En ucuz kiralık evin 5 bin TL’den başladığı ilçe; boş ev çok ama kiralık yok

Çanakkale'nin Bozcaada ilçesinde, evlerin turizm sezonunda kiraya verilmesi nedeniyle, adanın yerli halkı, yeni evlenen gençler ile kamu ve özel sektörde çalışanlar ya kiralık ev bulamıyor ya da buldukları evleri yüksek fiyatlar yüzünden tutamıyor. Adada kiralık evlerin fiyatı 5 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bu durum ise kış aylarında ada nüfusunun giderek azalmasına neden oluyor.

18 Ocak 2022 11:00

112

En ucuz kiralık evin 5 bin TL’den başladığı ilçe; boş ev çok ama kiralık yok

212

Kuzey Ege'nin incisi, Türkiye'nin köyü bulunmayan tek ilçesi Bozcaada, son yıllarda tatil için gözde yerlerin başında geliyor. Bozcaada'da resmi rakamlara göre, otel ve pansiyonların toplam yatak kapasitesi 4 bin 200. Ancak ruhsatsız, pansiyon şeklinde kiraya verilen evlerle birlikte bu rakam 20 bine kadar çıkıyor. Özellikle uzun bayram tatilleri ve hafta sonları bazen adada yatacak yer dahi bulmak mümkün olmuyor. Bu durum, ev sahiplerinin evlerini pansiyon mantığıyla kiralamasına neden oluyor. Bu da adada uzun süreli ev kiralamak isteyenleri zora sokuyor.

312

Bozcaada’da, kış aylarında evlerin büyük bölümü boş olsa da Kiralık Ev bulunmuyor. Adada yerleşik hayat sürmek isteyenler için kiralık ev bulmak mümkün olmuyor. Bulunan az sayıdaki evin aylık kirası ise cep yakıyor.

412

Adada kiralık evlerin fiyatı 5 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıkıyor. Bu nedenle adalılar kış aylarında anakarada yaşamak durumunda kalıyor. Kış aylarında bin kişiden daha az insanın yaşadığı adada lojman sıkıntısı da olunca birçok memur ev bulamıyor. Ya da tek-tük bulunan evlerin çok yüksek fiyatlarla kiralanması yüzünden öğretmeninden sağlık çalışanlarına kadar memurların büyük bölümü anakarada ev tutuyor, sabah ilk feribotla mesaiye geliyor, akşam son seferler de dönmek zorunda kalıyor.

512

Adada kış aylarında evlerin büyük bölümü boş olduğu halde kiraya verilmiyor. Ev sahipleri sezonda ruhsatsız, kaçak olarak evini pansiyon gibi kiraya verip 2-3 ay gibi bir sürede 1 yılda kazanacağı paranın çok daha fazlasını kazandığı için kışın evini kiraya vermeye yanaşmıyor. Bazı ev sahipleri ise yaz aylarında pansiyon olarak kullanmak için evlerini sadece ekim ve mayıs ayları arasında kiraya veriyor. Yıllık kiraya verenler ise 80-90 bin lira kira istiyor. Kirayı da genelde peşin olarak alıyor. Bu durum nedeniyle, yaz aylarında 20 bine kadar çıkan ada nüfusu, kış aylarında binin altına düşüyor.

612

Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz ise adada turizmin çok fazla geliştiğini ve pandemi koşullarında adanın çok tercih edilen bir yer olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bu durum son 2 kıştır artık dayanılmaz noktalara geldi. Ticari amaçlı kullanmak üzere evleri kış döneminde insanlar bağlamak istemiyor. “

712

“Ada halkı, adada kamu görevi yapan memurlar, adadaki gençler bundan son derece olumsuz etkileniyor. Bozcaada'da evi olan, adada ikameti, konutu olan halkımıza bir görev düştüğünü düşünüyorum. Adamızdaki gençlere, kamu personeline sahip çıkmak adına kış dönemlerinde makul fiyatlarla ev kiralamalarını tavsiye ediyorum. Yaşayan bir ilçe olmak istiyorsak hem gençlerimize hem de kamu personelimize sahip çıkmamız gerekiyor. Yalnızca yazın yaşanan, turizmin olduğu, kışın evlerin boş kaldığı bir ada olmamalıyız.”

812

“Kamu personeli burada kalmazsa, sağlıkçılarımız karşıdan gelirse, öğretmenlerimiz zor şartlarda karşıdan gelirse adadaki hizmet kalitesinin düşeceğini düşünüyorum. Bozcaada bu kamu personeli açısından da artık tercih edilmeyen bir noktaya gidebilir"

912

İYİ Parti İlçe Başkanı ve Bozcaada Belediyesi’nin tek İYİ Partili Meclis Üyesi Cevdet Çebi, meclise önerge vererek, kaçak pansiyon işletmeciliği nedeniyle kimsenin evini kiraya vermediğini, bu nedenle adada kış aylarında nüfusun iyice azaldığını söyledi.

1012

"Bozcaada turizm adası oldu. Gün geçtikçe de yazlık turizm adası oldu. Kışın bu gidişle adada kimse kalmayacak" diyen Çebi, şöyle konuştu: "Herkes otelcilik yapmıyor, iyi para kazanmıyor. Bunun içinde öğrencisi, memuru, emeklisi var. Ev bulmaya çalışıyorlar. Ama maalesef Bozcaada'mızdaki ev kiraları birdenbire yükselmeye başladı. Çok yükselince de insanlar ödeme zorluğu çektiği için adadan kaçıyorlar. Yakında kimse kışın adada yaşamak istemeyecek. Biz bu olayı meclise taşıdık. Belediye ile beraber Kaymakamlığımıza bağlı maliye, emniyet güçleriyle beraber sıkı bir denetim olmalı. Yüksek cezalar kesilerek bu sorunun önüne geçileceğini inanıyorum.”

1112

“Yıllık 80 bin ile 90 bin arası kira isteniyor. Bir de peşin isteniyor. Bu parayı verebilecek kaç kişi çıkar. Memurlar artık Geyikli'den ev tutmaya başladılar. Sabah geliyor, akşam dönüyorlar. Mevcut evler var ama rant nedeniyle artık insanlar evlerini ya pansiyon ya da otele çeviriyor. Bu yüzden ev sıkıntısı çekiyoruz. Kaçak bir sürü ruhsatsız işletme var. Bunlar otel, pansiyon olarak çalışıyorlar. Aslında bunun önüne geçtiğiniz takdirde o insanlar evlerini kiraya vermek zorunda kalacaklar. Olay bu kadar basit." (DHA)

1212

En ucuz kiralık evin 5 bin TL’den başladığı ilçe; boş ev çok ama kiralık yok