Dünya

Eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin eşine çekiçle saldıran sanığa 30 yıl hapis cezası

Nancy Pelosi de ayrı bir mektupla, hakimden sanığa 'çok uzun' bir ceza vermesini istedi

18 Mayıs 2024 15:24

ABD'de Temsilciler Meclisi'nin eski başkanlarından Nancy Pelosi ve eşi Paul Pelosi'nin evine girerek Paul Pelosi'yi çekiçle yaralayan sanığa 30 yıl hapis cezası verildi.

Siyasi saiklerle gerçekleştirildiği tespit edilen saldırı, 28 Ekim 2022'de yaşanmıştı. David DePape, Pelosilerin San Francisco'daki evine sabah saatlerinde zorla girmişti. Dönemin Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, o gün başkent Washington'daydı. Savcılara göre, 'QAnon' olarak bilinen faşist komplo teorilerini takip eden saldırgan, Paul Pelosi'nin başına çekiçle vurmuş, olay yerine gelen polis, saldırganı gözaltına almıştı.

"Baş dönmesi ve nörolojik sorunları devam ediyor"

Reuters haber ajansının aktardığına göre, DePape, mahkemede verdiği ifadesinde, niyetinin Pelosi'yi rehin almak olduğunu söyledi. Mahkeme jürisi, sanığı kasım ayında 'federal bir yetkiliyi kaçırmaya teşebbüs ve federal bir yetkilinin yakın aile üyesine saldırı' suçlarından suçlu bulmuştu. Saldırıda kafatasında kırıklar oluşan 82 yaşındaki Paul Pelosi, cuma günü açıklanan karar öncesinde hakime yazdığı mektupta, baş dönmesi ve sersemlik yaşadığını, başında hâlâ bir metal plaka olduğunu anlattı. Pelosi'nin dengeyle ilgili de halen sorunlar yaşadığı ve sağ elinde kalıcı sinir hasarı meydana geldiği ifade edildi.

Nancy Pelosi de ayrı bir mektupla, hakimden sanığa 'çok uzun' bir ceza vermesini istedi.

Savcılar, sanığın 40 yıl hapis cezasına çarptırılmasını talep ederken, DePape'nin mahkemenin atadığı avukatı, 14 yıl hapis istedi. Mahkeme, sanığı 30 yıl hapse mahkum etti.