Dünya

Hollanda'da kamu yayıncısı VRT'deki sendikalar, Eurovision yayınını kesip Gazze'de ateşkes çağrısı yaptı

Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Eurovision'a katılımı tartışmalı bir konu haline gelmişti.

10 Mayıs 2024 09:09

T24 Dış Haberler

Hollanda'da kamu yayıncısı VRT'deki sendikalı çalışanlar, Eurovision 2024'ün ikinci yarı finalinde kısa süreli yayın keserek Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu. 

Belçika'nın Hollandaca yayın yapan kamu kanalı VRT'deki sendikalar, Eurovision 2024'ün 2. yarı finalinin canlı yayınını kısa süreliğine kesintiye uğrattı.

Ekranda şu mesaj göründü: 

"Bu bir endüstriyel eylemdir. İsrail Devleti tarafından gerçekleştirilen insan hakları ihlallerini kınıyoruz. Dahası, İsrail Devleti basın özgürlüğünü yok etmektedir. Bu nedenle yayına bir süreliğine ara veriyoruz #CeaseFireNow #StopGenocideNow"

Hem VRT hem de RTBF önünde Belçika'nın İsrail ile aynı anda Eurovision Şarkı Yarışmasına katılmasını protesto eden gösteriler düzenlendi. Belçika'yı "Before The Party's Over" ile temsil eden Mustii, Malmö'deki performansının bir parçası olarak barış çağrısında bulundu. Şarkıcı, performansının sonlarına doğru görülebilen üst koluna "barış" kelimesini yazdırdı.

Gazze'deki savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana İsrail'in Eurovision'a katılımı tartışmalı bir konu haline gelmişti. Avrupa çapında pek çok sanatçı, müzisyen ve hayran savaştaki tutumu nedeniyle yarışmadan çıkarılması çağrısında bulunmuştu.