Gündem

Sebahat Tuncel 7,5 yıl sonra tahliye edildi!

Tuncel, 4 Kasım 2016 tarihinde HDP'li vekillerin tutuklanmasını Diyarbakır Adliyesi önünde protesto ederken gözaltına alındıktan sonra tutuklanmışt.ı

16 Mayıs 2024 22:30

T24 Haber Merkezi

7,5 yıldır cezaevinde olan HDP ve DBP'nin eski eş genel başkanlarından Sebahat Tuncel, bugün Kobani davasında verilen tahliye kararının ardından Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi. 

6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında bugün duruşmada karar açıklandı. 10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş'a toplam 42 yıl, Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.

Mahkeme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) önceki dönem eş genel başkanlarından olan Sebahat Tuncel'e de "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası verdi. Ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi. 

Sanıklardan Gültan Kışanak'a da "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl, Ayla Akat Ata'ya da 9 yıl 9 ay hapis cezası veren mahkeme, bu iki isminde de tahliyesine karar verdi. 

4 Kasım 2016 tarihinde HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasını Diyarbakır Adliyesi önünde protesto ederken gözaltına alındıktan sonra tutuklanan Tuncel, kararın ardından yazılan müzekkere sonucu 7 yılı aşkındır bulunduğu Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza! | Kışanak ve Tuncel'e tahliye, Tan ve Bilgen’e beraat

TIKLAYIN - Gültan Kışanak: Seçimden sonra yeni bir sürecin başlama ihtimali çok zayıf; AKP iktidarının bizlere ne yaşattığını biliyoruz

TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı

Sebahat Tuncel kimdir?

5 Temmuz 1975 tarihinde Malatya’da doğdu.  Siyasete 1998 yılında HADEP Kadın Komisyonu’nda başladı, HADEP’in son kongresinde Esenler HADEP ilçe başkanlığına seçildi.

Aynı dönem HADEP kapatılınca, DEHAP İstanbul İl Başkanlığı Kadın Komisyonu’nda çalışmaya başladı.

Demokratik Toplum Partisi kurucu üyeliği ile DTP, MYK üyeliği yaptı.

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde tutukluyken İstanbul 3. Bölge’den bağımsız milletvekili seçilen Sebahat Tuncel, 25 Temmuz 2007 tarihinde cezaevinden tahliye edildi.

Sebahat Tuncel, DTP’nin Anayasa Mahkemesi kararıyla kapatılmasının ardından, siyaset yasağı getirilmeyen diğer DTP’li milletvekili arkadaşlarıyla birlikte Barış ve Demokrasi Partisi’ne üye oldu.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan 24. dönem milletvekili genel seçiminde İstanbul 1. Bölge’den bağımsız milletvekili adayı oldu. Seçilmesinin ardından yeniden BDP’ye katıldı.

15 Ekim 2011 tarihinde kurulan Halkların Demokratik Kongresi’nin Ertuğrul Kürkçü ile birlikte Eş Sözcüsü oldu.

Eylül 2012’de, Sebahat Tuncel hakkında "örgüt üyeliği" suçlamasıyla 8 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Tuncel’e yurt dışına çıkış yasağı kondu.

27 Ekim 2013 tarihinde, BDP’den istifa eden Sebahat Tuncel, Halkların Demokratik Partisi’nin eş başkanı seçildi.

HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasını Diyarbakır Adliyesi önünde protesto ederken gözaltına alındıktan sonra Kasım 2016'da tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Tuncel hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 8 yıldan 20 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

1 Şubat 2019'da 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Tuncel, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 9 yıl 9 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan ise 5 yıl 3 ay olmak üzere toplamda 15 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Tuncel'e, son olarak yargılandığı Kobani davasında 16 Mayıs 2024 tarihinde "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası verildi. Ancak tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliye edildi.