Dünya

The Times: Hamas, Türkiye’de üs kurmayı planlıyor

The Times'a göre İsrail ordusu Gazze’de Hamas’a ait bir belge buldu, Türkiye’de kurulacak üssün finansman ve personel ayrıntıları da belgede yer aldı

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye (solda) ile Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan

14 Mayıs 2024 18:05

Gazze'deki İsrail işgali sürerken Hamas'ın kendisine yeni "yuva aradığı" iddiaları da gündemde. The Times'a göre Hamas, Türkiye'de üs kurmayı planlıyor.

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından başlayan İsrail’in Gazze işgali devam ediyor. İşgalin başladığı ekim ayından bu yana Mısır ve Katar’ın aralarında bulunduğu müzakere masası yalnızca bir kez başarıya ulaşmıştı. Kasım ayında uygulanan 7 günlük ateşkeste esir takası da yapılmıştı. Bir haftalık ateşkes boyunca Hamas 7 Ekim’de kaçırdığı 80 rehineyi İsrail’e teslim etmişti. İsrail ise hapishanelerindeki 240 Filistinli mahkumu serbest bırakmıştı. İsrailli olmayan 20’den fazla rehine de bu süreçte Hamas tarafından serbest bırakıldı. Bu süreç ikinci ve bu sefer kalıcı olabileceği düşünülen bir başka ateşkes anlaşması için de umut vaat etmişti ancak yeni bir ateşkes ve esir takası anlaşması yapılamadı, İsrail de Refah’a kara harekatını başlattı. Ateşkesin önündeki engellerden biri de Katar’ın Hamas’ın siyasi liderlerine ev sahipliği yapıyor olmasıydı. Katar’ın arabuluculuk için uygun bir profile sahip olup olmadığı konuşulmaya başlanırken Hamas’ın kendisine sığınacak yeni ülke bulma ihtimalleri gündeme geldi ve o dönemde de en çok konuşulan adres Türkiye oldu.

10haber'in Türkçeleştirdiği habere göre İngiltere merkezli The Times Gazetesi İsrail tarafının bir iddiasını manşetlerine taşıdı. Buna göre İsrail ordusu Gazze’de Hamas’a ait bir belge buldu. Operasyon sırasında bulunan bu belge “Türkiye’de bir üs kurulması” başlığı taşıyordu. The Times belgeyi gördüklerini ve doğruladıklarını yazdı.

Gazetenin haberinde ilgili belgenin nerede bulunduğu da anlatıldı. Habere göre Hamas’ın Türkiye’de gizli bir üs kuracağına dair planın yer aldığı doküman, Hamas’ın bölgedeki en üst düzey yetkilisi Yahya Sinvar’ın ekibinin başındaki Hamza Ebu Shanab’ın evinden çıktı. The Times’a göre o belgenin anlamı şu: “Hamas Türkiye’de gizli bir üs kurmayı ve NATO üyeleri dahil komşu ülkelerdeki İsrail hedeflerine saldırıları koordine etmek için başka yerlerde terör hücreleri kurmayı planlıyordu.”

Habere göre Hamas’ın planında Türkiye’de üs kurmak için gönderilecek finansman ve personele ilişkin ayrıntılar da yer aldı. The Times, planın Aksa Tufanı Harekatı'ndan önce mi yürürlüğe girdiği konusunun merak uyandırdığını, ancak bunun belirsizliğini koruduğunu da yazdı. Türkiye’nin Filistin’e desteğini en başından beri yüksek sesle dile getirdiğini yazan gazete, “Türk hükümeti Hamas’a verdiği desteği yüksek sesle dile getiriyor, Hamas’ı ‘kurtuluş grubu’ olarak nitelendiriyor” diye belirtti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya yönelik eleştirilerini de anımsatan gazete, “Erdoğan pazar günü İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘soykırım yöntemleriyle Hitler’i kıskandıracak seviyeye ulaştığını’ söyledi” diye yazdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Türkiye’deki hastanelerde binden fazla Hamas üyesinin tedavi gördüğü”ne ilişkin açıklamalarına da değindi. Erdoğan dün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya gelmiş ve Yunan liderin Hamas’ı “terör örgütü” olarak nitelemesinden duyduğu üzüntüyü dile getirmişti. Erdoğan bu konuşmada Hamas üyelerinin Türkiye’de tedavi gördüğünü açıklamıştı. Açıklama tabii ki gündem yarattı, ardından ismini vermeden Reuters’a konuşan bir yetkili Erdoğan’ın Hamas üyelerini değil Türkiye’de tedavi gören Gazzeli sivilleri kast etmek istediğini söylemişti.

Haberde bu hatırlatmaları bir başka hatırlatma izledi. O da Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin geçen ayki Türkiye temasları. Haniye’nin ziyaretine dair haberde şöyle dendi:

“Geçen ay Hamas’ın yurt dışında sürgünde yaşayan siyasi lideri İsmail Haniye İstanbul’da Erdoğan ile görüştü. Bu tür görüşmelere ve Filistinli grubun İstanbul’da ofis açmasına izin vermesine rağmen Erdoğan daha önce Hamas’ın Türkiye’den ya da Türkiye içinde terör operasyonu yürütmediği konusunda ısrar etmişti. İstihbarat kaynakları NATO üyesi ülke yöneticisi olarak Erdoğan’ın Hamas siyasi liderlerine verdiği açık desteğe rağmen Türkiye’nin Hamas militanları için üs haline gelmesine şiddetle karşı olduğuna inanıyor.”

Jabarin’in İstanbul’da olduğundan bahsedildi

The Times 2020 yılında Türkiye’nin Hamas’ın siber savaş operasyonları için bir üs haline geldiğinin ortaya çıktığını yazdığı haberinde, “Türk yetkililer Hamas’ı bu faaliyetleri durdurması için uyardığını iddia etmişti. Son dönemde Hamas’ın siyasi ve askeri kanatları arasındaki çizgi bulanıklaştı. Hamas’ın Gazze dışındaki finansmanını yöneten Zaher Jabarin İstanbul’da” dedi.

ABD’nin önde gelen gazetelerinden The Wall Street Journal da ocak ayında Jabarin’in İstanbul’daki ofisini yazmıştı: “Jabarin’in yönetimindeki Hamas’ın finans ofisi İstanbul’da koyu camlı bir binada ve ABD’nin Hamas yetkilileri ve ilgili şirketlere yönelik yaptırımlarına göre Türkiye borsasında işlem gören bir emlak şirketindeki hisseler dahil hisseleri var.”

ABD’nin 2019 yılında yayımladığı yaptırım listesinde adı geçen Jabarin için “Türkiye merkezli” ifadeleri yer almıştı.

Türkiye ara ara gündeme gelen bu iddiaları reddediyor. The Times Ankara’nın Hamas’ın siyasi ve askeri kanatlarını ayrı tuttuğunu, bu nedenle Türkiye’nin askeri operasyona finansal katkısı olmadığını söylediğini yazdı.

The Times’ın haberini yaptığı belgede, Hamas’ın suikast ve sabotaj planlarının da yer aldığına değinildi. Yazarı belli olmayan belgede şu ifadeler yer aldı:

“Direniş güçlerini askeri, diplomatik ve ahlaki açıdan güçlendirebilecek özel operasyonların üssü olacak askeri merkezler kurmak için büyük çaba harcamak zorundayız. Bu nedenle yurt dışında gelecekte istihbarat ve askeri operasyonlar yürütebilecek bir güvenlik şubesi kurulmasını öneriyoruz.”

Belgenin “birçok ülkede çok sayıda askeri hücre ve güvenli merkez kurulması” ve ardından “askeri hücrelerin eğitilmesi, sabotaj ve suikastların pratik olarak planlanması” amacıyla 3 yıllık bir planı gösterdiği iddia edildi. Habere göre Hamas’ın suikast hedefleri arasında “İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad’daki subay ve komutanlar” ile “nüfuzlu İsrailliler” yer alıyor. Yine aynı belgede “İsrail donanma gemilerine sabotaj” ve “kaçırma faaliyetlerinden” de bahsedildiğine değinildi.

"Katar’dan sonraki adres Türkiye" iddiası

İstanbul nisan ayında yoğun bir diplomatik trafiğin merkezi olmuştu. Hamas siyasi lideri İsmail Haniye ve Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri aynı gün Türkiye’deydi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştüler. Bu trafik dünya basınında “Hamas’a yuva aranıyor” diye yorumlandı. İsrail’in önde gelen gazetelerinden Hareetz de Haniye’nin İstanbul temaslarını yazmıştı. Wall Street Journal’ın (WSJ) bir haberine atıfla Haniye’nin Türkiye’ye gelmesinin barınacak yeni bir ülke arayışı olduğu iddia edilmişti. WSJ de Hamas’ın siyasi liderliğinin yürütülen müzakerelerde ilerleme kaydedilememesinden duyduğu endişe nedeniyle Katar’dan ayrılmayı düşündüğünü gündeme getirmişti. Haberde ismini vermek istemeyen Arap kaynaklara dayanılarak Hamas liderlerinin görüşmelerin aylarca sürebileceğine inandıkları ve bunun da grubun görüşmelerde arabulucu olan Katar’la yakın bağlarını tehlikeye attığı belirtilmişti. Haaretz yazarı da bunun üzerine yapılan İstanbul temaslarını değerlendirdiği yazısında yeni adresin Türkiye olabileceği imasında bulunmuştu. Sonrasında da Hamas liderlerinin Türkiye temasları sırasında bu iddiaları reddettiği ifade edilmişti.