Kültür-Sanat

Sev Kardeşim: Vogue’un takibe aldığı Türk tasarımcının Hatay depremiyle dayanışma sergisi

Genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş, 24-25 Mayıs’ta sergilenecek ‘Sev Kardeşim’  koleksiyonu için, “Filiz Akın, Türkan Şoray, Fatma Girik ve Hülya Koçyiğit gibi efsanevi kadın karakterlerin zarif ama cesur ruhunu yansıtıyor, Samandağ’daki kadınların güçlü duruşlarından ilham alıyor” diyor

17 Mayıs 2024 20:07

T24 Kültür Sanat

Biritish Vogue dergisi tarafından 2022’de "Takip Edilmesi Gereken Genç Modacılar Listesi”ne dahil edilen, tasarımları Londra Moda Haftası’nda da sahne alan genç moda tasarımcısı Zeynep Ağırbaş’ın Hatay deprem bölgesinden el emeği katkılar ve esintilerle zenginleştirdiği  "Sev Kardeşim” adlı koleksiyonu, 24-25 Mayıs günlerinde İstanbul’da Galata Postane'de sergilenecek.

Ağırbaş’a göre, koleksiyon öyküsünü, mutlulukla izlediği Yeşilçam filmlerinden, Hatay deprem bölgesinin güçlü kadınlarından ve sevgi dolu el işi atölyelerinden alıyor.

British Council'in desteğiyle ve kendi yarattığı ZEY markasının tasarımlarıyla ortaya çıkan "Sev Kardeşim" koleksiyonu için Ağırbaş, "Yeşilçam sinemasının büyülü dünyasından esinlenerek, Filiz Akın, Türkan Şoray, Fatma Girik ve Hülya Koçyiğit gibi efsanevi kadın karakterlerin zarif ama cesur ruhunu yansıtıyor. Bu ikonik karakterlerin ve Samandağ'daki kadınların güçlü duruşlarından ilham alarak kadın dayanışmasını ve el işçiliğini kutlamayı amaçladım. Geleneksel el işçiliğinin yüksek olduğu bu parçalarda, boncuk işler ve detaylı tığ işi detaylara önem verdim” diyor.

Zeynep Ağırbaş, "Koleksiyon, Hatay Deprem Dayanışması Derneği iş birliğiyle hayata geçirildi, Rimmen Kadın Kooperatifi’nden 40 kadının el emeği ile özenle üretildi. Bu işbirliği, moda dünyasının yaratabileceği toplumsal dayanışmanın gücünü de sunuyor” diye ekliyor.

Zeynep Ağırbaş (sağda)

Dünyanın en önemli moda okullarından biri olarak kabul edilen Londra’daki Central Saint Martins'de tekstil ve moda tasarım eğitimini 2022'de tamamlayan Zeynep Ağırbaş, “geleneksel zanaatın modern yorumcusu” olmayı hedeflediğini söylüyor. Ağırbaş'ın çalışmaları, zanaatkârlarla yakın iş birliklerine dayanıyor ve özellikle dezavantajlı gruplardan olan mahkûmlar, ev kadınları ve Hatay'da depremden etkilenen zanaatkârlarla iş birliği yapıyor. Ağırbaş, bu iş birlikleri sayesinde, birlikte çalıştığı zanaatkârlara istihdam yaratma ve fırsat eşitliği tanıma amacında olduğunu da belirtiyor.

Ağırbaş’ın deprem bölgesinde uzun süre gönüllü olarak çalıştıktan sonra oluşturduğu "Antakya Tales" koleksiyonu Eylül 2023’te London Fashion Week'de sahne almış ve moda dergilerinde beğeni kazanmıştı.  Koleksiyonda kullanılan tüm kumaşlar depremden kurtarılan dokumalar olduğu için her biri elde olan farklı kumaşlardan seçilmişti.

Ağırbaş'ın estetiği, her iki koleksiyonda da Anadolu'nun kültürel zenginliğini ve zanaat geleneğini modern bir perspektifle harmanlayarak, yenilikçi, cesur ve özgün bir moda dilini yansıtıyor. Sergiye ilişkin açıklamada, “Tasarımcının özel markası ZEY, daha  önceki koleksiyonlarında olduğu gibi asi ve cesur parçalar, rock star tarzından çıkmıyor ve her parça göz alıcı bir şekilde film sahnesinde ya da bir konserde giyilebilecek ışıltıyı taşıyor. Siluetler zamansız bir şekilde seçiliyor ve Yeşilçam’ın o mutluluk verici hissini taşıyor” ifadesi kullanıldı.