Kültür-Sanat

2. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri başlıyor

17 ülkeden yaklaşık 40 belgesel filmi Eski Foça’da sanatseverlerle buluşmaya hazırlanıyor

14 Ekim 2019 14:35

Foça Belediyesi tarafından düzenlenen, bu yıl ikinci yaşını kutlayacak olan 2. Foça Uluslararası Arkeoloji ve Kültürel Miras Belgesel Film Günleri (‘Foça Film Günleri’), 17-20 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleşecek. Titizlikle seçilen filmler, Foça’nın ev sahipliğinde, sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

17 ülkeden yaklaşık 40 belgesel filmin yer alacağı bu yılki etkinlikte, iki dakikadan kısa ‘’filmcikler’’ ile uzun metraj belgesel filmleri de yer alıyor. Seyircilerin, arkeologlar ve yönetmenlerle buluşacağı, söyleşi, yürüyüşler ve atölye çalışmalarının da yer alacağı etkinlik, yararlanmak isteyen herkese ücretsiz olarak açıktır.

Göbeklitepe’den Gazze’ye, İzmir’den İrlanda’ya...

Göbeklitepe’den Gazze’ye, İzmir’den İrlanda’ya, Foça Film Günleri, size, dünyanın dört bir yanında biz insanların bin yıllar boyunca neler yaptığını keşfetmenin heyecanını yaşatacak. Bu yılın programı, dünya kültürel mirasını korumak kadar, yeni kültürel eserlerini yaratarak geleceğin kültürel mirasını oluşturan insanlara.

Belgeselciler, objektiflerini Türkiye’deki anıtsal Neolitik heykelleri ortaya çıkaran arkeologlardan, İtalya’daki Rönesans dönemi mermer heykelleri restore eden uzmanlara kadar geniş bir grup üzerinde yoğunlaştırıyor. Etkinlikteki filmleri seyrederken, seyirci, Rusya’da şehrini heykellerle dolduran bir koleksiyoncu, Hindistan’da açık havada ‘’canlı heykel’’ olarak çalışan geleceğin bir film yıldızı, Suriye’deki savaş sırasında tahrip edilmiş heykellerle dolu bir müzeyi sanal ortamında yeniden oluşturan bilgisayar uzmanları ile de tanışacak.

 

Gösterim sonrasında yönetmenlerle söyleşi

Gösterimlerden sonra, yurt içi ve yurt dışından gelen yönetmen, arkeolog ve diğer misafirlerin, filmlerle ilgili söyleşileri ve belgesel çekmenin incelikleri hakkında çalıştaylarının da olacağı renkli ve özgün bir organizasyon sizleri bekliyor.

Geçen yıl büyük beğeni toplayan Foça Film Günleri’nin gösterimlerinin yapılacağı Reha Midilli Kültür Merkezi, aynı zamanda, Foça Belediyesi’nin ‘Tarih Merkezi’ koleksiyonuna ait fotoğraflardan oluşan bir sergiye ve yerel sanatçıların çalışmalarını, yerel üreticilerin geleneksel tarım ürünlerini ve karınları acıkmış seyirciler için yerel lezzetleri içeren stantlara da ev sahipliği yapacak.