07 Nisan 2024

Bir dakikalık maç

Süper Kupa finaline iki şey damga vurdu: Fenerbahçe’nin finale aynı gün maç yapmış U-19 takımıyla çıkması ve bu takımın 1-0 geriye düştükten sonra sahadan çekilmesi

Maç çok kısa sürdü. Fenerbahçe sahadan çekildiğinde Galatasaray 1-0 öne geçmişti.

Bu köşeyi izleyenler hatırlayacaklardır, Galatasaray geçen sezon Fenerbahçe’yle oynadığı iki lig maçında da orta sahayı uzun toplarla geçmeyi amaçlamıştı. Bu toplarla önde bulunan koşucu forvet hattı (Milot Rashica, Dries Mertens, Kerem Aktürkoğlu ve Barış Alper Yılmaz) sık sık Fenerbahçe savunma hattının arkasına sızmayı başarmıştı.

Galatasaray bu setten bir de gol atmıştı. Hatırlayalım. 28’inci dakikada Berkan Kutlu’nun kafayla ileriye gönderdiği yüksek topu Barış Alper Yılmaz arkaya indirmiş (aşağıdaki fotoğraf), bu topu yakalayan Nicolò Zaniolo ilk golünü kaydetmişti.

Galatasaray’ın geçen sezon Fenerbahçe’yle Ali Sami Yen’de oynadığı maçta Berkan Kutlu’nun ileriye gönderdiği yüksek topu Barış Alper Yılmaz, kafayla Zaniolo’nun koşu koridoruna indirmiş, bu topla buluşan Zaniolo’nun vuruşuyla Galatasaray 1-0 öne geçmişti (Kaynak www.beinsports.com.tr)

Maçta Galatasaray golünü aynı setten attı.

Dakika 0,43. Maça başlayan Galatasaray bir süre topu gezdirdikten sonra Abdülkerim Bardakcı en ilerideki Barış Alper Yılmaz’a uzun oynuyor. Yılmaz yükselmeden topu arkasına doğru oynuyor. (Aşağıdaki fotoğraf)

Süper Kupa finalinin tek golüne bakıyoruz. Bardakcı’nın uzun topunu Barış Alper Yılmaz Icardi’nin koşu koridoruna indiriyor kafasıyla (Kaynak www.atv.com.tr )

Oraya doğru hareketlenen Mauro Icardi var; topu kontrol etmeden Fenerbahçe kalesine gönderiyor.

Bu golde dikkat çeken en önemli unsur Barış Alper Yılmaz’ın hareketleri. Her ne kadar ATV spikeri Torreira demiş olsa da kendi yarı sahasına gelerek oyun kurulumuna yardımcı olan Galatasaraylı futbolcu Yılmaz’dı. Dakika 0,32’de kendisine yapılan baskıya rağmen topu Bardakcı’ya veren Yılmaz ileriye doğru koşmaya başlıyor. Victor Nelsson’la paslaşan Bardakcı onun koştuğu noktaya doğru uzun oynuyor. Tam bu sırada oraya doğru koşan Icardi top havadayken birden yönünü sağa çevirerek Yılmaz’ın topu indirebileceği boş alana sızıyor. Yılmaz da oraya indiriyor topu.

Sonuç

Süper Kupa finalinin devreden çıkmasının ardından sezonu tamamlamak için Galatasaray’ın yedi lig maçı kaldı. Burada diğer lig takımları gibi Galatasaray’ın da bir sorun yaşayacağını öngörüyorum. Şöyle. Süper Kupa finali nedeniyle lig takımları uzun süren milli maç arasından sonra yine uzun süren bir maçsızlık arası daha yaşadılar. Galatasaray son maçını 2 Nisan’da yapmıştı. Bunu bir dakikalık kısa maç izledi. Bir sonraki maç ise 15 Nisan’da Alanya’da. Yani arada 13 gün gibi oldukça uzun bir süreyi maç yapmadan geçirmiş oldular. Bu da maç ritmini oldukça geri çeken bir süreç.

Ben maç ritmini artırabilmek amacıyla Galatasaray’ın salı veya çarşamba günü sert bir takımla hazırlık maçı yapmasının iyi olacağı düşüncesindeyim. 

Melih Şabanoğlu kimdir?

Melih Şabanoğlu, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu.

Okur, yazar, merak eder. Çocukluktan itibaren her yaş döneminde ve değişik sektörlerde çalışırken spor ve futbol, amatör tutkusu oldu hep.

Futbolun matematiğini anlamaya çalıştı. Sabahtan akşama dek muhtelif maçlar izleyerek geçireceği günlerin hayalini kurdu.

Ana ilgi ve uğraş alanı ise Osmanlı modernleşmesi ve geç Osmanlı döneminde spor tarihi.

Bu konuda Kuruluş: Mekteb-i Sultani'den Galatasaray Spor Kulübü'ne Türkiye'de Futbolun Erken Çağı (1904-1907) başlıklı bir kitabı var.

Önümüzdeki dönemlerde bu çalışmanın diğer ciltlerini çıkarmayı umuyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Kahramanların emeği

"Rakip analizi konusunda şöhreti bulunan Okan Buruk ve teknik heyetinin Galatasaray’ı, beşli defansla oynayan Sivasspor’a karşı nasıl oynatacağı merak konusu. Bu açıdan Pazar günü Okan Buruk’la Bülent Uygun’un taktik savaşını izleyeceğimizi söyleyebilirim"

Eski ve yeni futbol

Galatasaray son dönemde yeni bir futbola yelken açtı. Yeni futbol hızdan daha çok kontrol ve pas futboluna dayanıyor. Bu yeni futbolun sembolü Ziyech. Aktürkoğlu ise eski hız futbolunun sembolüydü

Sapere aude

Galatasaray çok zor geçeceği düşünülen Alanyaspor deplasmanını ikinci yarıdaki etkili futboluyla kolayca aştı. Ligin bitimine altı hafta kala Okan Buruk "bilmeye cesaret et" mottosunu sürdürüyor