Gündem

CHP yöneticileri anlattı; 23 Haziran öncesinde seçim çalışmaları nasıl ilerleyecek?

17 Mayıs 2019 11:12

T24 İstanbul
Gonca Tokyol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel başkan yardımcıları Oğuz Kaan Salıcı, Seyit Torun ve Onursal Adıgüzel ile İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, 23 Haziran’a kadar gerçekleştirilecek seçim çalışmalarına ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenledi. 

İstanbul seçimlerinde saha çalışmalarını ramazan-bayram ve sonrasında yapılacaklar olarak 3 bölümde planladıklarını söyleyen Canan Kaftancıoğlu, "Seçim günü çalışmalarımız da bugünden başladı. Bizler sahada İmamoğlu’nu, vaatlerini anlatacağız ama bir fark olarak İmamoğlu’nun yaşadığı mağduriyeti, bunu da 16 milyon İstabullunun mağduriyeti anlamına geleceğini paylaşacağız" dedi.

"31 Mart’ta kazandığımız seçimi yeniden kazanmaya zorlanan bir durumdayız" diyerek YSK'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal kararını eleştiren Salıcı da, "31 Mart’ta kazandığımız seçimi yeniden kazanmaya zorlanan bir durumdayız. Bu seçim 31 Mart’ta bitmişti ama YSK’nın yargı darbesi sonucunda geri alındı" dedi.

Canan Kaftancıoğlu: AKP, oy kullanmayan seçmenlerle ilgili yaptığı çalışma için gerekli listeyi kimden aldı?

"AKP’li yetkililerin oy kullanmayan seçmenlerle ilgili çalışma yaptıkları söyleniyor. Bizde böyle bir liste yok, onlar kimden almışlardır, nasıl elde etmişlerdir?" diye soran Kaftancıoğlu, şunları kaydetti:

"Tüm milletvekillerimizin planlamaları yapıldı. Geçmiş dönem görev almış milletvekillerimiz, yöneticilerimiz de çalışmalara katılacak. 20 ilde oluşturduğumuz hemşehri çalışmalarımız ve sayısı 150 bini geçen İstanbul Gönüllüleri sahada, çalışmanın içinde olacaklar. Parti okulu eğitmenlerimiz de sandık başında görev alacakların eğitimlerine başladı. Ayrıca, tespit edilen kanaat önderleri gruplar tarafından ziyaret edilecek. Türkiye’nin her yerinden gelen belediye başkanlarımız çalışmaların içinde yer alacaklar.

Planlarımız hazır, odak gruplar belirlenmiş durumda; sessiz, sakin ama haklılığından güç alır bir şekilde çalışacağız."

Oğuz Kaan Salıcı: Bu seçim 31 Mart’ta bitmişti ama YSK’nın yargı darbesi sonucunda geri alındı

Ardından konuşan Oğuz Kaan Salıcı, "Bu seçim 31 Mart’ta bitmişti ama YSK’nın yargı darbesi sonucunda geri alındı" dedi. Salıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"12 Eylül’de bir darbeyle karşılaştık, o darbeciler ülkeyi bir süre yönetip seçimlere girdiler, bir siyasi partiyi işaret ettiler ama halkımız Özal’ın partisini seçti. O dönemde bir mazbata tartışması hatırlıyor musunuz? Darbe dönemlerinde bile sandıktan çıkan iradeye saygısızlık yapılmadı. Bu seçim bir yerel seçim olmakla birlikte yurttaşlarımızın demokrasi anlayışının öne çıkacağı, sandıkta tartışılacağı bir seçime dönüşecek.

Şu anda bir bağış kampanyası düzenleniyor. Hem katılım göstermeleri hem de karınca kararınca destek vermelerini rica ediyoruz. Herkesin İstanbul’a gelip çalışma yapması mümkün değil. Onlardan dostlarını, arkadaşlarını arayarak demokrasi mücadelesine katkı sunacağız.

Adaylarını çeken siyasi partiler var. O siyasi partiler bu seçimde çerçeveyi doğru analiz eden siyasi partiler. Doğrudan açıklama yapanlara da yapmayanlara da teşekkür ediyoruz. Bu seçimde halk iradesinin, millet iradesinin İmamoğlu lehine tecelli ettiğini ve yeniden edeceğini düşünüyoruz. Bugün AKP, yargı vesayetinin kendisi olmuştur. Bunun aşılması, demokratik değişimin unsurlarının oluşması için bütün yuttaşlarımızı katkı vermeye çağırıyoruz."

Onursal Adıgüzel'den kişisel verilerin korunmasına ilişkin açıklama: Hakkımız olmayan hiçbir veriye ulaşmaya çalışmadık

Onursal Adıgüzel şunları kaydetti:

"YSK sitesine yeni bir sorgu ekranı kondu ve bize seçmen listesi iletildi. Karşılaştırmalarımızı yaptık, bilgileri internet sitesine de koyduk; tüm seçmenlerimiz kontrollerini yapabilir. Ama lütfen YSK sayfasında da 23 Haziran sayfaları için yeni bir başlık oluşturuldu, oradan da takip etsinler. 31 Mart’ta sandığa yansıyan millet iradesinin 7 atanmış YSK üyesi tarafından gasp edildiği bir süreç yaşadık, bu durum YSK’ya güveni zayıflatmıştır. İş bize düşüyor, bütün kontrollerimizi kendimiz yapmalıyız. Bir sorun olursa da lütfen CHP çağrı merkezlerine ulaşsınlar. YSK, 'Seçmen sayısında değişiklik yok, sadece kısıtlıları ekleyeceğiz ve ölenleri belirteceğiz' dedi. Bunu da çok yakından takip ediyoruz. Bir de sandık kurullarının yenileneceğini söylediler.

Vatandaşlarımız sandıklarda oylarını takip etsinler, gelsinler müşahit olsunlar; sandığa giren iradenin doğru çıkmasını sağlasınlar.

Kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında hakkımız olmayan hiçbir veriye ulaşmaya çalışmadık. Ama İstanbul’da hangi memurun başkan, yardımcı olduğunu YSK kimseyle paylaşmıyor. Cezaevlerindeki seçmenleri paylaşmıyor. Kısıtlı seçmenleri bulabileceğimiz bir kaynak da yoktu. Fakat AKP’nin itirazlarını incelerseniz yasal hakları olmadan bu verilere ulaştıklarını görüyoruz. Bunlara nasıl ulaştılar, bunun istihbaratını nasıl elde ettiler? Sağlık Bakanlığı mı kısıtlı seçmenleri, zihinsel rahatsızlığı olanların listesini paylaştı? Oy kullanmayan seçmenlerin listesine nasıl ulaşıldı?

AA’nın sustuğu, YSK’nın sessizliğe büründüğü noktada CHP Genel Merkezi kamuoyunu aydınlatmıştır. 23 Haziran’da da aynı kararlılık ve disiplinle süreci takip edip tüm kamuoyuyla verileri paylaşacağız. CHP açıklama yapmadan hiçbir manipülasyona inanmasınlar. Bu hukuksuzluğa dur diyeceğiz. Nasıl 31 Mart’ta kazandıysak, 23 Haziran’da da bu başarıyı tescil edeceğiz."

Seyit Torun: 31 Mart’ın galibi ve en başarılı partisi CHP’dir

Seyit Torun da 31 Mart yerel seçimlerin en başarılı partisinin CHP olduğunu ifade ederek, "Bakıldığında nüfusun yarısı CHP’li belediyelerdedir, Türkiye ekonomisinin yüzde 70’i CHP’li belediyelerde gerçekleşmektedir" diye konuştu.

"23 Haziran öncesinde Türkiye’deki 249 belediye başkanımızın da çalışmalarından faydalanacağız. Hemşehri gruplarına dokunarak, onları ziyaret ederek çalışmalarını sürdürecekler" diyerek 23 Haziran'da partisinin yapacağı seçim çalışmalarının genel hatlarını şöyle aktardı:

"İstanbul’da yaşadığımız başarı da, Türkiye genelinde yaşadığımız başarı da sürpriz değil. CHP’nin ayrıştıran değil birleştiren bir anlayışla hareket etmesinin sonucudur. 31 Mart’ın galibi ve en başarılı partisi CHP’dir. Bakıldığında nüfusun yarısı CHP’li belediyelerdedir, Türkiye ekonomisinin yüzde 70’i CHP’li belediyelerde gerçekleşmektedir.

23 Haziran öncesinde Türkiye’deki 249 belediye başkanımızın da çalışmalarından faydalanacağız. Hemşehri gruplarına dokunarak, onları ziyaret ederek çalışmalarını sürdürecekler. İstanbulumuzun her bölgesinde, her sokağında mutlaka hemşehrilerimizle bir araya geleceğiz. 16 milyon İstanbulluya yaşanan bu süreci anlatacağız. Bu süreci onlar da vicdanlarında tartarak, ölçerek bir hakkın yönünde muhakkak çaba göstereceklerdir.

Birçok belediyemiz göreve başlar başlamaz kendi il ve ilçelerin farkındalığı hemen vatandaşlarımıza hissettirdi. Halktan yana, halkçı belediye anlayışını ortaya koydu. İmamoğlu da 20 günlük görev süresinde aile ekonomilerine en az 200-300 lira katkı koyacak çalışmalar yaptı. Bu da meclis tarafından tescillendi zaten. Bu yaptığı hizmetler, 23 Haziran’dan sonra da bunu artarak süreceğinin göstergesi.

Martın sonu bahar demiştik, baharın sonunda da inşallah yaz gelecek ve İstanbullular yazın güzelliğiyle, sıcaklığıyla karşılaşacaklar."

Soru - Cevap

CHP'den İçişleri Bakanı Soylu'ya: Bu ülkede güvenliği sağlaması gereken kişi, güveni sarsacak açıklamalar yapıyor; düşündürücü

Soru: İçişleri Bakanı 2016'dan bu yana terör saldırısı olmuyor, 2,5 yıldır Türkiye'yeyi iyi yönetiyoruz dedi.  Ama 10 gündür de terör duyumları alıyoruz diyerek saldırı ortamı olduğunu ima etti. İkinci açıklamasında yanılmıyorsam 700 sayısını verdi, sandık başkanının FETÖ ile ilişkili olduğunu söyledi.  Bu açıklama bir taraftan sandık başkanı olacaklar üzerinde bir kuşku ve tedirginlik yaratıyor olabilir. Seçim döneminde Sayın İçişleri Bakanı çok öndeydi. Yine kendisini görüyoruz. Bu açıklamalarla ilgili ne düşünmektesiniz?

Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun: Bu ülkede güvenliği sağlaması gereken, o görevin başında olan biri, Türkiye'de güveni sarsacak açıklamalar yapıyor. Bu da düşündürücü.


TIKLAYIN - Süleyman Soylu: 700 sandık görevlisi FETÖ ile ilişkili

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu katıldığı bir televizyon programında 31 Mart'ta yapılan İstanbul seçimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Soylu, "Bu hile metodu bunlara net bir şekilde anlatılmış. Oylar 27 bin 500 den 13 bin oya nasıl düşer? 700 sandık görevlisi FETÖ ile ilişkili. Binali Bey'in hakkını yediler. Bunu İstanbul genelinde uyguladılar bilgisayar hilesi ile artı sandık kurulu başkanları ile bu iklimi oluşturdular" demişti.