En besleyici 20 bitkisel gıda

En besleyici 20 bitkisel gıda

15 Ekim 2019 14:15

121

BBC Türkçe, 1000 çeşit ham besin maddesini inceledikten sonra araştırmacılar vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli besin maddelerini sıraladı.

221

20. Uzun saplı brokoli 22 kalori (100 g) Besin puanı: 62 Bildiğimiz brokoliden farklıdır. Sapları daha uzun, çiçek kısmı daha küçük olan bu sebze turpgillerdendir.

321

19. Acı biber 324 kalori (100 g) Besin puanı: 62 Capsicum bitkisinin meyvesi olan acı biber, kapsaisinoid, karotenoid ve askorbik asit ve antioksidanlar bakımından zengindir.

421

18. Kara lahana 32 kalori (100 g) Besin puanı: 63 Ortasında yumrusu olmayan bir tür lahana.

521

17. Fesleğen / reyhan 23 kalori (100 g) Besin puanı: 63 Kalbi korumada etkili bir bitki olarak biliniyor. Mantara ve bakteriye karşı etkili olduğu sanılıyor.

621

16. Pul biber 282 kalori (100 g) Besin puanı: 63 A, C, E vitaminleri, fenolik bileşikler ve karotenoidler bakımından zengindir.

721

15. Dondurulmuş ıspanak 29 kalori (100 g) Besin puanı: 64 Magnezyum, folat, A vitamini ve karotenoidler bakımından zengin olan ıspanağın dondurulmuşu tazesinden daha besleyicidir

821

14. Karahindiba yaprağı 45 kalori (100 g) Besin puanı: 64 Karahindiba yaprağı A ve C vitaminleri ile kalsiyum bakımından zengindir.

921

13. Pembe greyfurt 42 kalori (100 g) Besin puanı: 64 Pembe greyfurtta, karotenoid ve likopen pigmentlerinin birikmesi nedeniyle dilimleri kırmızımsı bir renk alır.

1021

12. Kırmızı lahana 31 kalori (100 g) Besin puanı: 65 Vitaminler bakımından zengin bu bitkinin yabani akrabalarının Avrupa veya Akdeniz'de deniz kenarında yetişen bir bitki olduğu tahmin ediliyor.

1121

11. Yeşil soğan 27 kalori (100 g) Besin puanı: 65 Bakır, fosfor ve magnezyum bakımından zengin yeşil soğan aynı zamanda iyi bir K vitamin kaynağıdır.

1221

10. Bezelye 77 kalori (100 g) Besin puanı: 67 Bezelyede çok mitarda fosfor, magnezyum, demir, çinko, bakır ve lif vardır.

1321

9. Mandalina 53 kalori (100 g) Besin puanı: 67 Turunçgillerden şeker içeriği yüksek bu meyve, karotenoid ve A vitamin bakımından zengindir.

1421

8. Su teresi 11 kalori (100 g) Besin puanı: 68 Akar su boylarında yetişen bu bitki mineral eksikliğini gidermede kullanılır.

1521

7. Kereviz kurusu 319 kalori (100 g) Besin puanı: 68 Kurutulup yaprak haline getirilmiş kereviz, lezzetlendirici olarak kullanılır. Önemli bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır.

1621

6. Kuru maydanoz 292 kalori (100 g) Besin puanı: 69 Baharat olarak kullanılmak üzere kurutulup öğütülen maydanoz bor, florür ve kalsiyum bakımından zengin olduğundan kemik ve diş sağlığı bakımından önemlidir.

1721

5. Pancar yaprağı 22 kalori (100 g) Besin puanı: 70 Şeker pancarı bitkisinin yaprağıdır. Kalsiyun, demir, K vitamin ve B grubu vitaminler (özellikle riboflavin) bakımından önemli bir bitkidir.

1821

4. Pazı 19 kalori (100 g) Besin puanı: 78 Sebzelere parlak renklerini veren maddeler bakımından zengin olduğu için pazınn antioksidan içeriği de yüksektir.

1921

3. Kabak çekirdeği 559 kalori (100 g) Besin puanı: 84 En önemli bitki kökenli demir ve manganez kaynaklarından biridir.

2021

2. Chia tohumu 486 kalori (100 g) Besin puanı: 85 Bu minik siyah tohumlar lif bakımından oldukça zengin olduğu gibi protein, linolenik asit, fenolik asit ve çeşitli vitaminler de içermektedir.

2121

1. Badem 579 kalori (100 g) Besin puanı: 97 Mono doymamış yağ asitleri bakımından zengin olan bademin, kalp ve damar sağlığına ve diyabete iyi geldiği biliniyor.