Ekonomi

Karar yazarı Kahveci: Birçok ürünün fiyatı Avrupa'nın üzerine çıkmışsa bu artışa "KKM enflasyonu" adını koyabiliriz

03 Mayıs 2024 07:53

Karar gazetesi yazarı İbrahim Kahveci, sert kur artışı nedeniyle birkaç yıl önce Bulgarlar ve Yunanların alışveriş için Edirne'ye geldiklerini ancak durumun şimdi değiştiğini belirterek, "Mesela Anadolu’nun bir kasabasında esnaf lokantasında yediğiniz yemek bile nerede ise 20-30 euro. Oysa o paraya Avrupa’da da yemek yiyebiliyorsunuz. Öncelikle şu notu düşelim: Elbette tüm ürünlerde pahalı hale gelmedik. Ama genel fiyat düzeyinde Avrupa ile makas epeyce aleyhimize olacak şekilde kapandı. Ve daha düne kadar giyimde yiyecekte Türkiye çok daha ucuzken şimdi kısmen daha pahalı hale geldi" diye yazdı.

2020 yılında alınmış bir ürüne bugün bir sıfır eklendiğini kaydeden Kahveci, "Mesela 1 trilyon civarında KKM ödemesinin Merkez Bankası üzerinden yapılması neden enflasyon etkileri açısından hiç gündeme getirilip tartışılmıyor? Sanırsınız ki karşılıksız bir kaynak olarak MB üzerinden bu parayı ödeyince iş bitiyor. Oysa durum hiç öyle değil. Paranın dolaşım hızına bakın… 100 milyar liralık genişleme paranın dolaşım hızı ile 1,5-2,0 trilyon liralık maliyet oluşturabilir. İşte KKM’yi de bu açıdan ele almamız gerekiyor.

Bugün ülkemizde birçok ürün fiyatı Avrupa ülkelerinin bile üzerine çıkmış ise burada yaşanan artışı sadece kur üzerinden değerlendiremeyiz. Hatta son dönemde yaşanan enflasyonu da kur enflasyonu olarak değerlendiremeyiz. Sanırım bu enflasyona bir isim verecek olursak adını “KKM Enflasyonu” koyabiliriz" ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...