Gündem

İşçi, işveren, memur, çiftçi ve hükûmet, 5 yıl sonra buluştu; "işe göre mesai” masada

"Gençler eski usul organizasyonlarda ve işletmelerde değil, yeni usul işletmelerde çalışmak istiyor"

30 Nisan 2024 09:08

İşçi, işveren, memur, çiftçi ve hükümeti bir araya getiren Çalışma Meclisi 5 yılın ardından Ankara’da toplandı. Toplantının ana gündem maddelerinden biri esnek çalışma oldu.

Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Dijitalleşme, yapay zekâ, otomasyon gibi faktörler; çalışma hayatındaki rolleri ve beceri gereksinimlerini yeniden tanımlıyor” derken, TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, “Yeni nesil çalışma modellerine ihtiyacımız var. Kadınlar, gençler bunu istiyorlar” dedi. Memurlar ise esneklikte iş güvencesi talebini gündeme getirdi.

13. Çalışma Meclisi toplantısı "Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı: Emeğin, Sendikal Örgütlenmenin ve İstihdamın Geleceği" temasıyla bir otelde düzenlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan (ortada), Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay (sol 2), TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol (sağ 2), HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan (sağda) ve DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu (solda) toplantıya katılarak konuşma yaptı.

"Ne yapacaksak birlikte yapacağız ve ne başaracaksak da inşallah birlikte başaracağız"

Bakan Işıkhan, “Türkiye'nin çalışma hayatında güçlü ve kapsayıcı bir gelecek inşa etmek için birlikte diyalog halinde olmaya büyük önem veriyoruz. Şuna inanıyorum: 'Ne yapacaksak birlikte yapacağız ve ne başaracaksak da inşallah birlikte başaracağız'. Çünkü, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman ifade ettiği gibi, 'Biz, birlikte Türkiye'yiz'. Bu mecliste ortaya çıkacak yeni fikirlerin ve önerilerin, Türkiye'nin çalışma hayatının geleceğini belirlemede önemli bir rol oynayacağına eminim” ifadelerini kullandı.

“10 çalışandan 4'ü uzaktan çalışma imkanına sahip”

Özgür Burak Akkol, 10 çalışandan 4'ü uzaktan çalışma imkanına sahip olduğunu, büyük işletmelerin yüzde 78'inin uzaktan çalışmaya imkan vediğini belirterek, "Türkiye'de çalışan nüfusun yüzde 30'u için uzaktan çalışma mümkün. Çalışanların yüzde 73'ü evden çalışma ile iş-özel hayat dengesini daha iyi kurduğunu düşünüyor. Dolayısıyla yeni çalışma modellerine imkânımız var. Kadınları daha fazla iş hayatına dahil etmek için esnekliğe ve yeni çalışma modellerine ihtiyacımız var. Gençler eski usul organizasyonlarda ve işletmelerde değil, yeni usul işletmelerde çalışmak istiyor. Bu konudaki iyi uygulamaları teşvik edelim" dedi.

“Esnek çalışmanın tartışıldığı bir zeminde önceliğimiz iş güvencesi”

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da programın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü öncesi düzenlenmesini kıymetli bulduklarını ifade etti. İşçilerin de memurların da emekçi olduğunu; işçi, işveren ve devlet birbirini anladığında çıtayı yükseltebileceklerini kaydeden Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"Dünyada çalışma normları yeniden tartışılıyor, işin, emeğin geleceği tartışılıyor. Esnek çalışmanın tartışıldığı bir zeminde önceliğimiz iş güvencesi. İşin geleceğini, emeğin geleceğini konuşacaksak sendikalar, kamu olarak hep birlikte bu konuyu tartışmamız gerekir. Örgütlenme boyutuna baktığımızda kamuda 950 bin kişi örgütlülüğün dışında duruyor, örgütlülük alanının genişlemesine ihtiyaç var. 4688 sayılı Kamu Görevlileri Toplu Sözleşme Kanunu'nun sosyal taraflarla uzlaşarak, belli noktaya getirilerek değişikliğine ihtiyaç var."

“Kamu personeli sistemi yeniden gözden geçirilmeli”

Kira yardımı, bayram ikramiyesi gibi birçok alanda beklentilerin olduğunu kaydeden Yalçın, kamu personeli sisteminin yeniden gözden geçirilmesine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Yalçın, "Orta direğin korunduğu, ekonomideki istikrarın sağlandığı, enflasyonun dizginlendiği, gelir dağılımında adaletin temin edildiği Türkiye Yüzyılı yolculuğunda elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz." dedi.