Kültür-Sanat

16. İstanbul Bienali için geri sayım başladı

Yedinci Kıta'yı keşfe çıkmaları için dünyanın dört bir yanından İstanbul'a davet edilen sanatçıların eserlerinin kurulum çalışmaları hızla devam ediyor

21 Ağustos 2019 17:18

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Koç Holding sponsorluğunda ücretsiz olarak düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül'de kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yıl sanata, ekoloji ve antropoloji gibi farklı disiplinlerin gözünden bakan pek çok farklı esere ev sahipliği yapmaya hazırlanan bienalin açılmasına bir aydan az bir zaman kala, şehrin farklı noktalarında hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Bienalin gerçekleştirileceği Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nin Tophane'deki yeni binasının yanı sıra Pera Müzesi ve Büyükada'da kurulum çalışmaları hızla devam ediyor.

Bienalde izleyicileri neler bekliyor?

Fransız akademisyen ve yazar Nicolas Bourriaud küratörlüğünde, Yedinci Kıta teması altında gerçekleştirilecek bienal, dünyanın dört bir yanından 56 sanatçı ve sanatçı kolektifinin, insanlığın sebep olduğu doğal veya kültürel atıklara odaklanan güncel sanat çalışmalarını İstanbul'da izleyicilerle buluşturacak. Yurtiçinden ve yurtdışından sanatçıların 16. İstanbul Bienali için özel ürettiği 36 yeni eser de ilk kez İstanbul'da görülebilecek.

Yedinci Kıta başlığını okyanuslarda yüzen devasa atık yığınına verilen isimden alan bienal, sanat ve ekoloji arasındaki ilişkiyi de tartışmaya açacak. Şehrin üç farklı noktasındaki bienal mekanlarında yer alan ücretsiz sergilerin yanı sıra çeşitli buluşmalar, konuşmalar ve film programıyla farklı bakış açıları da Yedinci Kıta'ya dahil edilecek.

Ziyaretçilere eşlik edecek bir rehber ve bienalin arka planını merak edenler için bir katalog

Her bienalde olduğu gibi 16. İstanbul Bienali'ne de Vehbi Koç Vakfı'nın katkılarıyla hazırlanan iki yayın eşlik ediyor.  İki yayından biri olan rehber, sergide ziyaretçilere eşlik edecek bir kılavuz ve başvuru kaynağı niteliğinde. Rehberde, saygın uluslararası güncel sanat dergisi Frieze'in Avrupa editörü Pablo Larios'un kaleminden eser anlatımlarına sergiden çarpıcı fotoğraflar eşlik ediyor. Ziyaretçilerin Büyükada dahil şehrin üç noktasına yayılan bienal sergilerini çanta yükü olmadan rahatlıkla ziyaret edebilmeleri için rehber, cep boyutlarında tasarlandı. Her bienal ziyaretçisinin yanında bulundurması gereken bu kılavuz, basılı olarak edinip kitaplıklarında saklamak isteyenler için 20 TL olarak satışa sunulacak. 

Yedinci Kıta'yla ilgili ilave okumalar yapmak isteyenler ve bienalin dokunduğu güncel meselelere dair küratör ve sanatçıların yaklaşımlarını merak edenler için 16. İstanbul Bienali'nin bir de kataloğu var. Kitaplarından ikisi daha önce Postprodüksiyon ve İlişkisel Estetik başlıklarıyla Türkçeye de çevrilmiş olan küratör Nicolas Bourriaud, güncel sanat tarihine yön vermiş bir yazar. Bourriaud'nun İstanbul için hazırladığı sergiye düşünsel hazırlık sürecine ışık tutan, Antroposen ve güncel sanat ilişkisini ele aldığı bir makalesi, kataloğun açılışını yapıyor. Katalog aynı zamanda “Tümünü Yanıtla” başlığıyla, toplu bir e-posta grubunda sanatçıların küratörün sorularını yanıtlayıp eserlerini anlattığı bir yazışma serisine de yer veriyor. Yalnızca basılı olarak edinilebilen kataloğun fiyatı 45 TL.

Bienal mekânlarında da satışa sunulacak yayınların tasarımı, Ali Taptık ve Okay Karadayılar'dan oluşan Onagöre'ye ait.

Bienali rehberle gezin

Ziyaretçiler daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da İstanbul Bienali'ni rehberli turlarla ziyaret edebilecek.  16. İstanbul Bienali'nin rehberli tur programı, ziyaretçilere dilerlerse tek bir mekânı, iki mekânı veya tüm mekânları eğitimlerini Koç Holding desteğiyle tamamlayan uzman rehberler eşliğinde gezme olanağı sunacak.

Bienal süresince devam edecek turlar, MSGSÜ İstanbul Resim ve Heykel Müzesi ve Pera Müzesi'nde pazartesi günleri hariç her gün düzenlenecek. Büyükada'da ise çarşamba, cumartesi ve pazar günleri turlar olacak.

Dileyenler tekil bilet satın alarak yalnızca bir mekânı rehberlerle gezmeyi tercih edebilir veya kombine bilet satın alarak tüm mekânlarda rehberli turlardan faydalanabilir. Ziyaretçiler, ortalama bir saat kadar süren rehberli turlarda sanat tarihi ve görsel sanatlar alanında eğitim gören ve bienal sergileri üzerine eğitmen ve müzeolog Mine Küçük'ün liderliğinde özel eğitimlerini tamamlayan rehberlerle bienalde sergilenen işleri daha yakından tanıyabilir, sergiyi ve kavramsal çerçevesini daha derinlemesine tecrübe edebilir, işler ve sanatçılarla ilgili sorularını da tur boyunca rehberlere iletebilir.

Rehberli turlarla ilgili ayrıntılı bilgiyi şuradan edinebilirsiniz.

16. İstanbul Bienali ziyaret gün ve saatleri

16. İstanbul Bienali tüm mekânlarda ücretsiz olarak ziyaret edilebilir. 

Pazartesi günleri hariç her gün, 10.00-18.00 arasında ziyarete açık olan bienalde, açılış haftasına özel olarak, 16 Eylül Pazartesi tüm mekânlar açık olacaktır.

Pera Müzesi, hafta içi 19.00'a, cuma günleri 22.00'ye dek açıktır; pazar günleri ise 12.00'de açılır. 

Bienal bu sene de QR Kodu ile ücretsiz olarak gezilebilecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 16. İstanbul Bienali, 14 Eylül-10 Kasım tarihleri arasında Koç Holding desteğiyle tüm mekânlarda ücretsiz olarak gezilebilecek.

Ücretsiz davetiye için 16bziyaret.iksv.org sitesinde başvuru formunu dolduran sanatseverlere sergi mekânlarına girişlerini sağlayacak bir QR kodu gönderilecek. Sanatseverler QR kodlu davetiyelerinin bir çıktısını ya da telefon ekranlarındaki dijital QR kodunu mekân girişlerindeki okuyuculara taratarak sergi mekânlarına giriş yapabilecek.

Bienalin ön izleme günleri bu sene, basın mensupları için 10–13 Eylül 2019, profesyoneller için ise 12–13 Eylül 2019 olacak. Bienale akredite olmak isteyen basın mensubu ve sanat profesyonellerinin şuradan başvuru formunu doldurarak akredite olmaları gerekmektedir.