02 Kasım 2022

Müftüler siyasi mesaj mı taşıyacak?

Müftülerden istediği, AKP – MHP koalisyonunun camilerdeki sözcülüğünü üstlenmeleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilçe müftülerini Saray'ında ağırladı ve onlarla "istişare" etti.

Hatırlarsınız, Diyanet İşleri Başkanı'nın, daha önce müftülerle yaptığı bir toplantıda "seçime 9 ay kaldı. Herkes sahaya insin, çalışma yapsın. Kazanırsak hep beraber kazanırız, kaybedersek hep beraber kaybederiz. Kazanımları önümüzdeki seçimde kaybetmemeliyiz" dediği iddia edilmiş ve bu iddia daha sonra Başkanlık tarafından yalanlanmıştı.

Ancak Cumhurbaşkanı gibi bir dakikası bile boş olmaması gereken bir yetkilinin, ilçe müftüleriyle istişareye gerek duyması da görmezden gelinecek bir durum değil.

Sistem değiştiğinden beri, Cumhurbaşkanı'nın sadece imzalaması gereken evrakların altına bir imza atıvermesi için bile hatırı sayılır bir mesai harcaması gerekiyor.

Her gün bir yerlerde konuştuğunu, icranın başı olarak her gün toplantılar yapıp, kararlar vermesi gerektiğini de dikkate alırsak, müftülere ayrılan zaman anlamlı.

Cumhurbaşkanı'nın bu toplantıda yaptığı konuşmada söylediği sözlerden bir bölüm aktarıyorum:

"İnsanlık maddi alanda kavuştuğu onca imkana rağmen manevi anlamda zemin kaybediyor. Sapıklık, ahlaksızlık ve çarpık ilişkiler bilinçli şekilde özendirilmektedir. Şimdiden harekete geçip vakitlice önlem almazsak ileride bizim de daha beter sıkıntıları yaşamamız kuvvetle muhtemeldir. Önümüzdeki günlerde Anayasa değişikliği teklifimizle sapkın akımlar tarafından tehdit edilen aile müessesesini de korumayı hedefliyoruz. Minberden de her cuma bunu işlemeniz vazgeçilmez. Zira milyonlar sizi sürekli dinlemekte. Dimdik duracağız ve bu Müslüman topluluğu birilerine yedirmeyeceğiz."

Müftülerin cuma günleri, camilerde toplanan cemaate İslam dininin günlük hayat ile ilgili çözümlerini, öğütlerini, yasaklarını vs. anlatmalarında bir tuhaflık yok.

Kurum, zaten bu amaçla var.

Ancak, Anayasa değişikliği meselesinin, bununla bir ilgisi yok. Bu siyasi bir iş.

Erdoğan'ın Anayasa değişikliğinden söz etmesinin nedeni Anayasa'ya ayılıp, bayılması değil.

Hiçbir hükmünü takmadığı bir Anayasa'nın bir maddesinde değişiklik yapmak istemesinin nedeni siyasi.

Toplumun bir kesiminin, toplumun bir başka kesiminden hoşlanmamasını ya da nefret etmesini oya dönüştürmeye çalışıyor sadece.

Bu dünyanın her yerindeki otoriter rejimlerin kullandığı taktiklerden biri.

Bir günah keçisi bulacaksınız, onu düşmanlaştırıp, ötekileştireceksiniz ve bunun üzerinden halk kitlelerinde yarattığınız öfkeyi, siyasi güç olarak kullanacaksınız.

Yapmak istediği bu.

Müftüleri, bu siyasi adımının arkasında durmaya çağırmasındaki amaç da bu nedenle siyasi.

Müftülerden istediği, AKP – MHP koalisyonunun camilerdeki sözcülüğünü üstlenmeleri.

O zaman da Diyanet İşleri'nin daha önceki yalanlaması, aslında hiçbir şeyi yalanlamıyor çünkü bu kez bizzat iktidarın sahibi bunu müftülerden istiyor.

Bu isteğini de açıkça ifade ediyor.

Öyle görünüyor ki cami avlularının da daha da artan ölçülerde siyasi propaganda zemini olarak kullanıldığına tanık olacağız.

Erdoğan, toplantının temasını, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın gelecek perspektifinin, hizmetlerinin, hedeflerinin ve stratejilerinin oluşturduğunu söyledi.

Tarihe öyle de geçti, böyle de!

Türkiye adalet tarihinin en yüz kızartıcı sahnelerinin yaşandığı bir cezaevi olarak tarihe geçmiş bulunan Diyarbakır Cezaevi kapatıldı ve kapısına asılan sembolik kilidin anahtarı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'a verildi.

Bakan Bozdağ, "Diyarbakır Cezaevinin kapısına kilit vuran bir Adalet Bakanı olmanın şerefi bana yeter" dedikten sonra şunları söyledi:

"Bugün Diyarbakır cezaevinin kapısına kilit vuruyor ve böylelikle bir dönemin daha kötü hatıralarıyla hak ihlalleriyle anılan bir mekânı kapatmış, kapısına kilit vurmuş oluyoruz. İnşallah bundan sonraki süreç geçmişten ders alan ve geleceğe daha iyi hazırlanan bir Türkiye için burası bilim, kültür ve bir ibret ve iyilik merkezi olarak Diyarbakırlılar başta olmak üzere aziz milletimize hizmet edecektir."

Bozdağ, "dünyanın en kötü şöhretli 10 cezaevinden biri" olduğu söylenen cezaevini kapattı ama benzerleri halen kendi bakanlığına bağlı olarak "hizmet vermeye" devam ediyor.

Elbette günümüz cezaevlerinde, 12 Eylül'ün Diyarbakır'ında yaşananlar tekrarlanmıyor ama kötü muamelenin kökünün kazındığını söyleyecek kadar da saf değiliz.

Diyarbakır Cezaevi nasıl hukuksuzluğun, emir altındaki yargının, haksız – mesnetsiz hükümlerin bir sembolü idiyse, bugün de o türden cezaevlerinin sayısının hiç de az olmadığını söylemeliyim.

Sırf siyasi görüşleri nedeniyle haklarında yazılan uyduruk iddianamelerle Silivri'de, Sincan'da, Edirne'de ve diğer başka kentlerde hapiste tutulanları unutmayalım.

Tabii hâkim ilkesinin bile fütursuzca çiğnendiği, duruşmalardan önce hakimlere ne yönde karar vermeleri gerektiğinin telkin edildiği, beğenilmeyen kararları veren yargıçların sürgüne gönderildiği bir ülkede yaşıyoruz.

Anayasa'nın açık hükmüne rağmen AİHM ve AYM kararlarına uymamakta direnen hakimler, bunu hukuk bilgisizliklerinden değil, iktidardan aldıkları talimatlar nedeniyle yapabiliyorlar.

Bozdağ tarihe "Diyarbakır Cezaevini kapatan bakan olarak geçecek" elbette, bu doğru.

Ancak unutmasın ki bütün bu hukuksuz kararların verildiği, masum insanların hapse atıldığı dönemin bakanı olarak da hatırlanacak.

Türk adalet tarihinin onu sitayişle anmayacağını bugünden söyleyebilirim.

"Kul hakkı" meselesine ise girmeyeceğim, onun hesabını nerede vereceğini imam hatipte öğretmiş olmalılar.

Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nin avlusunda tutuklu ve hükümlüler tek tip kıyafetle "uygun adım" yürütülürken.

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

Kontrolsüz göç politikasının sonucu

Esad’ı devireceğiz hesabıyla sayısını bilemediğimiz kadar çok cihatçı teröristi misafir ettik. Gündüz Suriye’ye gidip savaşan, akşam olduğunda Türkiye’deki evine dönüp, çorbasını içenleri bile gördük. Suriye sınırları içinde kalan cihatçı teröristleri de Ruslara ve Esad rejimine karşı biz koruyoruz

Hata mı, "bahis çetesi baskısı" mı?

Türkiye'de hakem hatalarından çok konuşuyoruz da bu hataların kimin işine yaradığı kimsenin dikkatini çekmiyor

Zana, Erdoğan'ı heyecanlandırmış görünüyor

Nasıl ki CHP adaylarına oy veren Kürtler CHP uşağı olmadılarsa, aynı şekilde Kürt partileri barajı geçsin, TBMM'de temsil imkanını kaybetmesin diye Hadep'e, HDP'ye oy verenler de bu partilerin uşağı değillerdi