Kültür-Sanat

47. İstanbul Müzik Festivali, açılış töreni ve konseriyle başladı

Festivalin Onur Ödülü Prof. Rengim Gökmen'e takdim edildi

12 Haziran 2019 17:57

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 47. İstanbul Müzik Festivali, 11 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirilen Açılış Töreni ve Konseri'yle başladı.

30 Haziran'a kadar devam edecek festival, müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikâyeleri Var Olmanın Karanlığı, Var Olmanın Aydınlığı temasıyla sahnelere taşıyor. İstanbul Müzik Festivali bu yıl Barok müziğin devleri Bach, Vivaldi, Handel'den 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerinden Şostakoviç'e, klezmerle yoğrulmuş caz müziğinden Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 20 günde 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konsere ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında ayrıca ücretsiz hafta sonu konserleri, konsere doğru etkinlikleri ve çocuk atölyeleri de düzenlenecek.

Sunuculuğunu Ceylan Saner'in üstlendiği 47. İstanbul Müzik Festivali Açılış Töreni, İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı'nın açış konuşmasıyla başladı.

İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Kentimizin en köklü klasik müzik etkinliği olan bu festivali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı olarak, 1973 yılından bu yana, kesintisiz olarak sürdürüyoruz. Bu yıl yıldız solistler, genç yetenekler, büyük orkestralar yine festivalde İstanbul izleyicisiyle buluşacak. Şehrin tarihi mekânlarında düzenlenen konserler İstanbul'un kültürel zenginliğini göz önüne serecek. Her yaştan müziksevere hitap eden ücretsiz hafta sonu etkinlikleriyle festival, geniş kitlelere ulaşacak. 

"İstanbul'un sanat yaşamını zenginleştirmek, dünya kültür birikimine katkıda bulunmak ve gençlere destek olabilmek, her zaman en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Düzenlediğimiz konserlerin yanı sıra uzun yıllardır verdiğimiz eser siparişleriyle dünya kültür birikimine katkıda bulunmaya devam ediyoruz. Hayatı, müziği, kültürü ve sanatı, tüm aydınlığı ve renkliliğiyle yaşayacağımız, ruhumuzu zenginleştirecek bir festival bizi bekliyor.

"Vakfımızın ve festivalimizin ellinci yılına yaklaşırken, geçmiş başarılarımız bize gurur, geleceğe dair hedef ve hayallerimizse bize umut ve heyecan veriyor. Tüm bu çalışmalarımızı mümkün kılan izleyicilerimize, sanatçılarımıza ve destekçilerimize gönülden teşekkür ediyorum."

Festival sponsoru E.C.A Presdöküm Sanayii A.Ş. adına teşekkür plaketini alan Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen konuşmasında şunları söyledi:

"Elginkan Topluluğu olarak, kültürel faaliyetlere ve eğitime verdiğimiz güçlü destekle, tam 68 yıldır var olmayı sürdürüyoruz. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün 14 Ekim 1925 tarihinde İzmir Kız Öğretmen Okulu'nda söylediği gibi, "Müzik, yaşamın bir parçası değil kendisidir. Çünkü ‘Hayat Müziktir.' Müzik ile alakası olan tek varlık, insandır. Müziksiz bir hayat da zaten mevcut değildir. Müzik hayatın neşesi, ruhu, sevinci ve her şeyidir.

"Sanatla, sanatçıyla ve sanatseverlerle bir arada olmak, güzelliklere yer açmak, sanatın gelişimini desteklemek temel ilkelerimiz arasında… Bu ilkelerimiz doğrultusunda, İstanbul Müzik Festivali'nin sponsorluğunu 4. kez üstleniyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz."

Törende İstanbul Müzik Festivali'ne desteklerinden dolayı TC Kültür ve Turizm Bakanlığı'na teşekkür edildi ve festivale mekân desteği veren Beyoğlu Belediyesi, Kadıköy Belediyesi, Boğaziçi Üniversitesi, İş Sanat ve Zorlu PSM temsilcilerine teşekkür plaketleri verildi.

47. İstanbul Müzik Festivali'nin gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunan gösteri sponsorları Türkiye İş Bankası, Borusan Holding, ICBC Turkey Bank A.Ş., FIAT, Mercedes-Benz Türk A.Ş., Tekfen Vakfı ve 2019-2022 Festival Açılış Konseri Orkestrası Tekfen Filarmoni Orkestrası'na da teşekkür plaketleri takdim edildi.

Festivalin Onur Ödülü Prof. Rengim Gökmen'e takdim edildi

47. İstanbul Müzik Festivali'nin bu yılki Onur Ödülü Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası genel müzik direktörü ve Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi, orkestra şefi Devlet Sanatçısı Prof. Rengim Gökmen'e takdim edildi. Gökmen'e ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

Müziğe küçük yaşlarda annesi opera sanatçısı Muazzez Gökmen'in denetiminde başlayan Gökmen, piyano ve kompozisyon çalışmalarını Ankara Devlet Konservatuvarı'nda Ferhunde Erkin, Nimet Karatekin, İlhan Baran ve Ahmed Adnan Saygun ile tamamladıktan sonra orkestra şefliği öğrenimi için Türk hükümeti tarafından İtalya'ya gönderildi. Önce Roma Santa Cecilia Konservatuvarı, daha sonra Siena'daki Chigiana Akademisi ve Santa Cecilia Yüksek Müzik Akademisi şeflik bölümlerinden Franco Ferrara'nın öğrencisi olarak birincilikle mezun oldu. Avusturya, İngiltere ve Hollanda'da orkestra şefliği üzerine çalışmalar yaptıktan sonra 1980 yılında katıldığı San Remo Uluslararası Gino Marinuzzi Şeflik Yarışması'nı kazanarak büyük başarı elde etti. Daha sonra Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde, ABD ve Güney Amerika'da konserler yönetti.

1984-89 yılları arasında Ankara Devlet Opera ve Balesi Genel Müzik Direktörü, 1992-95 ve 2007-2014 yılları arasında Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü olarak görev yaptı. Bu görevi sırasında Aspendos Opera ve Bale Festivali ile İstanbul Uluslararası Opera Festivali'ni başlattı. Sanatçı 1991-2006 yılları arasında İzmir Devlet Senfoni Orkestrası Müzik Direktörü olarak görev yaptığı sırada sayısız konser, kayıt, yurtiçinde ve yurtdışında turneler gerçekleştirdi. 1998 yılında Devlet Sanatçısı seçilen ve aynı yıl İtalyan Hükümeti tarafından Şövalye Nişanı ile ödüllendirilen Rengim Gökmen, 1999 yılında Cumhurbaşkanlığı Yüksek Kültür ve Sanat Nişanı ile onurlandırıldı.

Aydın Gün Teşvik Ödülü genç piyanist Can Çakmur'a sunuldu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV)'nin kültür-sanat üretimini desteklemek ve geleceğin sanatçılarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla 2012 yılından itibaren, klasik müzik alanında gelecek vadeden genç müzisyenlere verdiği 15 bin TL değerindeki Aydın Gün Teşvik Ödülü'nün 2018 sahibi 22 yaşındaki piyanist Can Çakmur oldu. Can Çakmur'a ödülü 47. İstanbul Müzik Festivali açılış töreninde İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı tarafından takdim edildi. 

1997 yılında Ankara'da doğan Can Çakmur, piyano eğitimine Leyla Bekensir ve Ayşe Kaptan ile başladı. 2009-2015 yılları arasında Emre Şen, Jun Kanno ve Paris'te Schola Cantorum'da Marcella Crudeli ile çalıştı. Çakmur, 2012 yılından itibaren aralarında Alan Weiss, Arie Vardi, Ewa Kupiec, Leslie Howard ve Robert Levin'in de bulunduğu pek çok değerli sanatçıyla Mendelssohn-Akademie, The Holland International Music Sessions, Liszt-Akademie Schillingsfürst ve burs da aldığı Liechtenstein Uluslararası Müzik Akademisi gibi akademilerde çalışma imkânı buldu. 2018 yılı 10. Hamamatsu Uluslararası Piyano Yarışması ve 2017 İskoç Uluslararası Piyano Yarışması birincisi Can Çakmur, 43. İstanbul Müzik Festivali'nde Sascha Goetzel yönetiminde Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ile açılış konserinde ve 46. İstanbul Müzik Festivali'nde Festival Buluşması konserlerinde de yer aldı. Ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödülün sahibi olan genç piyanist, 2012 yılında XXII. Roma Uluslararası Piyano Yarışması'nda birinci oldu. Sonraki yıl Güher ve Süher Pekinel'in Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler projesine kabul edilen Çakmur, 2014 yılında Pianale Junior Akademi ve Yarışması'nda gösterdiği performans nedeniyle akademi için burs ve EMCY (Avrupa Gençlik Müzik Yarışmaları) Ödülü'nü kazandı. Bu ödül ona Eindhoven Muziekgebouw'da bir resital verme imkânı sundu. Aynı yıl Weimar'da düzenlenen 4. Franz Liszt Genç Piyanistler Yarışması'nda üçüncülük ödülü ve Bartók Özel Ödülü'nü kazandı. 2014 yılındaki başarıları sebebiyle Çakmur, 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri'nde "Yılın Genç Müzisyeni" ödülüne layık görüldü. 2016 yılında X. Balys Dvarionas Yarışması'nda ilk üç katılımcı arasında yer alarak "Laureate" ödülü ve ayrıca 2 özel ödül kazandı.

Festival açılışını Tekfen Filarmoni Orkestrası ve Genç Piyanist Seong-Jin Cho yaptı

Törenin ardından İstanbul Müzik Festivali, 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması'nda birincilik ödülü alan 1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho ve İstanbul Müzik Festivali'nin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası'nın konseriyle başladı. Günümüzün en önemli orkestralarının konuğu olan, Simon Rattle'ın "piyanoda bir şair" diye bahsettiği Seong-Jin Cho, Ludwig van Beethoven'ın 15 Opus numaralı 1. Piyano Konçertosu'nu yorumlarken Aziz Shokhakimov yönetimindeki Tekfen Filarmoni Orkestrası konserin ikinci yarısında Franz Liszt'in Senfonik Şiir No.3 "Prelüdler" isimli eserini seslendirdi.

Festivali yenilenen İKSV Mobil'den takip edin 

Daha iyi bir deneyim için İKSV Mobil uygulaması Loodos Teknoloji'nin katkılarıyla yeniden tasarlandı. Rengârenk bir tasarımla etkinlikleri takip etmek artık daha keyifli. Yeni eklenen özelliklerle kendi profilinizi oluşturarak, İstanbul Müzik Festivali'nde dinlemek istediğiniz konserleri takviminize ekleyebilir, programınızı İKSV Mobil'den oluşturabilirsiniz.

İKSV Mobil ile ayrıca İKSV etkinliklerini kategoriler özelinde listeleyip filtreleyebilir; sanatçı, mekân ve etkinlik adına göre arama yapabilir; etkinlikleri harita üzerinde görüntüleyip yol tarifi alabilirsiniz. Uygulama App Store'dan ve Google Play'den indirilebiliyor.

47. İstanbul Müzik Festivali mekânları Yandex Navigasyon'da

47. İstanbul Müzik Festivali'nin Yandex ile gerçekleştirdiği işbirliği sonucu müzikseverler, uygulamanın "Kategoriler" bölümünde yer alan festival logosuna dokunarak konser mekânlarını haritada görebilecek ve festival mekânlarına kolayca rota oluşturabilecek.