21 Aralık 2019

Diyanet ve NASA bütçelerine bak, gerisi hikâye

NASA yirmi bin kişiyle uzayı keşfediyor. Diyanet 179 bin kişiyle neyi keşfediyor? Öteki dünyayı mı?

Kısa adı "NASA"; İngilizce sözcüklerinden oluşan bu kısaltmanın Türkçesi "Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi" anlamına geliyor.

NASA 1958’de kuruluyor, Amerika’nın uzay araştırmalarını yürütüyor. Uzaya ve aya insan gönderiyor, insansız uzay uçuşları düzenliyor. Her türlü uzay araştırma ve çalışmaları dışında, gelişmiş savaş uçakları, askeri roketler, uzun menzilli füzeler üretiyor. Uzay ve ay ötesinde, hayat var mı, yok mu, onu araştırmak üzere "Mars’a İnSight" isimli bir uzay aracı gönderiyor. İnSight uzun süre Mars’tan NASA’ya bilgiler gönderiyor.

Kısaca, NASA her türlü uzay araştırma ve geliştirmeleriyle ünlü bir Amerikan kurumu. Kurumun çeşitli alt dallarında faaliyet gösteren bölümleri var. Bunlardan biri de, "Deep Space", yani "Derin Uzay Araştırma ve Geliştirme" bölümü, adı üstünde uzayla ilgili bitmez tükenmez araştırmalar yürütüyor.

NASA bağımsız bir kuruluş.

Diyanet İşleri Başkanlığı

Gelelim, bizim Diyanet İşleri Başkanlığı'na.

Bu başkanlık, NASA’dan yedi yıl sonra, 1965 yılında kuruluyor. Merkez örgütü dışında, taşra ve yurt dışı birimleri var. Toplumu din bilgisi açısından aydınlatmak, ibadet ve ahlak kuralları ile ilgili işleri yürütmekle görevlendiriliyor.

Camilerden ve imamlardan sorumlu, dini vakıflarla ilgili, genel anlamda topluma dinle bağlantılı bilgiler veriyor, o yönde ortaya çıkan sorunları çözmekle görevlendiriliyor, görüş bildiriyor.

Diyanet Cumhurbaşkanlığı'na bağlı.

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi", yani "tek adam rejimine" geçildikten sonra, pek çok KHK ile Diyanet’le ilgili yeni düzenlemeler yapılıyor. Diyanet’in yasasına yeni maddeler ekleniyor, bazıları çıkartılıyor.

İki bütçe

Bugünlerde Meclis’te 2020 Bütçe Tasarısı görüşülüyor.

Başka ülkelerde olduğu gibi, Amerika’da da 2020 bütçe çalışmaları var.

NASA Derin Uzay Araştırma Geliştirme Bölümü’nün 2020 bütçesi bir milyar 58 milyon dolar, yaklaşık 9 milyar 300 milyon lira.

Diyanet İşleri'nin 2020 bütçesi 11 milyar 500 milyon lira.

Diyanet bu yıl on bir ayda 9 milyar 600 milyon lira harcıyor. NASA’nın Araştırma Bölümü’nün gelecek yıl bütçesinden daha fazla!..

Ayrıca, Diyanet’in 2020 bütçesi sekiz bakanlığın bütçelerini geride bırakıyor. Diyanet’e Enerji, Çevre, Dışişleri, İçişleri, Tarım, Sanayi, Kültür ve Turizm ile AB bakanlıklarının bütçelerinden daha fazla para ayrılıyor.

Uzayın, diğer gezegenlerin keşfi, aya insan gönderme, Mars’a araç indirme projeleri üzerinde çalışan "Derin Uzay" araştırmaları için harcanan para Diyanet’in harcadığı paradan daha az.

NASA’da yirmi bin kişi çalışıyor.

Diyanet’te 179 bin kişi çalışıyor.

Neyi keşfediyor

Bu basit karşılaştırma Türkiye’nin nerede olduğunu, nasıl bir ülke olduğunu, neyle uğraştığını gösteriyor. Sanayi, enerji, tarım, çevre gibi temel bakanlıklardan daha fazla pay ayrılan bir kurum ne yapıyor?

179 bin personele aylık ödüyor, vakıflara ve derneklere para ödüyor, vs.

NASA "Derin Uzay" çalışmalarında...

Diyanet ne çalışmasında?

NASA yirmi bin kişiyle uzayı keşfediyor.

Diyanet 179 bin kişiyle neyi keşfediyor?

Öteki dünyayı mı?


Not: Yazılara, özel bir nedenden dolayı, bir hafta ara veriyorum. Görüşmek üzere.

Yazarın Diğer Yazıları

İbretialem için: Yunusemre Belediyesi'ne seyahat

Görgüsüzlük, doyumsuzluk, aç gözlülük, görmemişlik

"Milletin Meclisi" akla şimdi geldi!..

Yeni bir Anayasa için sıkışınca, gelsin Millet Meclisi

Steinmeier’in sıra dışı ziyareti: Döner ve ötesi

Gezi “resmi gezi” ancak, Tayyip Erdoğan’la görüşmesi gezinin son gününde