Gündem

Yesemek'te kültür katliamına yargı "dur" dedi: Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri'nin istinaf başvurusu reddedildi

21 Mayıs 2024 16:35

Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi, Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi’nin tarihi dokusuna zarar verdiği gerekçesiyle Gaziantep İdare Mahkemesince verilen sulama kanalı inşaatının durdurulması kararına karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan istinaf başvurusunu reddetti.

TIKLAYIN - Rapor, Yesemek Açık Hava Müzesi'nin sulama göleti inşaatı nedeniyle risk altında olduğunu ortaya koydu, proje durduruldu

Gaziantep'in İslahiye ilçesindeki UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Yesemek Açık Hava Müzesi ve Heykel Atölyesi'nin tarihi dokusuna zarar verdiği gerekçesiyle, sulama kanalı inşaatı ile ilgili Gaziantep İdare Mahkemesi, inşaatı durdurma kararı verdi. Bu karara karşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Yapılan istinaf başvurusu, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 45/6 maddesi gereğince temyiz yolu kapalı olmak üzere kesin olarak reddedildi.

Sulama kanalı projesine karşı hukuki zafer kazanan ve Bekir Sıtkı Severoğlu’nun başkanlığını yürüttüğü Yesemek Komisyonu'nda Aslı Ölçal Tezel, Gökhan Çeliktürk, Tarık Aytekin, Erkan Özsavaş, Dinçer Uğurluer, Özgür Girişken ve Hasan Yelken yer almıştı.