23 Temmuz 2020

AKP's Paradox işliyor: Sosyal medya neden şimdi düzenleniyor?

AKP internet kültürünü de biliyor gözükmüyor. İnterneti yaşamının merkezine koymuş insanların nasıl davranabileceğini farkında değil. Muhtemelen önümüzde bütün bu yasakların ters tepeceği ve AKP'nin epeyce üzüleceği bir dönem yaşayacağız

ATİNA

Yunanistan'ın bir numaralı gündem maddesi, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotrakis'in ABD kongresinde yapmış olduğu konuşma oldu.

Harvard mezunu Mitsotakis'in kendi eliyle yazdığı metinde ABD ile Yunanistan'ın ortak değerlerini sıralarken, "Washingon'a her geldiğinde kendisini niçin evinde gibi" hissettiğini ABD başkentindeki antik Yunan mimarisiyle inşa edilen görkemli binalarını örnek gösterdi.

Aynı konuşmasında antik Yunan'da Perikles'in döneminde doğan "Demokrasi" anlayışının ABD'nin kurucularına nasıl ilham kaynağı olmuşsa, 201. yaşına basan Yunanistan'ın 1821'de Osmanlı'ya karşı ayaklanışının da ABD'nin 4 Temmuz 1776'daki "bağımsızlık ilanı"ndan esinlendiğinden söz etti. Ve doğal olarak Kongre'nin bütün kesimleri tarafından ayakta alkışladı.

Mitsotakis'in 45 dakikalık konuşmasında, Türkiye'nin adını telafuz etmeden, Yunanistan'ın (adalar üzerindeki alçak uçuşlar, Kıbrıs'ta iki devlet ısrarı gibi) Türkiye'ye yönelik şikayetlerini sıralarken de ayakta alkışlanması Türkiye'de rahatsızlık yarattığı kadar Yunanistan'daki muhafazakâr kesimi memnun etti.

Zaten iki ülke arasında hep böyle olur. Uluslararası alanda bir tarafı memnun edecek bir şey olursa, diğer tarafta mutlaka bir rahatsızlık yaratır. Ancak bu, her iki ülkedeki muhalefet partileri için de geçerli. Mitsotakis, 10 kez ayakta olmak üzere, toplamında 37 dakika alkış toplamasına kendisini hayret etmiş; Kongre'deki uzunca bir alkışın ortasında konuşmasını keserek "İnanın ben Yunan parlamentosunda bile bu kadar çok alkış toplamıyorum" diyerek şaşkınlığını gizlememişti. Ancak Yunan muhalefet partileri aynı görüşte değildi.

Mesela ana muhalefet Radikal sol SYRİZA lideri Aleksis Tsipras, Mitsotakis'in kongre konuşmasında "Türkiye'nin adını telafuz etmemesini" eleştirdi ve "Türkiye'nin Yunanistan'a yönelik tahriklerini açık seçik ve Türkiye'nin ismini de vererek dile getirmesi gerektiğinden" söz etti.

SYRİZA'nın iki numarası Panos Skourletis ise Mitsotakis'in Kongre konuşmasıyla "komedyenlik" yaptığını söyledi.

Yunanistan Komünist Partisi KKE de Mitsotakis'in ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşmesinde Yunanistan'ın F-35 savaş uçaklarına talip olduğunu söylemesine de sert tepki gösterdi. "Savaş uçaklarına değil, işçilerin, emekçilerin durumuna bakılmasını" istedi.

Mitsotakis'in "ABD'nin gönlünü aldığı" algısı her ne kadar hükümet ve hükümete yakın basında hakim olduysa Yunanistan'daki siyasi gözlemciler "Acele etmeye gerek yok, bekleyip göreceğiz" mantığını yürütüyor..

Yunanistan'da konuşulan diğer bir konu da Türkiye'nin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerine itirazı oluşturdu.

Bu konuda yapılan uzun uzun yorumları dinlerken bir gazetecinin radyo programında "Finlandiya'nın üyeliğine acaba Yunanistan da mı karşı çıksa?" sorusuna takıldım.

Gazeteci bu düşüncesini "2010 yılında Yunanistan iflasın eşiğinde bulunurken, Yunanistan'a her türlü mali yardımı esirgeyip; eğer mali yardımda bulunacaksa bunun karşılığında Yunanistan topraklarının ipotek altında alınması şartını koşmamış mıydı?" sorusuna bağladı.

Ama Yunanistan'da genel olarak Türkiye'nin bu iki ülke için koyduğu çekincelerinin "Türkiye'nin gerek ABD ile gerek diğer NATO ülkeleriyle kendi çıkarları doğrultusunda pazarlık yapmayı amaçladığı" kanısı hakim oldu.

Yazarın Diğer Yazıları

Sosyal medya "devlet onaylı ifade filtresi” haline mi geldi?

Sosyal medya şirketleri “ifade özgürlüğü aracı" olmak ile "devlet destekli sansür aktörü" olmak arasında gidip geliyor. Paranın, regülasyon korkusunun ve erişim pazarının olduğu yerde kâr, çoğu zaman halktan önce geliyor. Bu nedenle bizi aptal yerine koyan X.com'a, “tek günlük boykot”lar yoluyla bir ders vermeyi düşünmemiz gerekli

Beklenen İstanbul depremi için kendi haberleşmenizi garantileyin

Bu depremde de aynısı oldu. Daha küçük oranda da olsa, haberleşmeyi bir süre gerçekleştiremedik. O zaman bunu yıllardır yapmayan hükümetten beklemekten vazgeçip, kendi göbeğimizi kendi başımıza kesmemiz lazım

Prof. Dr. Klein: Ortak akıl nasıl kullanılabilir?

Tabii ki kolektif zeka (ortak akıl) dediğimizde aklımıza "yapay zeka" da geliyor. Sonuçta, günümüzde üretken yapay zeka olarak adlandırılan yapay zeka türü, toplumun yıllardır biriktirdiği kolektif ürünler ile eğitiliyor. Ayrıca sosyal medyaya da baktığımızda kolektif zeka gibi bir şey görüyor olabilir miyiz? Bunları ve yaptığı çalışmalardan aldığım notları Prof. Klein'a sordum

"
"