Gül sezonu 1 ay erken başladı: Rekolte 12 bin ton bekleniyor

Isparta'da 185 yıldır üretilen ve kozmetik sanayisinin en önemli ham maddesi olarak kabul edilen gül çiçekleri bu yıl erken açtı. Hava şartlarının iyi gitmesiyle beklenenden 1 ay önce çiçek açmaya başlayan gülleri, üreticiler de toplamaya başladı.

05 Mayıs 2024 15:02

17

Gül sezonu 1 ay erken başladı: Yaklaşık 12 bin ton gül alımı olacak

27

1839 yılında Bulgaristan'dan getirilerek yetiştirilen ve Isparta iklimine uyum sağlamasıyla, kentin en önemli gelir kaynaklarından biri haline gelen gül, mayıs ve haziranı kapsayan 2 aylık dönemde ürün veriyor. İl genelinde üreticiler, saat 05.00 civarında bahçelere gidiyor ve gül çiçeği toplama işini tamamlayıp gül alım merkezlerine teslim ediyor.

37

Kentte 185 yıldır üretilen ve kozmetik sanayisinin en önemli ham maddesi olarak kabul edilen güller, bu yıl 1 ay önce açtı. Hava şartları dolayısıyla beklenenden erken çiçek açan güller de üreticiler tarafından toplanmaya başladı.

47

Kadife Sağlam, 7-8 yaşından beri her sezon gül topladığını, yıllardır aynı bahçe sahibinin işinde çalıştığını ve yorucu olmasına rağmen severek bu işi yaptığını söyledi. İşin zorluğuna karşın temiz havada arkadaşlarıyla güle oynaya çalıştıklarını ve günlük 50-60 kilo civarında gül topladıklarını belirten Sağlam, "Her yıl gül sezonu açıldığında geliyoruz ve gül toplama işinde çalışıyoruz. Geçen yıl kilo başına 10 lira ücret alıyorduk, bu yıl henüz belli değil. Bu fiyata göre geçen yıl günlük 500 lira civarı kazanıyorduk. Bu yıl 800 ile 1000 lira arası olacağını tahmin ediyoruz. Allah bereket versin güzel de aldık. 1 ay boyunca buradayız" dedi.

57

Gül üreticisi Veli Çelik, bu yıl gülde taban fiyatın yükselmesini beklediklerini ifade etti. Gül sezonunun mevsimsel nedenlerle bu yıl 1 ay önce başladığından söz eden Çelik, “Şu an rekolte az görünüyor ama yağmur yağarsa tomurcuk yeniden gelir ve rekoltenin artma ihtimali olur. Dekar başına 1-2 ton gül çiçeği bekliyoruz. Geçen yıl 58 lira olan gül çiçeği alım fiyatının bu yıl 80, hatta 100 lira olmasını diliyorum. Zira masraflarımızı çıkarıp ancak para kazanırız” diye konuştu.

67

Sezonu 29 Nisan'da açan Gül, Gül Yağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Gülbirlik) ise 40 noktada gül alım merkezi açıldığını duyurdu. Gülbirlik Genel Müdürü İbrahim Işıdan, "Bilindiği gibi dünya gül yağı üretiminin yüzde 50'sinin tek başına karşılandığı Isparta'da yaklaşık 35 bin dekar üzerine ekili güllerin hasadı devam ediyor. Diğer yörelere göre daha alçak olduğu için ilk güller, her zaman olduğu gibi Çeltikçi, Kılıç, Baladız ve Güneykent beldelerinden toplanmaya başlanmıştır" dedi.

77

Bu yılki kampanya döneminde gül çiçeği alımıyla ilgili beklentilerinden bahseden Işıdan, "Bu yılki gül çiçeği alım kampanyasında 12 bin ton civarında gül çiçeği alımı yapılması tahmin edilmektedir. Normal şartlarda gül çiçeği alım kampanyamız 45 gün sürer, bu tamamen hava şartlarıyla alakalı bir durum" diye konuştu. (DHA)