Dünya

Nobel ödüllü İranlı aktivist Narges Mohammadi yeni bir duruşmayla karşı karşıya

19 Mayıs 2024 07:39

T24 Dış Haberler

İranlı Nobel Barış Ödülü sahibi Narges Muhammedi, güvenlik güçlerini kadınlara cinsel saldırıda bulunmakla suçlamasının ardından yeni bir duruşmayla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Tutulduğu Evin Cezaevi'nden gelen bir mesajda Mohammadi, duruşmanın İran rejiminin "kadınlara karşı geniş çaplı savaşını" kınadığı bir sesli yayınla ilgili olduğunu söyledi. Mohammadi, birden fazla mahkumiyet nedeniyle halihazırda 12 yıldan fazla hapis yatmıştı.

Avukatı Mostafa Nili, mahkemenin "İslam Cumhuriyeti'ne karşı propaganda yayma" yönündeki yeni suçlamaları görüşmek üzere toplanacağını söyledi. İranlı yetkililerden konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

52 yaşındaki Nobel ödüllü aktivist sesli mesajında, gördüğü şiddet ve tacizin ardından vücudunun morarması hakkında konuştuğu gazeteci ve öğrenci Dina Ghalaibaf'a yönelik saldırıyı anlattığı gerekçesiyle yargılandığını belirtti.  

Mohammadi, bağımsız gazetecilerin, insan hakları aktivistlerinin, kadın hakları aktivistlerinin ve avukatlarının katılımıyla halka açık bir duruşma yapılması çağrısında bulundu. 

Mohammadi'nin bu zamana kadar aldığı cezalar, 12 yıl 3 ay hapis cezasının yanı sıra 154 kırbaç, 2 yıl sürgün ve çeşitli sosyal ve siyasi kısıtlamalarıdan oluşuyor.