Eğitim

CHP, 18 Mayıs'ta Saraçhane'ye iniyor: 'Maarif Modeli'ne karşı, mikrofon atanmayan öğretmenler ile mülakat mağdurlarında olacak

14 Mayıs 2024 22:32

CHP, MEB'in açıkladığı ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne tepki göstermek için 18 Mayıs Cumartesi günü saat 13.00’da İstanbul Saraçhane’de miting düzenleneceğini duyurdu. Mitingde CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yanı sıra, atanmayan öğretmenler, mülakat mağdurları, şiddet gören eğitim emekçileri birer konuşma yapacak. Yeni eğitim müfredatı, laik, çağdaş ve bilimsel eğitim konuları da mitingin ana konularından biri olacak. 

CHP, atanmayan ve şiddet gören öğretmenler, mülakat mağdurları ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hazırlanan yeni müfredata karşı miting çağrısında bulundu.

Eğitim sisteminin AKP iktidarı eliyle 18 kez müfredat değişikliği yapılması ve öğretmenlerin yaşadığı sorunlara karşı CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, CHP Lideri Özgür Özel’in çağrısıyla 18 Mayıs’ta saat 13.00’da İstanbul Saraçhane’de düzenlenecek mitingle ilgili bilgi verdi.

AKP döneminde 9 kez milli eğitim bakanı değiştiğini hatırlatan Çelik, “İstisnasız her yeni gelen bakan, eğitim sisteminin değişmesinin şart olduğunu söyledi ve 4’ü büyük olmak üzere 18 kez müfredat değişti. Eğitim giderek niteliksizleşmekte, uluslararası testlerde okuma, matematik ve fen gibi becerilerde ülkemiz sonlarda yer almaktadır” dedi.

Eğitime Merkezi Yönetim bütçesinden ayrılan payın 2003’te yüzde 14,53 iken 2024’te ise yüzde 9,15 noktasına düştüğünü aktaran Çelik, “Okullarda güvenlik, temizlik gibi konularda bütün maliyetleri veliler karşılamak zorunda kalırken, köy okulları, yatılı okullar kapatıldı. Siyasi iktidarın eğitimdeki bu uygulamaları nedeniyle gençler, geleceğini yurt dışında aramak, aileler, fahiş fiyatların kıskacında çocuklarını özel okullara göndermek zorunda kalmaktadır” ifadelerini kullandı.

Farklı ilçelerden otobüs kaldırılacak

Çelik son olarak şunları söyledi:

“Eğitim, temel bir insan hakkıdır ve her çocuğun nitelikli eğitime ulaşması, devletin en temel sorumluluklarından biridir. Çağdaş, laik ve bilimsel eğitim Cumhuriyet’in olmazsa olmazıdır. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan yeni müfredat ise Cumhuriyet’in bu olmazsa olmazlarını hedef almakta, iktidarın itaatkâr ve kanaatkâr nesiller yetiştirme projesine hizmet etmektedir. Siyasi iktidar eliyle eğitim sisteminde yaşanan bu çöküşe karşı; CHP, atanmayan öğretmenlerle, mülakat mağdurlarıyla, yeni eğitim müfredatından endişe duyan, laik eğitim isteyen ve çağdaş cumhuriyet için çağdaş eğitim talep eden bütün yurttaşlarımızla 18 Mayıs’ta saat 13.00’da Saraçhane’de miting yapacaktır. Mitinge katılmak isteyen yurttaşlar için 39 ilçeden araçlar kaldırılacaktır."