Dünya Basınında Bugün

"Seçimden sonra artan baskı": Dünya basını Türkiye'nin İsrail'le ticareti durdurmasını nasıl gördü?

"Gerilimin daha da derinleşmesi bekleniyor"

03 Mayıs 2024 09:01

T24 Dış Haberler

Ticaret Bakanlığı'nın tedbirlerin ikinci aşamasına geçildiğini ve Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışı sağlanana kadar Türkiye-İsrail arasında ihracat ve ithalat işlemlerinin tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurduğunu açıklaması dünya basınında geniş yer buldu. 

BBC, internet sitesinin manşetine çektiği haberinde Türkiye'nin kararı "Gazze'deki insani trajedi" nedeniyle aldığını belirtti. Britanyalı kamu yayıncısı, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen sene neredeyse 7 milyar dolara ulaştığına dikkati çekti. 

BBC, Türkiye'nin 1949'da İsrail'i tanıtan ilk Müslüman yoğunluklu nüfusa sahip ülke olduğunu hatırlatırken, 2000'lerden sonra ilişkilerde sıkça krizler yaşandığını vurguladı. Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları şefi Volker Türk BBC'ye yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'de "açlığı bir silah olarak kullandığına dair makul seviyede kanıt olduğunu" ifade etti.

Britanya merkezli The Guardian, konuyla ilgili haberinde Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay gerçekleştirdiği görüşmeyi ve İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz'ın buna yönelik tepkisini hatırlattı. 

Gazete, "Bu tartışmanın, eskiden yakın müttefik olan iki ülke arasında Gazze'deki krizin başlamasından bu yana kötüleşen gerilimi daha da derinleştirmesi bekleniyor" ifadelerini kullandı.

Britanya'nın önde gelen finans yayınlarından The Financial Times gazetesi, Türkiye'nin İsrail'le ticareti tamamen durdurma kararını "derinleşen gerilimin son işareti" olarak nitelendirdi. 

"Seçimden sonra artan baskı..."

FT haberinde, "Erdoğan, özellikle partisinin kuruluşundan bu yana en büyük yenilgisini aldığı Mart ayındaki yerel seçimlerden sonra, İsrail'e karşı önlemleri artırması için ülke içinde ciddi bir baskıyla karşı karşıya kaldı. Birçok aday kampanyalarında Erdoğan hükümetinin Gazze'deki savaş nedeniyle İsrail'e karşı yeterli adım atmadığını söylemişti" ifadeleri kullanıldı. 

ABD'nin en prestijli gazetelerinden New York Times, Erdoğan'ın İsrail'le olan ticaret bağları konusunda henüz bir açıklama yapmadığını, ancak Gazze'ye yapılan saldırıları çok sert biçimde eleştirdiğini yazdı. Gazete Erdoğan'ın sıkı şekilde Hamas'ı savunduğunu belirtirken, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın da çarşamba günü Türkiye'nin Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacağını duyurduğunu hatırlattı.

Al Jazeera, Erdoğan'ın "O iş bitti" sözlerini hatırlattı

Katar merkezli Al Jazeera, kararı duyurduğu haberinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın Türkiye ziyareti esnasında sarf ettiği "O iş bitti" sözlerini hatırlattı. 

Haberde, "Ankara'nın sert söylemine rağmen Türkiye'nin İsrail'le ticaretinin devam edip etmediği sorulduğunda Erdoğan geçen ay Türkiye'nin artık İsrail'le 'yoğun ticaret' yapmadığını söylemiş ve 'Bu iş bitti' diye eklemişti" ifadeleri kullanıldı.

İsrail basını: Durum perşembe sabahı fark edildi

İsrail'in önde gelen yayınlarından Haaretz de İsrail Vergi İdaresi'nin perşembe sabahı Türkiye'nin bu yönde bir karar alacağına dair işaretleri fark ettiğini belirtti. Gazete yine perşembe sabahı kargo devi UPS'in müşterilerini, ticaretteki aksaklıklar nedeniyle önleyici bir tedbir olarak Türkiye'den İsrail'e yük ithalatını durduracağı konusunda bilgilendirdiğini yazdı.