16 Mayıs 2024 08:47
Güncelleme: 17 Mayıs 2024 04:54
T24 Haber Merkezi
6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında, 83'üncü duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu. 10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı.
Sanıklardan Ahmet Türk'e "örgüt üyeliği" suçundan 10 yıl, Alp Altınörs'e de 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Yaklaşık 8 yıldır cezaevinde olan ve azami tutukluluk süresini 6 ay önce dolduran Gültan Kışanak'a ise "örgüt üyeliği" suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi, ancak tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
Sebahat Tuncel'e "örgüt üyeliği" suçundan 12 yıl hapis cezası veren mahkeme; Ayla Akat Ata'ya da aynı suçtan 9 yıl 9 ay hapis ceza verirken, iki isminde de tahliyesine karar verdi.
Tutuksuz yargılanan TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder ve Aysel Tuğluk ile davadaki diğer önemli sanıklardan Altan Tan ve Ayhan Bilgen'in tüm suçlamalardan beraatine karar verildi.
6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylarda farklı kentlerde resmi kaynaklara göre, 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326'sı kolluk kuvveti olmak üzere toplamda 761 kişi de yaralanmıştı. Davada 36 sanığa Yasin Börü’nün de olduğu 6 kişinin ölümüne yol açtıklarına ilişkin suçlamalardan beraat kararı verildi.
Davada beraat eden isimlerin tamamı şöyle: Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Sibel Akdeniz.
Davada hem savcılığın hem de avukatların cezalara itiraz etmesi beklenen davayı artık istinaf ve Yargıtay aşaması bekliyor.
Kararın açıklanmasının ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, "Hukuk tarihine bugün yine kara bir leke sürüldü. Çetelerin, insanları katledenlerin serbest bırakıldığı, binlerce faili meçhul cinayet işleyen JİTEM davalarının aklandığı bir süreçte Kürt ve devrimci siyaseti bugün cezalandırıldı. Biz bu cezaları, bu kararı tanımıyoruz. Kobani kumpas Davası'nda yargılananlar özgürdür" dedi. Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları da "Faşizme geçit vermeyeceğiz. Bu karar IŞİD lehine verilmiştir" ifadelerini kullandı.
10 yıl sonra gelen cezaKobani Davası'nda, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemler nedeniyle, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi yargılanıyordu. Söz konusu 108 kişiye ''devletin bütünlüğünü bozma'' başta olmak üzere, 29 ayrı suçlamayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası isteniyordu. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. |
EŞ BAŞKANLARA VERİLEN CEZALAR
Selahattin Demirtaş: Dava kapsamında, 47 ayrı suçtan yargılanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçuna yardımdan 20 yıl, 2 kez "suç işlemeye tahrik" suçundan 7 yıl 6 ay hapis, 4 kez "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 10 yıl, "halkı kanunlara uymamaya tahrik" suçundan 1 yıl 6 ay, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan 1 yıl 6 ay "suçu ve suçluyu övme" suçundan da 1 yıl 6 ay olmak üzere toplam 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Heyet, sanığın yargılama sürecindeki tutum ve davranışları dikkate alınarak hakkında Türk Ceza Kanununun 62. maddesindeki indirim hükümlerinin uygulanmamasına karar verdi.
Figen Yüksekdağ: Eski HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ise "devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozmak" suçuna yardımdan 19 yıl, "suç işlemeye tahrik" suçundan 4 yıl 6 ay, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1 yıl 6 ay, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçundan 2 yıl, 2 kez "örgüt propagandası" suçundan 3 yıl, "seçim yasaklarına aykırı hareket etmek" suçundan da 3 ay olmak üzere toplam 30 yıl 3 ay hapis cezası aldı.
İşte dakika dakika gelişmeler...
Alp Altınörs, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapse mahkum edildi.
Ali Ürküt'e devletin birliğini bozma suçuna yardım suçundan 13 yıl 4 ay, suç işlemeye tahrik suçundan da 3 yıl 9 ay hapis cezası verildi.
Ahmet Türk'e devletin bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden ise 10 yıl hapis cezası verildi.
Altan Tan'ın, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü kurma suçundan beraatine karar verildi. Tan, hakkındaki diğer suçlamalardan da beraat etti.
Ayhan Bilgen hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile terör örgütü üyeliğinden ayrı ayrı beraatına karar verildi.
Ayla Akat hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, terör örgütü üyeliğinden ise 9 yıl 9 ay hapis cezası verildi. Akat'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.
Aynur Aşan hakkında örgüt üyeliğinden 9 yıl 9 ay hapis cezasına karar verildi. Yurt dışına kaçarken yakalanmış olması nedeniyle tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Aysel Tuğluk hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Ayşe Yağcı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 9 yıl hapis cezasına karar verildi. Yağcı'nın, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
Berfin Özgü Köse'nin tüm suçlardan beraatına karar verildi.
Bircan Yorulmaz'ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Bülent Parmaksız hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl hapis, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verilmesine hükmedildi. Parmaksız'ın tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Can Memiş hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Cihan Erdal hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası kararı verildi.
Dilek Yağlı hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Emine Ayna hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliğinden 10 yıl hapis cezası kararı verildi.
Emine Beyza Üstün hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Gülser Yıldırım'ın, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına karar verildi.
Gültan Kışanak'a, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt üyeliği suçundan ise 12 yıl hapis cezası verildi. Kışanak'ın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak, tahliyesine hükmedildi.
Günay Kubilay hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
İbrahim Binici'nin, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ve örgüt üyeliği suçundan beraatına karar verildi.
İsmail Şengül hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 16 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Meryem Adıbelli, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat ederken, örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Adıbelli'nin tahliyesine karar verildi.
Mesut Bağcık'ın devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraatına, örgüt üyeliğinden ise 9 yıl hapsine karar verildi.
Nazmi Gür hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezası ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Menzir Çakır'a örgüt üyeliği suçundan 9 yıl hapis cezası verildi.
Pervin Oduncu hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapsine, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapsine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Sabahat Tuncel'e devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat, örgüt suçundan ise 12 yıl hapis cezasına karar verildi. Tuncel'in tutukluluk süresi göz önüne alınarak tahliyesine hükmedildi.
Sırrı Süreyya Önder'in devletin birliği ve bütünlüğünü bozma ile örgüt üyeliğinden beraatına karar verildi.
Sibel Akdeniz'in beraatına karar verildi.
Zeki Çelik hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozmaya yardım suçundan 18 yıl hapis cezasına karar verildi.
Zeynep Karaman hakkında devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçuna yardımdan 18 yıl, suç işlemeye tahrik suçundan 4 yıl 6 ay hapis cezasına karar verildi.
Zeynep Ölbeci hakkında örgüt üyeliği suçlamasına ilişkin yargılamanın tefrik edilerek Mersin'deki dosyası ile birleştirilmesine, propaganda suçundan 3 yıl 9 ay, devletin birliği ve bütünlüğünü bozma suçundan beraat örgüt üyeliğinden ise 9 yıl hapsine, hükmen tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Hakkında hüküm kurulan 36 sanık hakkında ise Yasin Börü ile Adana, Adıyaman, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Denizli, Diyarbakır, Bitlis, Erzincan, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, Iğdır, İzmir, Kars, Manisa, Mersin, Muş, Şırnak, Şanlıurfa, Tunceli, Van illerinde öldürülen diğer kişilere karşı işlenen suçlara yönelik olarak da beraat kararı verildi.
Davada beraat eden isimlerin tamamı şöyle: Altan Tan, Ayhan Bilgen, Aysel Tuğluk, Bircan Yorulmaz, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Sırrı Süreyya Önder, Can Memiş, Gülfer Akkaya, Berfin Özgü Köse, Emine Beyza Üstün, Sibel Akdeniz.
15.30 I KARAR OKUNUYOR...
15.25 I Mahkeme başkanının, okumaya başlamasıyla, izleyiciler ile sanık avukatları alkışlar ve sloganlar eşliğinde salonu terk etti. Karar, sanık ve avukatların yokluğunda okunmaya başlandı.
15.22 I Mahkeme başkanı, kararın okunmasına ara verdi.
15.19 I Avukatlar protestolar eşliğinde salonu terk ediyor.
15.18 I Başkanın Ahmet Türk hakkındaki hükmü açıkladığı sırada salonda avukatlar ve izleyicilerin alkış ve sloganlar eşliğinde protestosu başladı.
15.15 I Mahkeme başkanı, "Dosya incelendi, araştırmaya gerek duyulacak herhangi bir husus kalmadı. Özetle kimlere, hangi suçlardan ne tür hükümler verildiğini anlatacağım. Bu vicdani kanaate varırken, dosyadaki delliler incelendi ve böyle bir vicdani kanaate varıldı" diyerek, 130 sayfalık kararı okumaya başladı.
15.10 | Eski HDP MYK üyeleri beraatlerini talep etti
Eski HDP MYK üyelerinden İsmail Şengül, Beyza Üstün ve Can Memiş de son sözlerinde beraatlerini talep etti. Son sözünü söylemeyeceğini belirten Günay Kubilay, “Üç satırlık tweet için 300 sayfalık savunma yapmak zorunda kaldık” dedi. İsmail Şengül ise HDP MYK’nın Kobani çağrısının şiddet içermediğini belirterek, "AİHM kararlarına göre bu paylaşımın düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Tutuksuz sanık Beyza Üstün de “Sizin bugün vereceğiniz karar, Türkiye siyaseti için olduğu kadar, ülkenin demokrasisi için de verilecek bir karardır. Hukukun evrensel ilkelerine bağlı kalacağınızı umarak, tüm halklar için vereceğiniz bu kararı bekliyoruz. Yaşam için, düşünce özgürlüğü için, barış için, hukuk sisteminin devam edebilmesi için, beraatimizi talep ediyorum” diye konuştu.
14.45 | Kobani Davası'nda öğlen arası sona erdi. Duruşma kaldığı yerden devam ediyor.
13.00 I Mahkeme heyeti, duruşmaya saat 14.30'a kadar ara verdi.
12.40 I Altan Tan, duruşmaya SEGBİS ile katıldı.
Duruşmaya Diyarbakır’dan SEGBİS’le bağlanan eski HDP’li Altan Tan, “Çok açık ve net bir şekilde ifade edeyim ki, yıllardır PKK’nın yürütmekte olduğu siyaset şekline, eylemlerine karşı olduğum gibi, devletin ve hükümetin Kürt sorununun çözümü ile ilgili yaklaşımlarını yanlış bulmaktayım. Ne PKK’nın siyasetini ne de devletin bugün uygulamakta olduğu yöntemi doğru bulmaktayım” dedi. Tan, "6 Ekim 2014’te HDP’nin MYK üyesiydim ve toplantıya katıldım. IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarının demokratik yollarla protesto edilmesi ortak görüşümüzdü. Bu ortak görüşte hiçbir şekilde şiddet ve terör yoktu, bu konuda da hiçbir görüş, hiçbir çağrı olmadı” diye konuştu.
Selahattin Demirtaş ve diğer siyasetçilerin aleyhlerinde ifadede bulunacak hiçbir şahitliği olmadığını belirten Tan, “Arkadaşlarımızı zan altında bırakacak, aleyhlerinde delil oluşturacak hiçbir şahitliğim, ifadem, duyumum yoktur” diyerek beraatını istedi.
12.25 I Salonda bulunan sanıklara söz verildi. Tutuklu sanık Alp Atınörs’ün “Bugün bir hüküm açıklayacak mısınız?” sorusu üzerine mahkeme başkanı, “Son sözleri aldıktan sonra hüküm açıklayacağız” dedi.
12.15 I Mahkeme Başkanı, "Duruşmanın başka bir güne ertelenmesi talebinin reddine, tahliye talebinin hükümle birlikte değerlendirilmesine oy birliğiyle karar verilmiştir" dedi.
12.00 I Son savunma için söz alan Avukat Özgür Erol, bugün duruşmaya yeni evraklar girdiğini belirterek, “Biz bu evrakları henüz incelemedik. Öncelikle bugün karar kurmayınız. Bugün yalnızca tutukluluk incelemesi yapın” dedi. Sinan Ateş davası ile Ayhan Bora Kaplan davasındaki darbe söylemlerini hatırlatarak, Yargı bürokrasisi ve güvenlik bürokrasisi içindeki gelişmelerin kaygı verici olduğunu belirten Erol, “Yargıtay, Can Atalay kararını tanımadı. Yargıtay Başkanlık seçimleri 36 tur sürdü. Ayhan Bora Kaplan davası üzerinden hükümete darbe söylemleri gelişiyor. Cumhurbaşkanı, birkaç gün önce dar bir zümrenin bürokratik vesayetine izin vermeyiz dedi. Daha dün kuklayı da kuklacıları da iyi tanıyoruz dedi. Kukla kim, kuklacı kim? Ali Yerlikaya, FETÖ vari gizli tanık taktikleri söyledi. Biz bu FETÖvari gizli tanıkları bu davada gördük. Bu dava, bu davaya bağlı olarak HDP’ye yönelik bir kampanya süreci, bir siyasi linç kampanyası sistematik şekilde örüldü. 2018’da Ankara TEM Şube’de bir gizli belgesi var, dosya içerisinde. TEM Şube, HDP yöneticileri ve milletvekillerinin isimlerini sayarken, 6 ay ile 5 yıl arası bir ceza aralığıyla sınırlı diyor. Eğer bu milletvekilleri hakkında cinayet, yağma suçlarından halen bir soruşturma yapılmamıştır. Tutukluluk ve yüksek ceza sınırını garanti altına almak için şu şu isnatlarını yargıya öneriyor. Bunu bir bilgi notuyla öneriyor. Bu suçlamalar, iddianameye birebir geçti. Cinayet, teşübbüs, mala zarar, yağma… Bu birinci aşamaydı. Bunu kimse tesadüf olarak değerlendiremez. Sistematik bir hukuk dışı sürece muhatap aldı. İkincisi, bu suçlamalar olursa Anayasa 14’e girerse milletvekilleri hakkında yakalama kararı verilebilir diyor. Hukuk mercilerine bunun yolunu anlatıyor. Üçüncü aşama, asıl olarak bu eğer 6-8 Ekim olayları kapsamında açılırsa HDP MYK’sı şiddetin odağına yerleştirilirse Anayasal mevzuatımıza göre kapatma davası açılacağı hukuken değerlendirilmektedir deniliyor ve kapatılıyor" ifadelerini kullandı.
11.45 I Kadın tutuklular, duruşmaya katılmadı. Duruşmada, kadın tutukluların mesajı okundu. Mesajda, "Kürt sorununun çözümü, Türkiye'nin demokratikleşmesinin yolu tecride son vermekten geçer. Öcalan'ın sağlık, güvenlik ve özgürlük koşullarının sağlanması için, görülecek olan duruşmaya katılmayacağız." denildi.
11.30 I DEM Parti ve bileşenleri SYKP, ESP, SODEP, Devrimci Parti, Yeşil Sol Parti, Demokratik Bölgeler Partisi, Halkaların Demokratik Kongresi, CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve CHP Heyeti, KESK heyeti, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve heyeti, Sol Parti heyeti, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve heyeti, İHD heyeti, Ezilenlerin Halkların Partisi Genel Başkanı Hakan Öztürk ve heyeti, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Halk Evleri heyeti, ÇHD, Özgürlükçü Hukukçular Derneği üyeleri, Devrimci Demokratik Gençlik Federasyonu, Kaldıraç temsilcisi, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van, Mardin, Hakkari, Bitlis baro başkanları ve çok sayıda kurum temsilcisinin, duruşmaya katıldığı açıklandı.
11.25 I Mahkeme Başkanı, avukatlara, esasa ilişkin beyanlar için söz vermeyeceğini bildirdi.
11.20 I Demirtaş ve Yüksekdağ’ın katılmadığı duruşmaya, tutuklu siyasetçilerden yalnızca Alp Altınörs ve İsmail Şengül katıldı. Davada 18'i tutuklu, 18'i tutuksuz ve hakkında yakalama kararı bulunan 72 kişi olmak üzere 108 kişi yargılanıyor.
11.00 I Katılımın yoğun olduğu duruşmaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) eş genel başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi ve Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır ve çok sayıda CHP milletvekilinin de arasında bulunduğu CHP heyeti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eş genel başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Milletvekili Sevda Karaca, SOL Parti adına İlknur Başer, DEM Parti milletvekilleri, çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisinin yanı sıra çeşitli ülkelerin büyükelçilik temsilcileri takip etti. 200 avukatın yanı sıra 10’u aşkın baro başkanı da duruşmaya katıldı. Çok sayıda avukat da SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
10.36 | Duruşmayı takip eden gazeteci İrfan Aktan, sosyal medya hesabından "Az önce salonda görevli polis ve jandarma toplu fotoğraf çektirmek üzere ayağa kalktı" diye yazdı.
10.20 | DEM Parti, Sincan Cezaevi önünde açıklama yaptı. DEM Parti Eş Başkanı Tuncer Bakırhan, "Bugün, Türkiye'nin en büyük siyasi kumpas davasının sonuna doğru geldik. Bu, bir hukuk davası değildir. Dosyanın içeriğine de bakıldığı zaman, hukukla bir alakasının olmadığını göreceksiniz. Gizli tanıklarla, zorlama yorumlarla hazırlanan, siyasi erkin yönlendirdiği, karar verdiği bir kumpas davasıdır. Bugün normalleşmeden, yumuşamadan bahsedenler için bence Kobani kumpas davası, bir milat olacaktır. Gerçekten 31 Mart'tan bir ders alınıp alınmadığını bugün hep birlikte göreceğiz. Bu siyasi kumpas davasında verilecek kararın, aslında önümüzdeki dönem Türkiye'nin hangi hatta, hangi yolda gideceğinin de göstergesi olacağına hep birlikte şahitlik edeceğiz. Umarım ve diliyorum ki, mahkeme heyeti siyasi erkten etkilenmez, dosyanın içeriğine, dosyadaki boş delillerle yıllardır tutuklu olan arkadaşlarımızı bugün serbest bırakırlar, aynı zamanda boş olan bu davada yargılanan bütün arkadaşlarımız beraat ederler." diye konuştu.
DEM Parti Eş Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç da, "Bugün, Türkiye tarihi açısından oldukça önemli bir davanın karara bağlanacağını beklemekteyiz. Bizler, bu tarihi davayı hep beraber izleyecek ve Türkiye'nin geleceğine dair bu davanın sonucunda bir fikir oluşturacağız. Evet, bu dava tarihi bir davadır. Kobani, tam bir kumpas davasıdır. Saray'ın eliyle yazılmış olan bir senaryodur. Ve bizler, çağrılarımızı çok kez yaptık, buradan bir kez daha yapıyoruz; demokrasiyi yerin 7 kat derinliklerine gömmemek için, Türkiye tarihinde yargının bir hatadan dönmesi işçin halen bir fırsat var. Bugün burada açıklanacak olan karar, ya Türkiye'yi tam bir karanlık, tam bir engizisyon ortamına, tam bir İstiklal Mahkemeleri ortamına geri çekecek ya da Türkiye'de demokrasinin önünün açılması için bir başlangıç olacak. Bugün çıkacak kararı böyle addedeceğiz. Türkiye için bu dava bir yol ayrımıdır, demokratikleşme için bir yol ayrımıdır. Bu davada verilecek karar, hukuka uygun bir karar olur, demokratik zeminde bir karar olur, siyaset yapma hakkını engellememek, siyaseten yenemediğini yargı sopasıyla yenmeye çalışan anlayışa karşı bir karar olur ya da gerçekten bu ülkeyi karanlık dehlizlere sürükleyecektir. Bugün AİHM'in verdiği kararı uygulamayan bir yargı var. Bu karar uygulanmış olsaydı, Kobani kumpas davasından yargılanan bütün arkadaşlarımız serbest kalacaktı. Esasen IŞİD'i destekleyen bu Kobani kumpas davasında verilecek karar, aynı zamanda şu kararı verecektir; Türkiye ve Ortadoğu'da ya IŞİD ve benzeri örgütlerin önü açılacak ya da demokrasinin önü açılacak. Ve buradan muradımız ve ümidimiz; Türkiye'nin bütün demokrasi güçlerinin ve vicdan sahibi insanların ortak beklentisi şudur; kanun işlesin, yasalar işlesin ve Kobani kumpas davasıyla ilgili arkadaşlarımız beraat alsın. Bugün bütün Türkiye bunu izlemektedir. Ben Almanya'dan yeni geldim ve Almanya'da birçok parti ve hükümet yetkilisiyle görüşmelerimiz oldu. Orada da bu dava takip edilmektedir. Yani sadece Türkiye değil, bütün dünya buradan çıkacak kararı beklemektedir. Kobani, bir kumpas davasıdır. Ve bugün yargı, gerçek anlamda adaletin tecelli edeceği şekilde karar vermeli, arkadaşlarımız serbest kalmalıdır. Bu, Türkiye, Avrupa ve dünya kamuoyunun vicdanını rahatlatır. Aksi halde bu dava, yol ayrımı anlamına gelir ve demokrasi tamamen gömülmüş olur." ifadelerini kullandı.
10.00 | CHP'den de bir heyet, davayı takip etmek üzere duruşmanın yapılacağı Sincan Cezaevi İnfaz Kurumları Kampüsü'ne geldi. Grup adına açıklama yapan CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, şunları söyledi:
"Bu kadar vahim bir dosyaydı, neden 5 yıl beklediniz? Maalesef ki bazı dosyalar, fezlekeler, iddianameler Türkiye'de buzdolabına konuluyor ve yeri ve zamanı gelince çıkartılıyor. Lütfen, tüm önyargılardan arının, hiçbir siyasi yapıya bakmayın ve vicdanınıza göre karar verin. Burada adalet bekliyoruz biz. CHP, bu tip tü davalara aynı hassasiyeti gösteriyor ve takip ediyor. Artık biz, adaletin 'saray'dan, iktidardan arınmasını istiyoruz, özlüyoruz, bekliyoruz. Karardan sonra bir değerlendirme daha yapacağız. Genel başkan yardımcılarımız süreci takip etti, gruba da bir rapor verdi. Onlar da değerlendirme yapacak dava sonunda. Ama bizim beklentimiz, lütfen dosyaya göre karar verin."
9.50 | Türkiye'nin pek çok şehrinden 300'e yakın avukatın ve yüzlerce vatandaşın izlemeye geldiği duruşmanın görüleceği Sincan Cezaevi önünde onlarca çevik kuvvet aracı, TOMA araçları, yüzlerce çevik kuvvet polisi ve özel harekat polisleri de konuşlandırılmış durumda. Sincan Cezaevi etrafında yaklaşık bir buçuk kilometrelik güvenlik koridoru oluşturulurken, havadan da polis helikopteri devriye uçuşu yapıyor.
TIKLAYIN - 30 soruda Kobani davası: Karar aşamasındaki davada kim, neyle suçlandı, neler yaşandı?
İddianame 2021'de kabul edildiKobani Davası'nda, 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde IŞİD’in Kobani’ye saldırmasının ardından birçok ilde yapılan protesto ve eylemler nedeniyle, aralarında eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi yargılanıyor. Söz konusu 108 kişi, ''devletin bütünlüğünü bozma'' başta olmak üzere pek çok suçla yargılanıyor. Davanın iddianamesi, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 7 Ocak 2021’de kabul edildi. 38'er kez ağırlaştırılmış müebbet isteniyorDavada yargılananlar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38'er kez ''ağırlaştırılmış müebbet hapis'' cezası isteniyor. Demirtaş, 25 Aralık 2023 tarihinde yaptığı ilk savunmasında ''Hakkımda somut tek bir delil yok, bu bir siyasi intikam davasıdır, hukuken tutuklanmadık, hepimiz siyasi rehineleriz'' diye konuşmuştu. Türkiye'nin farklı şehirlerinde 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde yaşanan olaylarda eylemcilerle kolluk kuvvetleri arasında çatışmalar çıkmış ve resmi kaynaklara göre 37 kişi hayatını kaybetmiş, 326'sı kolluk kuvveti olmak üzere toplamda 761 kişi de yaralanmıştı. |
© Tüm hakları saklıdır.