07 Aralık 2022

Gelin bu bilmeceyi çözelim

Yoksa Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi kem gözle bakanın gözünü kör edecek güçte değil mi? Çok güçlüyüz" derken bizleri mi kandırıyorlar?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstiklal Caddesi'ndeki terör saldırısında kullanılan bomba ile ilgili açıklamalar yaparken şunu söyledi:

"Amerika'ya bağlı PYD / PKK terör örgütü."

Bakan Soylu, saldırının hemen ardından yaptığı açıklamada da saldırıdan ABD'yi sorumlu tuttuğunu açıkça belirtmiş, baş sağlığı dileklerini geri çevirmişti.

Soylu, terör örgütü PYD / PKK'nın ABD'ye bağlı olduğunu açıkça vurguladığı bu sözleri söylediği konuşmasında şunu da özellikle vurguladı:

"Devlet dedikodu yapmaz, devlet bilgiyle çalışır ve kendi tecrübesine, ciddiyetine uygun şekilde çalışır."

Buradan da anlıyoruz ki Türkiye Cumhuriyeti devletinin elinde, saldırıyı gerçekleştirenlerle, ABD arasında açık, somut ve kesin bir bağlantı tespit edilmiş.

Çünkü ciddi bir devletin dedikodu yapmayacağını bizzat İçişleri Bakanı açıklıyor.

Normal şartlar altında egemen bir devlet, bir başka devlet adına faaliyet gösteren bir terör örgütünün saldırısına uğradığında bunun hesabını nasıl sormalıdır?

Muhtelif yanıtları var, ancak en çok bilineni ve günümüzde yaygın olarak tercih edileni bunun hesabını benzeri şekilde sormak.

Mesela İsrail böyle yapıyor.

ABD de kendi topraklarına yönelik terör saldırılarının hesabını taa Afganistan'a kadar gidip, orayı işgal ederek sormuştu.

Medeni devletlerin tercih etmesi gereken yolun bu olmadığını, bunun dünya için yararlı sonuçlar doğurmadığını bu ülkelerin deneyimlerinden biliyoruz.

Geriye kalıyor uluslararası her ortamda terörist örgütü besleyen, kendi amaçları doğrultusunda kullanan devleti mahkûm etmek.

Her uluslararası toplantıda bununla ilgili açıklamalar yapılmalı, karar tasarıları gündeme getirilmeli, terör destekçisi devleti diğerleri nezdinde mahcup duruma düşürecek girişimlerde bulunulmalıydı.

Mesela Cumhurbaşkanı, G 20 zirvesinde ABD Başkanı ile karşılaştığında elbette adamın yüzüne tükürmemeliydi ama bu kadar yakınlık da göstermemeliydi.

Büyükelçilerimiz her gün Washington'daki Dışişlerini aşındırıp, durumu protesto etmeliydi, ama bir defa bile bunu yapmadı.

BM toplantılarında da bu terörizm teşhir edilmedi.

Bunu neye bağlamalıyız?

Dışişleri Bakanı'nın İçişleri Bakanı kadar "yürekli" olmamasına mı, beceriksizliğine mi, TC'nin çıkarlarını korumaktan alenen kaçındığına mı?

Cumhurbaşkanı da belli ki Soylu kadar cesur değil, Biden'ın yüzüne karşı "yazıklar olsun sana" bile diyemedi.

Yoksa Türkiye Cumhuriyeti, Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi kem gözle bakanın gözünü kör edecek güçte değil mi? Çok güçlüyüz" derken bizleri mi kandırıyorlar?

Ya da İçişleri Bakanı, kendince siyaset yapıyor, söylediklerini ciddiye almamak mı lazım?

Hangisi doğru?

13 Kasım'da İstanbul Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde düzenlenen bombalı saldırıda 6 kişi yaşamını yitirdi, 2'si ağır 81 kişi yaralandı. 

* * *

Biraz da gülelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul İnsan Kaynakları Forumu'nda konuştu:

"Hiçbir vatandaşımızın ötekileştirilmediği bir iklimi hâkim kıldık."

* * *

Sorulmayan soruyu sorayım

Eski Hürriyet'in logosunu kullanan gazetenin maiyet yazarı Deniz Baykal'ın kızı Aslı Baykal ile konuştu.

Yazının başlığı şöyle: "Aslı Baykal bombaladı: CHP ya Erdoğan ya Rifkin dedi."

Maiyet yazarı Aslı Baykal'a "can alıcı sorular" sormuş yanıtlarını da almayı başarmış.

Aslı Baykal, "seçime giden bir partinin sunumunda, bir Amerikalıyı sömürge komiseri gibi hem de ilk konuşmacı olarak sunmak, CHP'de aklın tatilde olduğunu gösteriyor" diyor. 

Orada da durmuyor:

"CHP çok radikal bir biçimde gayri millî çizgiye savrulduğu için bir kampana çalarak partiden ayrıldım. Hemen ardından gelen bu Rifkin çıkışı da sanırım haklılığımın ispatı olmuştur."

Yanıtlar, Aslı Hanım'ın neden gazetenin baş köşesinde ağırlandığını ortaya koyuyor.

O kadar ki Aslı Hanım, AKP'den milletvekili adayı olsa hiç şaşırmayacağız.

Bu söyleyişi dikkatle okudum ve kamuoyunun yanıtını hâlâ beklediği bir sorunun sorulmadığını gördüm.

O eksikliği de ben tamamlayayım, Aslı Hanım bir yanıt vermek isterse bana e-posta ile ulaşabilir.

Soru şu:

Halk TV'yi Baykal ailesi hangi kaynaklarla kurup, finansmanını sağladı?

Ve Halk TV'yi kendi malıymış gibi nasıl sattı?

Aslı Baykal

Mehmet Y. Yılmaz kimdir?

Mehmet Yakup Yılmaz, 1956 yılında Malatya'da doğdu. İlkokulu Antalya Devrim İlkokulu'nda, orta okul ve liseyi parasız yatılı olarak Denizli Lisesi'nde okuduktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden 1977 yılında mezun oldu

Gazeteciliğe SBF öğrencisi iken 1975 yılında Ankara'da Mehmet Ali Kışlalı yönetimindeki Yankı Dergisi'nde başladı. Derginin Yazı İşleri Müdürlüğü görevini de bir süre yürüttü.

12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Türk İş'e bağlı Yol İş Federasyonu ve YSE - İş sendikalarında basın müşaviri olarak görev yaptı, sendika gazete ve dergilerini yayınladı

Askerlik görevini Kara Harp Okulu'nda tamamladıktan sonra İstanbul Gelişim Yayınları'nda mesleğe döndü. Gelişim Yayınları'nda Erkekçe ve Bilim dergilerinin Genel Yayın Müdürü Yardımcılığı ve ardından Gelişim TV Dergisi Genel Yayın Yönetmenliği görevlerinde bulundu

1985 yılında Hürriyet'e geçti ve Hürriyet Dergi Grubu'nu kurdu. Tempo, Blue Jean, Playmen gibi dergileri yayınladı.

Daha sonra Dönemli Yayıncılık Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Ercan Arıklı ile birlikte Dönemli Yayıncılık'ın 1 Numara Yayıncılık'a dönüşmesi sırasında Genel Müdürlük görevini üstlendi. Aktüel, Cosmopolitan, Penthouse, Oya gibi dergilerin kurucu genel yayın müdürü oldu. Bugüne kadar 30'u aşkın derginin kuruculuğunu yaptı.

1995 yılı başında Posta gazetesini yayınladı. Aynı yılın sonunda Fanatik gazetesini, 1996 yılı sonunda da Radikal gazetesini kurdu, genel yayın müdürlüğünü yürüttü.

2000 yılında Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevine getirildi. Bu görevi 5,5 yıl sürdürdükten sonra Doğan Burda Dergi Grububu'nun CEO'luğu görevini üstlendi.

2005 yılından 2018 Eylül ayına kadar Hürriyet gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. Ekim 2018'den itibaren T24'te yazmaya başladı.

Gazete köşe yazılarından derlenen "Kırmızıyı Seçtim, Aşk Mavinin Altındaydı", "Benden Selam Söyleyin Bütün Aşklarıma", "Aşktan Sonra Hayat Var Mı", "Şaşırma Duygumu Kaybettim, Hükümsüzdür" isimli kitapları yayımlandı. "Aşk Herşeyi Affeder mi" isimli uzun hikâyesi de kitap olarak yayınlandı. 

"Türkiye medyasında en çok yayın başlatan gazeteci" olan Mehmet Y. Yılmaz, güncel politik gelişmelerin yanı sıra, deneme tarzındaki yazıları ile futbol üzerine yaptığı yorumlarıyla da biliniyor.

Yazarın Diğer Yazıları

AKP-MHP koalisyonu bozulur mu?

Nasıl ki Erdoğan’a tek adamlık yolunu açtığı ilk gün Bahçeli'nin ne yapmak istediğini kimse anlamadıysa, bugün de kafasının içinde nelerin döndüğünü kavrayabilmek mümkün değil... Her ikisi de iktidar olmaktan kolayca vazgeçemeyeceği için bu koalisyonun o arabesk şarkıyla bitmeyeceğini söyleyebilirim

Adalet Bakanı, Hukuk’ta okuduğunu unutmuş

Adalet Bakanı kanunların geriye doğru yürümeyeceğini de fakültenin daha 1. sınıfında öğrenmiş olmalıydı

Yenisi yapılana kadar eskisini uygulasak?

Cumhurbaşkanı madem özgürlüklerin kullanımı konusunda hassas, kendi talimatıyla hapiste tutulan bu insanları salıverse, daha inandırıcı olurdu