Mevsimsel depresyon nedir, nasıl baş edilir?

Mevsim değişiklikleriyle birlikte gelen duygusal dalgalanmalar, mevsimsel depresyona neden olabilir. Peki bu dalgalanmalarla baş etmenin yolları nelerdir?

05 Mayıs 2024 15:33

111

Mevsimsel depresyon nedir, nasıl baş edilir?

211

Mevsimsel duygu durum bozukluğu, özellikle mevsimsel geçiş dönemlerinde ortaya çıkan bir depresyon türüdür. Genellikle geçici olan bu depresyonun önüne geçebilmek için uygulanabilecek bazı yöntemler olabilir.

311

Washington Georgetown Üniversitesi'nde klinik psikiyatri profesörü olan Norman Rosenthal'un mevsimsel depresyonla başa çıkma yollarını tespit etti. Habertürk’te yer alan habere göre işte mevsim geçişlerinde ortaya çıkan dalgalanmalarla baş etmenin yolları:

411

1. Işık terapisi | Özellikle sabahları maruz kalınan parlak ışığın, ruh halini yükselten bir terapi olduğu biliniyor. Bununla birlikte doktor Rosenthal bu durumu, "Işık gözün retinasına çarptığında, beynin duygusal düzenlemeyle ilgili bölgelerine sinyal göndererek iyi hissetmeyi sağlar" diye açıklıyor.

511

2. Bilişsel davranışçı terapi denemek | Bilişsel davranışçı terapi yöntemi; mevsimsel depresyonu olan kişilerin olumsuz düşünce ve davranışlarını, olumlu düşünce ve eylemlerle değiştirmesine yardımcı olur.

611

3. Güneş ışınlarını yakalamak | Mevsimsel depresyon, genellikle sonbahar ve kış aylarında doğal ışık sıkıntısı olduğunda ortaya çıkar. Bu nedenle güneş ışığına maruz kalmanın, insanları mevsimsel depresyondan kurtarmaya yardımcı olabileceği düşünülüyor. PLOS One dergisinde 2016’da yayınlanan araştırmaya göre doğal ışık, ruh halini düzenleyen bir kimyasal olan serotonin düzeylerini etkiliyor bu yüzden de güneş ışığı almak iyi gelebilir.

711

4. Egzersiz yapmak | Birleşik Devletler Ulusal Tıp Kütüphanesi’nde 2023’te yayınlanan araştırmaya göre düzenli bir egzersiz rutini vücut ve zihin için iyidir bu yüzden egzersiz yapıldığında artan fiziksel aktivite, beyindeki dopamin gibi "iyi hissetme" nörotransmiterlerinin düzeylerini yükseltebilir.

811

Bu durumun yanı sıra Rosenthal, iki tedaviyi birleştirmenin daha iyi olacağını düşünüyor: Örneğin, güneşli bir günde tempolu yürüyüş ya da evde floresan ışığı altında egzersiz bisikletine binmek.

911

6. Abur cubur tüketimine dikkat etmek | Mevsimsel depresyonda sıkışıp kaldığınızda tatlı yiyeceklere ulaşmak cazip gelebilir, tüketildikten sonra verdikleri duygu uzun sürmediğinden çok fazla yenilmesi sağlığı olumsuz etkileyebilir.

1011

Sağlık Bilimleri Araştırma Dergisi’nde 2021 yılında yayınlanan araştırmaya göre; sebze, kuruyemiş ve yumurta gibi gıdaları içeren yeme alışkanlıklarının depresyon riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğu görüldü.

1111

7. Stres yönetimi | Stres, mevsimsel depresyon yaşayan insanlar için daha kötü olabilir bu yüzden Rosenthal’a göre stres yaşayan insanlar yüklerini hafifleterek uyum sağlayabilir. Bunun yanı sıra stres yönetim tekniklerinden olan meditasyon yapmak gibi etkinlikler de yardımcı olabilir.