Eylül 2019 15:08

52 baro ve 20 Yargıtay üyesinin katılmadığı adli yıl açılışı töreni, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Yeni adli yıl açılış töreninde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, hangi mesajları verdi; baro seçim yönteminde değişiklik mesajını, açılışa gitmeyen barolar nasıl yorumladı? İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu, Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtladı.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun törendeki konuşmada "Konu vatansa gerisi teferruattır" sözünü yorumlayan Durakoğlu, "Bu bana şunu anlatıyor, Sayın Feyzioğlu, içinde bulunduğu konumu, kendi yapması gereken görevinin gereği olarak ortaya koyamadığı için, bunu başka türlü gerekçelendirmeye çalışıyor" dedi. Durakoğlu, Feyzioğlu'nun 'iktidar dili' kullandığını ifade ederek "İçinde bulunduğu yetmezliği, politik bir çerçeveye dönüştürme çabasından başka bir şey değil bu" diye konuştu. 

Murat Sabuncu'nun 52 baronun adli yıl açılış törenine katılmamasıyla ilgili, "Feyzioğlu'nun meşruiyet sorunu olduğunu düşünüyor musunuz" sorusuna, "Son düzenlemeden itibaren bunu tartışacak konuma geldiğimizi düşünüyorum. Bu hafta içinden itibaren bunu tartışmaya başlayacağız, özellikle Türkiye Barolar Birliği delegesi arkadaşlarımızla. Çünkü biz İstanbul Barosu olarak, 2017 yılında, o zamanki çizgisi nedeniyle Feyzioğlu'nu desteklemiştik. Ancak geldiğimiz bu nokta bizi de yeniden değerlendirmeye mecbur bırakıyor. Ortada bir sorun var" ifadelerini kullandı. 

Türkiye'de yargıda ciddi sorunlar olduğunu dile getiren Durakoğlu, "Siyasal iktidarın üyesi olan kişilerin hakim yapıldığı, yargıya yeniden format atıldığı bir süreç yaşıyoruz. Savunma hakkının ihmal ve ihlal edildiği, yıllardır kazandıklarımızın, OHAL döneminde KHK ile elimizden alındığı bir süreci yaşıyoruz" dedi.