Yıl sonuna kadar hedefimiz enflasyonu tek haneli rakama indirmektir. (Yıl 2017!..)
- Siz bakmayın kimi kredi derecelendirme kuruluşlarının Ali Cengiz oyunlarına. Bunlara uluslararası piyasalar artık itibar etmiyor".
Kredi derecelendirme kuruluşları 2017'den, özellikle tek adam rejimine geçildiği 2018'den bu yana Türkiye'nin kredi notunu ne zaman düşürse, Tayyip Erdoğan bu sözlerle onlara hakaret yağdırıyor.
Malum "dış güçler" masalı!..
7 Şubat 2017'de TOBB Ekonomi Şurası'nda o masal zirveye çıkıyor, Erdoğan hızını alamıyor:
"Türkiye tarihinin en kritik mücadelelerinden birini veriyor. Biz buna yeni İstiklal Mücadelesi diyoruz. Çünkü, bugün yaşadıklarımızı ancak Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ile karşılaştırabiliriz.
Bunlar malum merkezlerden aldıkları güçle içerde ve dışarıda saldırıya geçmiş durumda".
Çeşitli zamanlarda ülkenin aklını çoktan aşan bu sözler söylendiğinde, ne bugünkü gibi anormal bir hayat pahalılığı, ne böyle feci bir yoksulluk, ne kira patlaması, ne doların fırlaması var.
O tarihte kredi derecelendirme kuruluşları makro ekonomik büyüklüklere bakarak, Türkiye'nin kredi notunu düşürüyor, "yatırım yapılabilir, yapılamaz" anlamında.
Yıllardır "enflasyonu tek haneye indirmek hedefimizdir" laflarından gına gelirken ve tam tersine enflasyon azgınlaşırken...
Bizi perişan etmeye, yıkmaya azmeden "dış güçler" masalı aniden ortadan kayboluyor!..
Dünya Bankası'ndan destek
Kaybolduğu gibi...
Örneğin, Dünya Bankası ile ilişkiler...
Hani, Erdoğan'ın asla görmek istemediği dünya ekonomisinde en etkin kurumlardan biri...
Orta Vadeli Program (OVP) açıklandıktan sonra, AKP'nin emrindeki Anadolu Ajansı bu ayın başında bir röportaj yayınlıyor. Kiminle?..
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Humberto Lopez ile!..
Erdoğan'a göre, bizim "yeni bir Kurtuluş Savaşı" vermemize yol açan "dış güçlerin" önde gelen temsilcilerinden biriyle!..
OVP sonrasında yapılan röportajda Lopez'in ağzından bal damlıyor:
"Bizimle Türkiye arasında mükemmel bir ortaklık var.
Türk ekonomisini istikrara kavuşturacak politikaların uygulanmasında Türkiye'ye eşlik etmeye kararlıyız. Devam etmekte olan 17 milyar dolarlık programımıza ek olarak, önümüzdeki üç yıl içinde 18 milyar dolarlık yeni bir program hazırlamayı öngörüyoruz.
Bu para hükümete doğrudan kredi verilmesini ve özel sektör desteğini kapsamaktadır".
Dünya Bankası'ndan gelen ve gelecek olan toplam 35 milyar dolarlık yardımı Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek İngilizce attığı bir tweet'le doğruluyor.
Sırada Fitch var
Bu arada...
OVP yayınlandıktan sonra...
Erdoğan'ın deyimiyle, "sahtekâr ve terbiyesiz" kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch Türkiye'nin kredi notunu bir derece yükseltiyor.
Notu düşürdüğünde "yeni Kurtuluş Savaşı gazisi" Erdoğan her türlü hakaretten geri durmazken, not yükseldiğinde, ağzını açmıyor.
Belli ki, OVP konusunda "yeni Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı verdiğimiz dış güçlerle" anlaşmaya varılmış!..
Belki bundan dolayı uzun süredir "dış güçler" masalını pek duymuyoruz.
Bir tahmin
Merkez Bankası yarın yeni faiz oranını açıklıyor. Politika faizi halen yüzde 25.
O daha açıklamadan...
Fitch tahminde bulunuyor:
"Merkez Bankası politika faizini bu yılın sonuna kadar yüzde 35'e çıkartabilir".
Ama, yüzde 35 hemen yarın değil.
Yarın yüzde 25'ten yüzde 30'a çıkartabileceği tahmini hayli yaygın.
Erdoğan yine sesini çıkarmıyor, "sana ne, biz işimize bakarız" diye celallenmiyor.
Çünkü, yeni ekonomi yönetimi Erdoğan'ı "dış güçlerle" şimdilik de olsa, barıştırmış görünüyor.
O barış dışarıdan para getireceğine göre, tek bir dolara kurşun atan Erdoğan sesini hiç çıkarır mı!..
Yalçın Doğan kimdir?
Yalçın Doğan, 1965 yılında Alman Lisesi'ni, 1969'da İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdi.
Gazeteciliğe 1973 yılında Cumhuriyet'te ekonomi muhabiri olarak başladı. 1981 yılında Cumhuriyet Ankara Temsilciliğine atandı.
1989'da köşe yazarı olarak geçtiği Milliyet'te önce Yayın Koordinatörü, 1999'da Genel Yayın Yönetmeni görevlerini üstlendi. 2003'te Hürriyet Gazetesi'nde sürdürdüğü köşe yazarlığı 2015 yılında sona erdi. O tarihten bu yana T24'te köşe yazarlığına devam ediyor.
Türk Dil Kurumu, Sedat Simavi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'in çeşitli ödülleri yanında, 2014'te yılın en iyi köşe yazarı, Halk TV'nin 'Kırılmayan Kalemler' ödülünü kazanan gazeteciler arasında yer aldı.
Her biri özgün araştırma içeren IMF Kıskacında Türkiye, Dar Sokakta Siyaset, Fenerbahçe Cumhuriyeti, Savrulanlar kitapları ile anılarını derlediği Sussam Susulmaz Yazmasam Olmaz kitaplarını yazdı. Ayrıca, Komünist Enternasyonelde Faşizmin Tahlili başlığı ile yayımlanan Almanca'dan yaptığı bir çevirisi bulunmaktadır. Almanca ve İngilizce bilir.
|