Dünya

2020 bütçesinde eğitime ayrılan kaynağı az bulan ilgili İtalyan Bakan istifa etti

İstifa eden Fioramonti, istifasının kişisel bir tercih olduğunu, okullar için çalışmayı sürdüreceğini açıkladı

26 Aralık 2019 22:20

İtalya Eğitim Bakanı Lorenzo Fioramonti, 2020 bütçesinde eğitime ayrılan kaynağı yeterli bulmadığını belirterek, görevinden istifa ettiğini açıkladı. Başbakan Giuseppe Conte liderliğinde 4 partinin bir araya gelmesiyle eylül ayında kurulan koalisyon hükûmeti, Fioramonti'nin istifa kararıyla beraber kabinedeki ilk firesini verdi.

Euronews'un haberine göre, Facebook hesabından konuya ilişkin açıklama yapan eski Bakan Fioramonti, 23 Aralık akşamı istifa mektubunu Başbakan Conte’ye gönderdiğini ve haberin medyaya sızması sonucu açıklama yapmak durumunda kaldığını belirtti.

Bütçe onaylandıktan sonra açıklamayı uygun bulmuş

'Bütçenin belirlenmesinin ardından neden hemen istifa etmediği' yönündeki soru ve eleştirilere karşılık olarak Fioramonti, 2020 bütçesinin parlamentoda onaylanmasından sonra bu kararı açıklamayı uygun bulduğunu ifade etti.

Hükûmete daha fazla milletvekiliyle katılan 5 Yıldız Hareketinin milletvekili olarak çalışmaya devam edeceğini kaydeden Fioramonti, istifasının kişisel bir tercih olduğunu, okullar için çalışmayı sürdüreceğini vurguladı. Diğer yandan Fioramonti, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada hükûmetin okullar için daha cesaretli adımlar atmasının önemli olduğunun altını çizdi. 

Aslında gereken 24 milyar, ayrılan kaynak 2.3 milyar

Eski Bakan Fioramonti, daha önce yaptığı açıklamada, İtalya'da eğitim kurumlarının aslında 24 milyar euroya ihtiyaç duyduğunu ancak kendisinin bütçede eğitime ayrılması gereken kaynak olarak, kritik eşik olan '3 milyar euro' rakamını telaffuz ettiğini ifade etmişti. İtalya'da gelecek yıldan itibaren iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınmayı zorunlu ders olarak müfredata alacağını açıklayan Fioramonti'nin istifasına neden olan 2020 bütçesinde eğitim için 2.3 milyar euroluk kaynak ayrıldığı belirtildi.

Başbakan Conte'nin ilerleyen günlerde koalisyon partileriyle görüşüp, yeni bakanı belirlemesi bekleniyor.