Çocukların finans geleceğini olumsuz etkileyebilecek ebeveyn hataları

Çocuk yetiştirme sürecinde bazı ebeveyn hataları, çocukların maddi geleceklerini olumsuz etkileyebilir.

05 Mayıs 2024 16:25

115

Çocukların finans geleceğini olumsuz etkileyen ebeveyn hataları

215

Finansal okuryazarlık becerilerinin genç yaşlarda kazandırılması, çocukların ileride maddi başarıya ulaşmaları ve sağlıklı bir ekonomik hayat sürmeleri açısından kritik öneme sahip. Ancak, bu süreci doğru bir şekilde yönlendirebilmek için kaçınılması gereken bazı yaygın hatalar var.

315

İşte çocukların finansal geleceğini olumsuz etkileyen davranışlar:

415

1. Başarısız olmalarına izin vermemek | Mükemmeliyetçi ebeveynler genellikle çocuklarının kendi, imkansız standartlarına ulaşmasını beklerler. Bu nedenle çocukları büyüyünce ya mükemmeliyetçi ya da düşük özgüvenli olurlar. Her iki sonuç da gelecekteki kariyerlerini olumsuz etkileyebilir.

515

2. İyi notlar aldıkları için para vermek | Bu hala bir tartışma konusu olmaya devam ediyor, ancak çocuklar zaten yapması gereken bir şeyi, sadece para kazanmak için yapacak. Peki, büyüyüp de evini toplaması ya da yemek yapması gerektiğinde kimse ona para vermeyince ne olacak?

615

3. Çocuğunun duygularını ifade etmesini engellemek | Bazen yetişkinler bir çocuğun duygularının yanlış olduğunu düşünerek göz ardı ederler. Çocukların duygularını göz ardı etmek yerine, onlara bunları kabullenmeyi ve regüle etmeyi öğretmen önemlidir.

715

4. Yabancıların önünde çocuklara destek olmamak | Her çocuğun, durum ne olursa olsun, ebeveynlerinin kendilerinin yanında olacağına güvenmeye ihtiyacı vardır. Ebeveynler, çocuklarını kendi eylemlerinin sorumluluğunu almaya hazır yetiştirmelidir. Bu onların sağlıklı bir özgüven ve kişisel sorumluluk duygusu geliştirmelerine yardımcı olur.

815

5. Başarılı insanlarla kıyaslamak | Son yıllarda zengin ve nüfuz sahibi kişilerin başarı hikayeleri yaygınlaştı. Ancak başkalarının başarı hikayelerini dinleyip mutlu olmak o kadar da kolay değil. Eğer bu kadar kolay olsaydı şimdiye kadar başarılı insanların kitaplarını okuyan herkes, tüm maddi sorunlarını çözmüş olurdu.

915

6. Gelecekteki kariyerine karar vermesi için çocuğa baskı yapmak | Birçok modern meslek on yıl önce mevcut değildi, diğerleri ise çoktan geçerliliğini yitirmiş durumda. Çocukların büyüdükçe fikrinin değişmesine ve gitmek istediği kariyer yolunu kendi başına seçmesine izin vermek önemlidir.

1015

7. Para konusunda tartışmak | Çocuklar bu durumlardan etkilenebileceği için onların önünde para veya diğer konular hakkında tartışmaktan kaçınmak gerekir. Bu durum ayrıca onların taraf tutmasına ve sıkıntı yaşamasına yol açabilir.

1115

8. Sosyal ağları kullanmasını yasaklanmak | Çocuklar, sosyal medya platformlarıyla bütünleşmiş bilgisayar programları aracılığıyla değerli beceriler öğrenebilirler. Ebeveynlerin çocuklarına çevrim içi güvenlik kurallarını hatırlatması gerekirken çocuklar bu deneyimden tamamen mahrum bırakılmamalı.

1215

9. İhtiyaç duydukları eşyaları almamak | Bu durum onların yetişkinlik dönemindeki finansal alışkanlıklarını önemli ölçüde etkileyebilir. Öte yandan çocuklara gerekli, gereksiz istedikleri her şeyi almak da finansal geleceklerini olumsuz etkiler.

1315

10. Çocukların tartışmasını önlemek | Başkalarıyla etkileşim kurma yeteneği belki de bir kişinin sahip olabileceği en önemli mesleki becerilerdendir. Çocukların yalnızca arkadaş edinmesine yardımcı olmak değil, aynı zamanda onlara sağlıklı tartışmalara nasıl gireceklerini öğretmek de önemlidir.

1415

11. Çocuğunun para biriktirmesine yardımcı olmak | Dünya sürekli değişiyor ve para kazanmanın veya biriktirmenin eski yolları artık işe yaramayabilir. Bu nedenle çocuklara sadece para biriktirmeyi değil, esnek olmayı ve değişime hazır olmayı da öğretmek gerek.

1515

12. Sporun yardımıyla güçlü bir karakter oluşturmaya çalışmak | Sporun disiplin ve karakter gelişimine faydalı olduğuna dair yaygın bir inanış olsa da profesyonel sporlardaki aşırı rekabet çocuğun fiziksel ve zihinsel sağlığına zarar verebilir. (Listelist)