Gündem

3 kez mülakata girmelerine rağmen kadroya alınmayan taşeron işçiler: 'Bizi fişlediler; yerel bürokrasi engel çıkartıyor, bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz'

21 Mayıs 2020 20:28

Van Büyükşehir Belediyesi'nde 2018 yılında kadroya alınmak için mülakata giren ancak ilk mülakat dahil daha sonra girdikleri 2. ve 3. mülakatlarda da 'başarısız' sayılan ve 'kadrolu olacakken işsiz kalan' taşeron işçiler...

2018'de çıkan KHK ile Van Büyükşehir Belediyesi'nde kadroya girmek için mülakata alınacak taşeron işçi sayısı 1706'dı. Ancak bu işçilerin 440'ı  mülakatta 'başarısız' oldukları gerekçesiyle kadroya alınmadı.

Daha sonra yaptıkları itirazlar sonucunda kadroya alınmayanların sayısı 306'ya düştü. Kadroya alınmayan işçiler arasında bir intihar ediyor, başka biri de günlük yevmiyeyle çalışırken iş 'kazasında' başka bir işçi de kalp kriz nedeniyle hayatını kaybediyor. Geriye kalan 303 işçi 2018'den beri kadroya alınmak için mücadele ediyor. 

Mahkemeye gidiyorlar. Mahkeme kararı lehleri çıkıyor. 2019'da ve son olarak 7 Mart 2020'de tekrar sınava giriyorlar. Ancak yine mülakata takılıyorlar.

Süreçle ilgili T24'e bilgiler veren  işçi Zafer Uyar kadroya alınmama ve mülakatlarda başarısız olma gerekçelerinin belediye tarafından kendilerine iletilmediğini söylüyor. Uyar bu konudaki tahminlerinin 'siyasi fişlenme' olduğunu dile getiriyor. Uyar "Kadroya alınmayanlar olarak 440 kişiydik ancak itirazlarımız sonrasında 134 arkadaşımız daha kadroya alındı. Ancak sonradan öğrendik ki kadroya alınan 134 arkadaşımızın geçmişte  elenme gerekçesiyle bizim gerekçemiz aynı. Arkadaşlarımız için mutluyuz ama ortada bir çelişki var" diyor.

Dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun 'Taşerondan kadroya geçiş sürecinde yapılacak mülakatlar formalitedir. Mülakatlarda çalışan her işçinin o kurumda yaptığı göreve göre sorular geleceği' açıklamalarını hatırlatan işçiler, mahkemenin lehlerine karar vermesine rağmen neden işe alınmadıklarını soruyorlar.

İşçiler yerel bürokrasinin işlerine dönmeleri konusunda engel çıkardığını söylüyor. Bu engeli aşarak İçişleri Bakanlığı'na ulaşmak istediklerini belirtiyorlar. 

İşçiler, süreci kısaca şöyle anlatıyor; "Aralık 2018'de mülakata alındık. Ancak 1706 işçiden 440'ı mülakatı geçemediği gerekçesiyle kadroya alınmadı. İtiraz ettik. Bu kez de 440 işçiden 306'sının yine başarısız olduğu belirtildi. Mahkemeye verdik. Mahkeme yapılan mülakatların kanuna aykırı ve usulsüz olduğuna hükmetti. Mart 2019'da yeniden mülakata alındık. Seçimi kazanan belediye başkanı mazbatayı alana kadar sonuç açıklanmadı. Mazbatanın ardından tekrar başarısız olduğumuz açıklandı. İkinci kez mahkemenin yolunu tuttuk. Mahkeme yine lehimize karar verdi. Bu kez 261 kişi için iade kararı verdi. 7 Mart 2020'de tekrar mülakata girdik. Ancak 27 Mart'ta yapılan mülakatla yeniden başarısız ilan edildik."

'İlk 2 mülakatta alanlarıyla alakalı olmayan sorular soruldu'

T24'e konuşan işçilerin avukatlarından Emrah Borazan,"İşçilere mülakatlarda kendi alanlarıyla ilgili soru sorulmadı. İşçilere 'Telefonu kim buldu, Dünya Kupası'nı kim kazandı' gibi sorular sorulmuş. Bu KHK'ya aykırı'" diyor.

İşçilerden Zafer Uyar da kendilerine başarısız sayıldıkları ilk 2 mülakatta alanlarının dışında sorular sorulduğunu teyit ediyor. Ancak son olarak 7 Mart'ta girdikleri mülakatta ise alanları ile ilgili sorulduğunu söylüyor. Ancak yetkililerin kendilerine 'hayırlı olsun, artık geçtiniz' demesine rağmen 20 Mart'ta tekrardan başarısız sayılıyorlar.  İşçiler neden başarısız olduklarını bilmiyor. Zira sınav sonuçlarını göremiyorlar. 

"Vali, 'üzerimde baskı var' diyor"

İşçiler, 3. mülakat sonrası Van Valisi Mehmet Emin Bilmez'e "işçilerin işe geri alınmadığı' şeklinde bir soruya Vali'nin "Üzerimde yerel bürokrasi baskısı var. İçişleri Bakanlığı'na giderse işe iadelerini onaylarım" yanıtını verdiğini duyduklarını aktarıyor.

"Oyalıyorlar"

İşçiler bu süreçte Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) başvuruyor. "Sorununuz konuyla ilgili olan İçişleri Bakanlığı'na iletilmiştir" yanıtını alıyorlar. Ancak İçişleri Bakanlığı'ndan da yanıt gelmiyor. Oyalandıklarına inanıyorlar.

"İtiraz dilekçesi vermeye gittik; belediye önünde büyük bir güvenlik önlemi vardı"

İşçiler yine yılmıyor.  20 Mart 2020 tarihinde yaklaşık 70 kişiyle Van Büyükşehir Belediyesi'ne itiraz dilekçesi vermeye gittiklerini ancak büyük bir güvenlik önlemiyle karşılaştıklarını söylüyorlar. Ancak engellemelere rağmen dilekçelerini vermeyi başarıyorlar. Ancak 20 Mart'ta sundukları itiraz dilekçeleri reddediliyor. 

"Sınav komisyonunu hemen valiliğe aldılar"

31 Mart yerel seçimlerinden sonra sınav komisyonun hemen belediyeden valiliğe alındığını belirten işçiler, yaşadıkları süreçte bunun da etkisi olduğunu belirtiyor. 

15 Haziran'da yeniden mahkemeye gideceklerini belirten İşçiler,"Artık kendi yağımızda kavrulacak halimiz kalmadı. Kimseden lütuf istemiyoruz. Hakkımız olan işimizi istiyoruz" diyor.

"Bu süreçte bize sendikalar destek vermedi"

Devrimci İşçi Sendikaları Konfedarasyonu (DİSK) ve Hak-İş'e de sorunlarını taşıdıklarını ifade eden işçiler iki sendikadan da somut sayılacak bir destek göstermediğini ifade ettiler.

"Mahkemelerin belediyeye maliyeti 17 milyon lira"

İşçilerden Zafer Uyar, "O kadar kötü zamanlar geçirdik ki. 3 arkadaşımızı bu süreçte kaybettik. Yargı süreci için de çok para harcandı" diyor.

"Artık bir arkadaşımızı daha kaybetmek istemiyoruz, psikolojik olarak çökeriz" 

Mülakatı geçemedikleri gerekçesiyle işsiz kalan 306 işçiden 3'ü şu an hayatta değil. İşçi Zafer Uyar, "Dün bir arkadaşımızın evine uğradık. 4 günlük yemeği yiyorlar. Biz artık akıl sağlığımızı korumanın peşindeyiz. 303 kişi her gün birbirimizi arıyoruz. Kontrol ediyoruz. Dördüncü bir ölümü kaldıramayız. Van'da zaten iş imkanı kısıtlı. Bir ölüm daha gelirse ardı gelir" diyor. 

İşçilerin talepleri mülakatların objektif kriterlere göre tekrarlanması.