Gündem

İstanbul'da 1 Mayıs baskınları: Gözaltına alınan 29 kişi yarın adliyeye sevk edilecek

Gözaltına alınan 29 kişi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet etmekle suçlanıyor

Fotoğraf: Bianet / Murat Bay

03 Mayıs 2024 18:00

Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararına rağmen Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmeyen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, Saraçhane’deki Bozdoğan Kemeri önünde polisin müdahalesinin ardından yaşananlar gerekçesiyle bu sabah saatlerinde gözaltına alınan 29 kişinin Emniyet işlemleri tamamlandı.

İfade işlemleri devam ettiği sırada sabah baskınlarında gözaltına alınan 29 kişinin ve 1 Mayıs sabahı Taksim çevresinde gözaltına alınıp gözaltı süreleri 2 kez birer günlüğüne uzatılan 35 kişinin yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi.

Bozdoğan Kemeri önündeki polis ekipleri, Taksim Meydanı'na yürümek isteyen eylemcilere plastik mermi ve biber gazıyla müdahalede bulunmuş; eylemcilerle polis arasında arbede yaşanmıştı. 

TIKLAYIN | Çağdaş Hukukçular Derneği: 1 Mayıs'ta hukuksuz Taksim yasağına karşı direndikleri gerekçesiyle 47 kişinin evi basıldı

İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği’nin soruşturma evrakına göre; hakkında gözaltı kararı bulunan 47 kişi, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet, kamu malına zarar vermek ve görevli memura mukavemet” ile suçlanıyor.

"Kaçtıkları adreslerde yakalandılar" tartışması

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, operasyonlara ilişkin bir video yayımlayarak “1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde İstanbul’da Taksim Meydanına çıkmak için SARAÇHANE Meydanında toplanan ve polislerimize taşlı sopalı saldırıda ve fiziki müdahalede bulunan 29 şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı. Kamera kayıtları ve yüz tanıma sistemi ile saldırıya karıştığı tespit edilen diğer şahısları yakalamaya yönelik operasyonlarımız devam ediyor” diye yazmıştı. 

"Bu sabah ikamet adreslerinden gözaltına alındılar, kaçma durumu söz konusu değil"

29 kişinin gözaltı sürecini takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı avukat Çiğdem Akbulut, İçişleri Bakanı Yerlikaya'nın "29 şüpheli olaydan sonra kaçtıkları adreslerde bugün yakalandı" ifadeleriyle ilgili T24'e konuştu: 

Yerlikaya'nın ifadelerini "Anayasadan doğan haklarını, üstelik henüz çok da yakın tarihli Anayasa Mahkemesi kararı ortada iken kullanmak isteyen insanların önce İstanbul Valisi tarafından tehdit edilmeleri şimdi de İçişleri Bakanı tarafından hedef gösterilmeleri söz konusudur" ifadeleriyle değerlendiren avukat Akbulut, müvekkillerinin ikamet adreslerinden gözaltına alındığını duyurdu: 

"Bakanın 'kaçtıkları adreslerden yakalandılar' şeklindeki açıklaması, ancak ve ancak aslında hiçbir meşruluk zeminlerinin olmadığının kanıtıdır. Demokratik, anayasal haklarını kullanmaları, hukuka aykırı şekilde polis tarafından engellendiği için direnen insanlar, 1 Mayıs eylemi tamamlandığında evlerine dönmüş ve bu sabah ikamet adreslerinden gözaltına alınmışlardır. Öncesinde kimse ifadeye çağrılmamıştır. Herhangi bir kaçma durumu söz konusu değildir"

T24’e bilgi veren avukatlar, savcılık ve emniyetten gelen bilgiler arasında hakkında gözaltı kararı bulunan bazı isimler yönünden “örgüt propagandası yapmak” suçlamasının da yer aldığını aktardı. Ancak bu bilgi henüz iddia boyutunda. 

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, ev baskını haberlerinin yayılmasının ardından X hesabından paylaştığı operasyon görüntüleriyle beraber yayımladığı mesajda gözaltına alınanların sayısının 29 olduğunu açıklamıştı.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) hakkında gözaltı kararı bulunan 47 kişi olduğunu duyurmuştu.

Halkevleri, Devrimci Gençlik Dernekleri (DGD), Sol Parti, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Öğrenci Faaliyeti ve Sosyalist Mücadele İnisiyatifi (SMİ) sabah saatlerinde sosyal medya paylaşımları yaparak üyelerinin gözaltına alındığını duyurmuştu.

Gözaltına alınanlar yarın adliyeye sevk edilecek

İfade işlemleri devam ederken sabah baskınlarında gözaltına alınan 29 kişinin ve 1 Mayıs sabahı Taksim çevresinde gözaltına alınıp gözaltı süreleri 2 kez birer günlüğüne uzatılan 35 kişinin yarın adliyeye sevk edileceği öğrenildi.