Dünya

Uzmanlar uyardı; ertesi gün hapları belli bir kilonun üstündekilere etki etmiyor olabilir!

Britanya'da bir kadın sağlığı uzmanı, aşırı kilolu ya da obez olmanın ertesi gün hapının ne kadar etkili olduğunu etkileyebileceği konusunda uyardı

15 Mayıs 2024 12:53

T24 Dış Haberler

Korunmasız cinsel ilişkiye girenlere, doğum kontrol hapını almayı unutanlara ya da prezervatifi yırtılanlara kötü haber: Ertesi gün hapları işe yaramayabilir. 

Britanya'da bir kadın sağlığı uzmanı, aşırı kilolu ya da obez olmanın ertesi gün hapının ne kadar etkili olduğunu etkileyebileceği konusunda uyardı. 

NHS doktoru ve The Lowdown Tıbbi Direktörü Dr. Frances Yarlett, Sun Health'e yaptığı açıklamada, aşırı kilolu veya obezseniz ertesi gün hapının daha az etkili olma riski olabileceğini söyledi.

Yarlett, Levonorgestrel ertesi gün hapı kullanan kadınların vücut kitle indeksleri (VKİ) 30'un üzerindeyse hamile kalma olasılıklarının, VKİ'si 26'nın altında olanlara kıyasla daha yüksek olduğunu ortaya koyan 2011 yılında yayınlanan bir araştırmaya atıfta bulundu. 

Dr. Yarlett, "Farklı insanları inceleyen araştırmalar, kan dolaşımındaki levonorgestrel konsantrasyonunun daha yüksek VKİ'ye sahip kişilerde daha düşük olduğunu buldu. Bu, levonorgestrel ertesi gün haplarının 70 kg'ın üzerinde veya VKİ'si 26'nın üzerinde olan kişilerde daha az etkili olabileceği anlamına gelmektedir." dedi. 

Farklı acil doğum kontrol yöntemlerini inceleyen Lowdown blogu, vücut kitle indeksiniz 30'un üzerindeyse veya 85 kg'dan ağırsanız bir diğer ertesi gün hapı olan ellaOne'ın işe yarama olasılığının daha düşük olabileceğini de ekliyor.