24 Temmuz 2019

Rapordaki gerçekler

Gıda bulmakta sıkıntı çeken 3 Suriyeliden 1’i o günü yemek yemeden geçiriyor

Türkiye’de kayıtsız olanlarla birlikte yaklaşık 4 milyon Suriyeli sığınmacı olduğu tahmin ediliyor. 2011 yılından beri devam eden iç savaş, milyonlarca Suriyeli için bir insanlık dramına dönüştü. Bu dramın yaşandığı ülkelerden biri de maalesef Türkiye.

Açık kapı politikası izleyen Türkiye, en fazla sığınmacı kabul eden ülke konumunda. Savaştan kaçan insanlara kapısını açmak, yardımcı olmak insani bir görev kuşkusuz. Ancak bu yardımın belli bir plan ve program içinde yapılması da zorunlu. Aksi halde, yarısı çocuk olmak üzere 4 milyon insanın, insan onuruna yaraşır biçimde, temel ihtiyaçları, sağlık ve eğitim hizmetlerinin sağlanamaması bugün sığınmacıların çoğunun yaşadığı gibi bir drama dönüşüyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fethi Açıkel’in başkanlığındaki Bilim Kurulu’nun bu konuda yaptığı araştırma çok çarpıcı sonuçlar içeriyor. CHP’nin yaptığı araştırma bilimsel ölçülere uygun bir çalışma. Bu detayda ve bilimsel ölçüde yapılan ilk çalışma özelliği taşıyor.

Çarpıcı bulgular

CHP’nin çalışmasında yer alan bazı bulgular, Suriyeli sığınmacıların hangi koşullarda yaşadıklarını çarpıcı biçimde ortaya koyuyor:

Her 3 Suriyeliden biri harabelerde yaşıyor.

Sığınmacıların yarısı günde 2 veya 1 öğün yemek yiyebiliyor.

Gıda bulmakta sıkıntı çeken 3 Suriyeliden 1’i o günü yemek yemeden geçiriyor.

4 çocuktan 1’i günde ancak 1 öğün yemek yiyebiliyor.

Her 5 sığınmacıdan 2’si ilaca ulaşmakta zorluk çekiyor.

Her 3 Suriyeli çocuktan 1’i eğitim sisteminin dışında.

Suriyeli çocuklara dilencilik ve ağır işlerde ucuz işçilik yaptırılıyor.

Anne ve babasını savaşta kaybetmiş çoçuklar dilenci çetelerinin eline düşüyor.

Sıkıntı içindeki Suriyeli aileler de para karşılığında çocuklarını dilenci çetelerine teslim ediyor.

Günde 100 lira toplayamayan dilenci çocuk şiddete maruz kalıyor.

Kız çocuklar zorla evlendiriliyor. Çocuk yaşta gebe kaldıkları için bebek kayıpları yaşanıyor.

Suriyeli kadınlar fuhuşa ve ikinci eş olmaya zorlanıyor.

Suriyeliler, fahiş kiralar ödeyerek derme çatma yerlerde kalabiliyor.

CHP’nin raporunda çok daha detaylı bilgiler var.

35 milyar dolar ne oldu?

Yetkililer, Suriyeli sığınmacılara 35 milyar dolar harcandığını açıkladılar. CHP raporunda bu paranın nasıl ve nereye harcandığının detaylı bir şekilde açıklanması talep ediliyor.

CHP’nin yaptığı çalışmaya göre TL’ye çevrildiğinde 190 milyar lirayı bulan bu kaynak, Suriyeli sığınmacılara; insanca bir yaşam, beslenme, barınma, eğitim, sağlık hizmeti vermeye yeterli. Örneğin bu kaynak ile 1,5 milyon konut üretmek, 300 bin pratisyen hekimi, 500 bin öğretmeni 5 yıl süre ile istihdam etmek mümkün.

Raporda ayrıca Avrupa Sayıştay uzmanlarının, sığınmacılara harcandığı iddia edilen 1.1 milyar Euro’nun nereye harcandığının belli olmadığına ilişkin bir raporuna da değiniliyor.

İktidar, CHP’nin bu raporunda dikkate getirdiği bulguları ve çözüm önerilerini dikkate almalı, 35 milyar doların ve 1.1 milyar Euro’nun nereye harcandığı şeffaf biçimde kamuoyuna açıklanmalıdır.


CHP’nin raporunun detaylarına şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.chp.org.tr/yayinlar/bilim-platformu-yayinlari

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları

Atatürk’ten kaçış nereye kadar?

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu’ndan sonra görev yapan Diyanet İşleri Başkanları da mümkün olduğunda Atatürk’ün adını ağızlarına almıyorlar. İktidarın Atatürk’ü yok saymaya çalışan çabasında ısrar etmesi Türkiye için zaman kaybıdır.

Önünü göremeyen Türkiye

Türkiye, Afganistan konusundaki politikasını Kabil Havaalanı politikasına indirgememelidir.

Türkiye’nin Aşil topuğu

Türkiye’de iktidarın laikliği korumak gibi bir derdi olmadığı sır değil. Koç Üniversitesi’nden değerli bilim insanı Murat Somer’in önerdiği gibi muhalefet, güçlendirilmiş parlamenter sistem programı gibi güçlendirilmiş laik sistem programı üzerinde de çalışmalıdır.