Haberler

"Koreografik sahne kantatı" Carmina Burana prömiyer yaptı

28 Nisan 2024 18:56

T24 Kültür-Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen Carmina Burana, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu sahnesinin tüm teknik imkanları ile 27 Nisan Cumartesi akşamı prömiyerini gerçekleştirdi.

Eser, solistleri, orkestrası, korosu, bale sanatçıları, çocuk korosu ve balesi, Modern Dans İstanbul sanatçıları ve özel tasarım ekiplerinin oluşturduğu yaklaşık 250 kişilik kadrosu ile "koreografik sahne kantatı" olarak sanatseverlerle buluştu.

AKM Türk Telekom Opera Salonu'nun sahne matematiğinin gözler önüne serildiği eserde, sahnenin tüm teknik imkanları kullanıldı. Carmina Burana'yı izleyen sanatseverler, döner sahne, sağ ve sol ön ve arka vagonların geçişleri, sofita borularının her birine bir zaman kodu verilerek adeta hepsinin birden dans ettiğine şahit oldular.

Carmina Burana yeni koreografisi ve rejisi ile sahnenin en üst seviyede kullanıldığı görsel bir şova dönüşürken, AKM Türk Telekom Opera Salonu mekatronik sahne tasarımı ile adeta sanatçılardan biri olarak göz doldurdu. Işık konsepti de bu görsel şovun bir unsuru olarak eserdeki yerini aldı.

Eserin rejisini Devlet Opera ve Balesi Genel Müdür Yardımcısı Volkan Ersoy ve İstanbul Devlet Opera ve Balesi Bale Başkoreografı Ayşem Sunal Savaşkurt üstlendi.

Carmina Burana'da yer alan 24 parça, Volkan Ersoy’un yanı sıra Deniz Özaydın, Berk Sarıbay, Özgür Adam İnanç, Alper Marangoz ve Ferhat Güneş koreografileri ile hareket bulurken, eseri İstanbul Devlet Opera ve Balesi korosu ve solist sanatçıları, soprano Nazlı Deniz Süren, tenor Ufuk Toker ile bariton Kevork Tavityan seslendirdi.

Carmina Burana hakkında

Beuern Şarkıları olarak da bilinen "Carmina Burana", Münih'teki Bayern Kütüphanesi'nde bulunan, 11., 12. ve 13. yüzyıldan kalan 254 şiir ve dramatik metinden oluşuyor. Müzisyen kökenli bir aileden gelen Alman Carl Orff tarafından bu metinlerden seçilmiş şiirler üzerine sahne kantatı olarak 1936 yılında bestelenmiş ve ilk kez 8 Haziran 1937'de Frankfurt Operası'nda sahnelenmiştir.

Carmina Burana, Carl Orff'un Tironfi (Zaferler) üçlemesinin ilk eseridir. Doğayı ve aşkı dile getiren metinlere dayanan eserin çoğu bölümleri Orta Çağ Latincesi ve bazı bölümleri Orta Çağ Almancası kullanılarak yazılmıştır. Eser ritmik ve metrik yapıya sahip olan şarkılardan oluşur.

Carmina Burana, 27 Nisan akşamı gerçekleşen prömiyerinin ardından yine AKM Türk Telekom Opera Salonu’nda 29 Nisan'da saat 20.00'de sahnelenecek. Eser 1-14 Haziran tarihlerinde yapılacak olan 15. Uluslararası İstanbul Opera ve Bale Festivali’nde yeniden sanatseverlerle buluşacak.

TIKLAYIN | Modern dansçılar ile bale sanatçıları ilk kez 'Carmina Burana' için aynı sahnede buluşacak

Künye

Koreografik Sahne Kantatı / 1 Perde

Orijinal Metin: Johann Andreas SCHMELLER
Libretto: Carl ORFF / Michel HOFMANN
Orkestra Şefi: Tolga Atalay ÜN / Zdravko LAZAROV
Reji: Volkan ERSOY/ Ayşem SUNAL SAVAŞKURT
Koreografi: Volkan ERSOY, Deniz ÖZAYDIN, Berk SARIBAY, Özgür Adam İNANÇ, Alper MARANGOZ, Ferhat GÜNEŞ
Dekor Tasarımı: Ferhat KARAKAYA
Kostüm Tasarımı: Olcay Engin KAYMAZ
Işık Konsept: Burhan SEZER
Koro Şefi: Paolo VILLA
Mekatronik Tasarımı: İbrahim ERDEM
Ses Efekt: Rahman Altın