Seyfettin Gürsel

[email protected]

TARİH

19 Şubat 2024

Avrupa’da bireylerin yaşamdan en az memnun olduğu ülke Türkiye

TÜİK, “Ülkenin en önemli sorun sizce nedir?” diye sormak yerine, “Sizce ülkenin en önemli üç sorunu hangileridir?” diye sorsaydı acaba dış göç kaçıncı sırada yer alırdı?

Devamını Oku

TARİH

17 Kasım 2022

İşsizlikte düşüşün endişe verici arka planı

İşsizlik oranının üç ay gibi nispeten kısa bir sürede 0,7 yüzde puan azalmasına sevinmek için istihdamda esaslı bir artıştan kaynaklanıyor olması gerekir. Oysa istihdamda üç aylık artış 123 binden, artış oranı da yüzde 0,4'ten ibaret. Bu yılın ilk üç ayından ikinci üç ayına istihdam artış oranı yüzde 2,3'tü. İstihdamın hız keserek duraklama eğilimine girdiği açıkça görülüyor

Devamını Oku

TARİH

18 Ağustos 2022

İkinci çeyrekte istihdam artışında tuhaflıklar

Kısacası, nereden bakarsanız bakın 2. Çeyrekte istihdam artışında özellikle de sanayi istihdam artışında bir tuhaflık olduğu aşikâr. İstihdam artışında bir tuhaflık varsa işsizlikteki azalmayı yorumlamaya değer mi? Ben değmeyeceğini düşünüyorum

Devamını Oku

TARİH

06 Haziran 2022

Ekonominin motoru fena halde teklemeye başladı

Ekonomik gidişata dair gerçekçi bir fikir edinilmek isteniyorsa yıllık büyümeye değil üç aydan üç aya büyümeye bakmak gerekir.

Devamını Oku

TARİH

16 Mart 2022

Seçim sisteminde değişiklik: Amaçlar ve hesaplar

İktidarın sistemde ne tür değişiklikler yapmak istediğini, bu değişiklikler ile hangi amaçları güttüğünü ve ne gibi hesapların peşinde olduğunu konu sırasına göre ele alalım ve tartışalım

Devamını Oku

TARİH

18 Şubat 2022

Türkiye işgücü piyasasında son durum: Bir iyi bir de kötü haber

İyi haber, istihdam artmaya işsizlik de azalmaya devam ediyor

Devamını Oku

TARİH

15 Ekim 2021

Ekonomik büyümede sorunlu bir dönem

Yetersiz ya da düşük büyüme daha vahim bir tehdidi barındırıyor: Bu büyüme performansı ile ya zaten 2018 öncesine kıyasla fazlasıyla yükselmiş olan işsizlik (dar anlamda) artmaya devam eder ya da istihdam oranı (çalışanların çalışabilir nüfus içindeki payı) son iki yılda olduğu gibi gerilemeye devam eder.

Devamını Oku

TARİH

13 Eylül 2021

Haziranda serbest düşüşe geçen işsizlik ne oldu da temmuzda sıçrama yaptı?

Bir ayda ne oldu ki hizmet faaliyetlerinde kadın iş gücüne yönelik büyük bir talep patlaması oldu?

Devamını Oku

TARİH

20 Ağustos 2021

Koronavirüs öncesine kıyasla azalan işsizlik ve karşılığında ödenen bedel

İş gücü madalyonun diğer yüzünde doğal olarak potansiyel işsizlik var. TÜİK’in açıklamaya başladığı “İşsiz ve potansiyel işgücü bütünleşik oranı” 1,5 yıl önce yüzde 17,6 idi şimdi yüzde 20,6. Son bir rakam daha vermeden olmaz. Bundan 6-7 yıl önce işsizlik oranı yüzde 10 civarında olup yüksek işsizliğin sınırındaydı. Şimdi yüzde 12,4.

Devamını Oku

TARİH

12 Ağustos 2021

İşsizlikte görülmedik düşüşün gizemleri

İstihdamda şiddetli olumlu ya da olumsuz bir ekonomik şok durumunda bile bir aydan diğerine devasa bir artış ya da azalış ortaya çıkmaz.

Devamını Oku

TARİH

14 Temmuz 2021

İş gücü istatistiklerinde oynaklık had safhada

Kapanmaların yaşandığı mayısta istihdamın toplamda (net olarak) azalmış olması şaşırtıcı değil elbette. Ama nasıl oluyor da işsiz sayısı yani iş arayan sayısı daha fazla azalıyor?

Devamını Oku

TARİH

15 Haziran 2021

İşsizlikte çarpıcı artış

Son birkaç aydır Türkiye işgücü piyasasının geçen yıl yaşanan Korona şokunun ardından yavaş normale döndüğü görülüyor. Aylık olarak yüksek oynaklıklar ortaya çıksa da istihdam genelde artıyor. Ancak bu iyi haber işsizliğin azalacağı anlamına gelmiyor

Devamını Oku