Dünya

İsrailli Bakan, Başbakan Netanyahu yeni Gazze planını kabul etmezse savaş kabinesini bırakacağını duyurdu

İsrail kabinesindeki çatlak büyümeye devam ediyor

19 Mayıs 2024 07:33

T24 Dış Haberler

İsrail'in savaş kabinesinde bulunan bakanlardan Benny Gantz, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Gazze için kabul edilen bir planı onaylamaması durumunda istifa edeceğini söyledi. 

Cumartesi günü bir basın toplantısı düzenleyen Gantz, Gazze'nin savaş sonrası yönetimi konusunda hazırlanan planın 8 Haziran'a kadar onaylanmaması durumunda liderliğini yaptığı muhalefet partisi Ulusal Birlik'in koalisyon hükümetinden de çekileceğini bildirdi.

Gantz basın toplantısının cumartesi günü İsrail Savunma Kuvvetleri'nin 53 yaşındaki Ron Benjamin isimli bir rehineni cesedini bulmasından saatler sonra düzenledi. Benjamin, 7 Ekim saldırısı sırasında Gazze sınırı yakınlarında bisiklet sürerken rehin alınmıştı.  Cuma günü de Itzik Gelernter, Shani Louk ve Amit Buskila isimli üç rehinenin cesetleri bulunmuştu.

Gantz, "Kişisel ve siyasi kaygılar İsrail'in savunmasının en kutsal yerlerine girmeye başlamış durumda" dedi. 

"Başbakan Netanyahu, bu gece gözlerinizin içine bakıyorum ve size şunu söylüyorum: Seçim sizin elinizde" diyen Gantz, "10 yıl öncenin Netayahu'su doğru şeyi yapardı. Bugün de doğru ve vatansever şeyi yapmaya niyetin var mı?" diye devam etti. 

Başbakan'a seslenmeye devam eden Gantz, "İsrail halkı seni izliyor: Siyonizm ve şüphecilik arasında, birlik ve hizipçilik arasında, sorumluluk ve hukuksuzluk arasında, zafer ve felaket arasında bir seçim yapmalısın" ifadelerini kullandı. 

Gantz'ın koalisyondan çıkması, Netanyahu'yu hükümetini ayakta tutmak için koalisyondaki aşırı sağcı siyasetçilere daha da bağımlı hale getirebilir.

Perşembe günü Savunma Bakanı Yoav Gallant, Netanyahu'yu aynı konudan hedef alarak İsrail ordusunun veya sivil yönetimin Gazze'de kaldığı hiçbir çözümü kabul etmeyeceğini söyledi. Gantz, kısa süre içinde Gallant'ın sözlerine destek verdi. Bu açıklamalar, hükümetin içinde kamuoyuna yansıyan bir çatlağın yaşanması anlamına geldi. 

Gantz, Gazze'nin silahsızlanmasını ve ABD, Avrupa, Arap ve Filistinli ortak bir yönetim kurulmasını içerecek 6 maddelik plan talep etmişti.