Dünya Basınında Bugün

Netanyahu, UCM kararına tepkili; Reisi'nin ölümü Orta Doğu'daki dalgalanmayı artırdı | Dünya Basınında Bugün

21 Mayıs 2024 09:24

T24 Dış Haberler

Britanya'da 1970'lerden 1990'ların başına kadar 30 bin kişiye kontamine kan ürünleri veya kan nakli yapılmasının ardından 3 bin kişinin öldüğü ortaya çıktı. Dünyanın en büyük ceza mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başsavcısı Karim Khan, hem İsrail hem de Hamas liderleri hakkında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiğini açıkladı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Gazze'de savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında tutuklama emri çıkarılması girişimini "saçma" olarak nitelendirdi ve İsrail'in elini kolunu bağlayacak her türlü girişimin başarısız olmaya mahkûm olduğunu söyledi. Analistler, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, ülkede hızlı bir liderlik geçişini tetikledi. Yetkililer, değişikliğin ülkenin gidişatında çok az değişikliğe yol açacağı konusunda ısrar ediyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin; Reisi'nin hayatını kaybettiği kazanın Orta Doğu'da herhangi bir güvenlik etkisine yol açacağını düşünmediğini söyledi.

21 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Utanç günü: Kan skandalının ölümcül örtbas edilişi nihayet açığa çıktı

Britanya'da 1970'lerden 1990'ların başına kadar 30 bin kişiye kontamine kan ürünleri veya kan nakli yapılmasının ardından 3 bin kişinin öldüğü ortaya çıktı. Brian Langstaff tarafından hazırlanan 2 bin 527 sayfalık bir raporla ortaya çıkan olay, ülkede bir skandala dönüştü. 

Langstaff hükümeti tazminat konusunda "ağır hareket etmekle" eleştirdi.

Britanya Başbakanı Rishi Sunak, "İngiliz devleti için utanç günü" ilan ederken, enfekte kan skandalıyla ilgili olarak birbirini izleyen hükümetlerin başarısızlıkları için özür diledi ve mağdurların tazmin edilmesi için ne gerekiyorsa ödeme sözü verdi.

Bakanlar bugün mağdurlara ve ailelerine tazminat ödenmesi için ne kadar kaynak ayıracaklarını açıklayacak. 


The New York Times | UCM'den Hamas liderleri ve Netanyahu hakkında tutuklama talebi

Dünyanın en büyük ceza mahkemesi olan Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Başsavcısı Karim Khan, hem İsrail hem de Hamas liderleri hakkında insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarılmasını talep ettiğini açıkladı. 

Bu hamle, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Hamaslı mevkidaşı Yahya Sinvar'ı aynı kefeye koyan ve İsrail'in Gazze'deki tutumuna yönelik artan uluslararası alarmı daha da derinleştiren sert bir çıkış oldu. 


The Times | Netanyahu savaş suçları iddiasına öfkeli

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Gazze'de savaş suçu işlediği iddiasıyla hakkında tutuklama emri çıkarılması girişimini "saçma" olarak nitelendirdi ve İsrail'in elini kolunu bağlayacak her türlü girişimin başarısız olmaya mahkûm olduğunu söyledi. 

Netanyahu iki video açıklamasında girişimi "uluslararası mahkemeye ebedi bir utanç damgası vuracak ahlaki bir rezaleti" olarak nitelendirdi. İngilizce olarak ise Han'ı antisemitizm ve "kan iftiraları" ile suçladı ve "İsrail liderleri ile Hamas'ın uşakları arasında çarpık ve yanlış bir ahlaki eşdeğerlik yaratmakla" itham etti.


The Washington Post | Reisi'nin ölümü Orta Doğu'daki dalgalanmayı artırdı

Analistler, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopter kazasında hayatını kaybetmesi, ülkede hızlı bir liderlik geçişini tetikledi. Yetkililer, değişikliğin ülkenin gidişatında çok az değişikliğe yol açacağı konusunda ısrar ediyor.

ABD merkezli The Washington Post, "Reisi'nin ölümünün neden olduğu bir belirsizlik varsa o da zamanlamasıydı" diye yazdı. Gazete, "İran ile İsrail arasında tırmanan ve Orta Doğu'da ve ötesinde endişeye neden olan bir çatışma sırasında" diye ekledi.


Al Arabiya | Pentagon: Reisi'nin ölümünün bölgesel güvenliğe etkisi yok 

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin; İran Cumhurbaşkanı, Dışişleri Bakanı ve diğer üst düzey yetkililerin ölümünün Orta Doğu'da herhangi bir güvenlik etkisine yol açacağını düşünmediğini söyledi.

Ayrıca kazayla ilgili herhangi bir ABD bağlantısını da reddetti;  "Amerika Birleşik Devletleri'nin bu kazada hiçbir rolü yoktur. Bu açık ve net bir gerçek" dedi.