Gündem

16 yaşındaki Mazlum'u öldüren polise 10 yıl hapis cezası

Turan, 2015 senedinde "dur" ihtarına uymadığı iddia edilerek öldürülmüştü

11 Kasım 2019 13:16

Kızıltepe'de 4 yıl önce 16 yaşındaki Mazlum Turan’ı öldüren polisin yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. Daha önce 1 yıl 10 ay hapse çarptırılan polis memuru Süleyman Esenboğa'ya bu kez "indirimli" 10 yıl hapis cezası verildi.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde, 28 Ağustos 2015 tarihinde “dur” ihtarına uymadığı iddiasıyla vurulan 16 yaşındaki Mazlum Turan’ın öldürülmesine ilişkin polis memuru Süleyman Esenboğa hakkında verilen karara yapılan itirazın kabul edilmesi üzerine yeniden başlayan davanın karar duruşması görüldü. Mardin 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, sanık Süleyman Esenboğa ve avukatı Mersin Adliyesi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Turan'ın aile avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
 
Artı Gerçkek'in haberine göre kimlik tespitinin ardından başlayan duruşmada ilk olarak iddia makamına söz verildi. İddia makamı, sanık Süleyman Esenboğan’ın "bilinçli taksir düzeyinde ölüme sebep olmak" suçlamasıyla cezalandırılmasını istedi.
 
Etkin soruşturma vurgusu

 Daha sonra söz verilen Turan ailesinin avukatlarından Erdal Kuzu, 1995 yılında Mardin Midyat ilçesine öldürülen ve yanına silah bırakılarak "örgüt üyesi" olarak kayıtlara geçirilen 14 yaşındaki Fatma Erkan'ı hatırlattı. Bu olay üzerinden 10 yıl geçtikten sonra yeni bir soruşturmanın açıldığını ve Erkan’ın bir çatışmada öldürüldüğünün tespit edildiğine değinen Kuzu, Erkan'ın ölümünde etkin bir soruşturma yapılması halinde Uğur Kaymaz gibi çocukların öldürülmeyeceğine dikkat çekti.
 
"Devlet dersinde öldürülen çocuklardan biri" 

Konuşmasına, şair Ece Ayhan'ın “Meçhul Öğrenci Anıtı” şiirinden alıntı yaparak devam eden Kuzu, “Bu şiir devlet dersinde öldürülmüş çocuklardan bahseder. Mazlum da devlet dersinde öldürülmüş çocuklardan bir tanesidir. Bizim hukuk uygulamamız ayrımcıdır. Öldürülen kişinin sıfatı, niteliği ve yaşadığı coğrafyaya göre yargılama yapılmaktadır. Ülkenin kuruluşundan bu yana bu yargılama biçimi devam etmektedir. Mütalaa da aslında budur. Kızıltepe’de bir vaka meydana gelmiş. Güvenlik tedbiri alınmış. Mazlum bundan bihaber iken evine giderken polis tarafından öldürülmüştür. Öldüren kişinin devlet görevlisi olması bunu ortadan kaldırmaz. Mahkemenizin hukuka, ahlaka ve vicdana uygun karar vermesini talep ederiz” diye konuştu.
 
Cezada indirim yapıldı

 Kuzu'nun savunmasının ardından mahkeme duruşmaya ara verdi.
 
Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık polis memuru Süleyman Esenboğa’ya, “Silahla Kasten Yaralama Sonucu Öldürme” suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, sanık Esenboğa’nın duruşmadaki davranışları doğrultusunda cezada 1/6 oranında indirime giderek, cezayı 10 yıl hapse indirdi.
 
Daha önce 1 yıl ceza verilmişti

 Daha önce yapılan yargılamada, polis memuru sanık Süleyman Esenboğa’ya “Taksirle ölüme neden olmak” suçlamasıyla 3 yıl hapis cezası verilmişti. Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, daha sonra “takdiri indirim” uygulayarak, cezayı 2 yıl 3 aya, ardından ise “iyi hal indirimi” uygulayarak cezayı 1 yıl 10 ay 15 güne düşürmüştü.  
 
Mahkeme, hükmün açıklanmasını da geriye bırakmıştı.