01 Mayıs 2024

Sendikalar ve CHP yönetimi 1 Mayıs’ta zevahiri kurtardı mı?

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu

Gezi eylemlerinden (2013) bu yana Taksim yasak… 

31 Mart seçimlerinin yarattığı iyimser hava başta DİSK olmak üzere sendika ve meslek örgütlerini ve CHP’yi Taksim yasağını fiili olarak geçersiz kılma konusunda motive etse de ‘büyük’ sözlerin arkasında ne DİSK ne CHP ne de KESK yönetimi durabildi.

Adalet Yürüyüşü’nden bu güne bu 1 Mayıs, CHP’nin alana çıkma konusundaki isteksizliğini, ataletini üzerinden atıp atmayacağına ilişkin bir sınavdı.

O sınav CHP tabanı için geçilse de yönetimi için ‘zevahiri kurtarmaktan’ öteye geçemedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu, CHP İl Başkanı Özgür Çelik, sendika temsilcilerini ziyaret ettikten, yasağa ilişkin eleştirel açıklamalardan sonra alandan ayrıldılar. 

Sendikaların tavrı da farklı değildi. Onlar da kitle daha ne olduğunu anlamadan eylemi sonlandırdı.

Sendikalar eylemi bitirip alandan ayrılırken, farklı sol partilerden gruplar, Saraçhane-Unkapanı arasındaki tarihi kemerde barikat kuran polise karşı ‘Aç, aç, barikatı aç’ sloganını atmaya, gaz yemeye devam ediyordu. 

Kitle kendisini yine yalnız bırakılmış hissetti. 

Kemal Kılıçdaroğlu’nu ‘değişim’ diyerek yenen yeni yönetimin, 1 Mayıs öncesi ‘Taksim’e yürüyoruz’ çağrısının Saraçhane ile sınırlı tutulmasına tepki oluştu. 

Oysa CHP tabanının ruh hali farklıydı alanda… 

CHP’nin 30 yıl sonra kazandığı Eyüpsultan’dan partili gençlerle konuştum. CHP’nin alanlara inmesini değerlendirmelerini istedim.

Hakan Kahramanoğlu/CHP Eyüpsultan

30 yaşlarında olan Hakan Kahramanoğlu’nun ifadeleri tabana teşmil edilebilir aslında...

“Kanımız kıpır kıpır. CHP daha önce halktan ve gençlikten uzaktı. Umarım devamı gelir, CHP’yi bundan sonra da alanlarda görmek isteriz. “

Can Yüksel / CHP Eyüpsultan

35 yaşlarında Can Yüksel de CHP’nin alana inmesinden memnundu… 

“Daha aydınlığa gideceğimiz düşüncesindeyim. Alanlarda olmak zorundayız. Halk uyanıyor ve bir araya geliyor. Özgür Özel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşmesi doğal ve normal ama tereddütte kalıyorum biraz. Laiklikten, çağdaş eğitimden, kadınların haklarından taviz verilmemeli.”

Muammer Boy / İşçi Emeklisi (Soldaki)

İşçi emeklisi ve CHP üyesi Muammer Boy da benzer bir ruh halindeydi… 

“CHP’nin alanlarda olmasına hasret kalmıştık. Sınıfsal mücadeleyi başlatan bir yapıdır CHP. Emeklilere yapılan bu kadar zulmün sonucunda ilk defa emekliler uyandı. Özgür Özel’in Erdoğan’la Saray’da görüşmesinden tedirgin olmuştuk. AKP Genel Merkezi’nde görüşmeleri çok iyi oldu. Çünkü iki genel başkan olarak görüşecekler. Yeni anayasayı görüşelim diyorlar ama anayasayı tanımıyorlar ki neyi görüşeceksin.”

Sezgin Tanrıkulu

CHP’nin artık “Mücadele ve müzakere” partisi olduğunu söyleyen  Sezgin Tanrıkulu da Saraçhane’deki tablodan umutluydu.

“Bu otoriter yönetimin bize çizdiği sınırlar içesinde kalmayacağız. Şimdiye kadar Adalet ve Kalkınma Partisi bir sınır çiziyordu, muhalefetin de orada olmasını istiyordu. Demokrasi, hukuk mücadelesi vermek için CHP artık her yerde olacak. CHP artık hem mücadele hem de müzakere partisidir. Erdoğan’la yapılacak görüşmenin ana gündemi de özgürlüklerin genişletilmesi olacak.“

Her ne kadar Tanrıkulu CHP için “Hem mücadele hem müzakere” partisi dese de, 2024 1 Mayıs’ından geriye sadece “müzakere” kaldı CHP adına…  

Türkiye işçi sınıfının tarihsel hafızasını simgeleyen, yasaklarla özdeş iktidarın çizdiği sınırın aşılması konusunda psikolojik eşiği temsil eden Taksim’e çıkış başka 1 Mayıs’a kaldı. 

Candan Yıldız kimdir?

Candan Yıldız, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu.

Gazeteciliğe HBB'de On'da On Haber program editörlüğü ile başladı.

Kanal D, TV 8, Birgün Gazetesi, CNNTürk, İMC TV, Halk TV'de muhabirlik, editörlük, ana haber editörlüğü ve haber program koordinatörlüğü yaptı.

Haber kanallarında çeşitli program formatları yarattı. Radyo ve Gazetecilik Ödülleri En İyi Program Ödülü/(1997), Çağdaş Gazeteciler Derneği En İyi Haber Program Ödülü/ (2002) ödülünü aldı.

Avustralya'da SBS Türkçe Radyo Haberler servisine haber yaptı.

"Öteki Sesler" isimli belgesel yaptı. "Dicle'nin Göz Yaşları" ile "Şiddete Karşı Anlatılar-Ayakta Kalma ve Dayanışma Deneyimleri" ortak çalışmalarda yazarlık yaptı.

T24'le birlikte internet gazeteciliğine adım attı.

Yazarın Diğer Yazıları

Marmaris Kızılbük’teki beton yığını için sürpriz açıklama: Erdoğan incelenmeye alınmasını istedi!

AKP’nin 31 Mart’ta Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterdiği Prof. Dr. Aydın Ayaydın, yerel seçimlerden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Marmaris İçmeler’deki Kızılbük’te büyük bir çevre ve hukuk mücadelesine sahne olan Sinpaş Holding’in dev inşaatının üzerinden helikopterle geçerken, kendisine “Hoca, seçilirsen burayı incelemeye al” dediğini açıkladı

Bir yol açtı gazetecilikte; son değil, bu Başlangıç…

"Bugün Türkiye'de iki sipere ayrılmış ve birbirine ateş ederken ortadaki gerçekleri öldüren gazetecilik ya da medya ortamından çıkışın Celal Başlangıç haberciliği olduğunu düşünüyorum"