Gündem

Erdoğan-Miçotakis arasında "Hamas gerginliği": Ülkemde bini aşkın Hamas mensubu tedavi alıyor

13 Mayıs 2024 17:50

T24 Haber Merkezi

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Ankara'da bir araya geldi. Görüşmenin ardından Erdoğan ve Miçotakis'in ortak basın açıklamasına "Hamas gerginliği" yansıdı. Açıklamada konuşan Erdoğan, bini aşkın Hamas mensubunun Türkiye'de tedavi gördüğünü söyleyerek, "Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Kendi topraklarını ve milletini korumaya çalıştıklarını düşünüyorum. Orada bir terör örgütü olmadığını sizler de ortaya koydunuz şimdi terör örgütü derseniz üzülürüz. Asla Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Adım adım Hamas'ı takip ediyorum. Ülkemde bini aşkın Hamas mensubu hastanemizde tedavi alıyor" dedi.

Miçotakis ise Erdoğan'ın aksine Hamas'ı terör örgütü olarak kabul ettiklerini söyleyerek "Türkiye ile özellikle Orta Doğu konusunda görüş ayrılığı söz konusudur. İsrail'in terör nedeniyle verdiği kurbanlardan sonra Gazze bölgesine girmesi ve bizim terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas'ı Türkiye'nin daha farklı bir şekilde kabul ettiğini biliyoruz" ifadelerini kullandı. Ancak Miçotakis, Hamas konusunda ters düşse de hemfikir oldukları konuya işaret ederek sivilleri korunması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen aralık ayında 7 yıl sonra Yunanistan’ın başkenti Atina’ya gitmiş ve Başbakan Miçotakis ile görüşmüştü. Görüşmede imzalanan Atina Bildirgesi'nde iki ülke, siyasi diyalog, pozitif gündem, güven artırıcı önlemler konularında devamlı, yapıcı istişarelerde bulunmayı taahhüt etmişti. Miçotakis'in ziyareti, Erdoğan'ın aralık ayındaki Atina ziyaretinin ardından "iade-i ziyaret" olarak nitelendiriliyor. 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara'ya geldi. Miçotakis ve beraberindeki heyeti Ankara'ya getiren uçak, saat 15.08'de Esenboğa Havalimanı'na indi. Yunanistan Başbakanı daha sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Miçotakis'i kapıda karşıladı. 

Baş başa görüşmenin ardından Erdoğan ve Miçotakis, heyetler arası görüşmeye başkanlık etti, ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Yunanistan ile terörle mücadele konusunda anlayış birliğimiz giderek güçleniyor. Terör örgütlerine bölgemizin geleceğinde yer olmadığına dair mutabık kaldık. Azınlık konusunu iki ülke arasında beşeri bir köprü olarak görüyoruz. Gazze'de yaşanan soykırım başta olmak üzere bölgede yaşanan gelişmeler konusunda da konuştuk. vicdan sahibi tüm kesimlerin çağrılarına rağmen masum sivillerin son sığınağı Refah'ı hedef alıyorlar. 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır. Türkiye olarak İsrail'i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devletinin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir."

Erdoğan, Miçotakis'in Hamas'ı terör örgütü olarak nitelemesinin ardından bini aşkın Hamas mensubunun Türkiye'de tedavi aldığını belirterek şunları söyledi: 

"Hamas'ı terör zörgütü olarak görmüyorum. Orada bir terör örgütü olmadığını sizler de ortaya koydunuz şimdi terör örgütü derseniz üzülürüz. Asla Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyorum. Adım adım Hamas'ı takip ediyorum. Ülkemde bini aşkın Hamas mensubu hastanemizde tedavi alıyor."

"Orta Doğu konusunda görüş ayrılığı yaşıyoruz"

Miçotakis, Orta Doğu konusunda Türkiye ve Yunanistan'ın görüş ayrılığı yaşadığını ifade etti. Miçotakis şunları söyledi: 

"Türkiye’yle aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Orta Doğu gelişmelerini görüştük. Hem Rusya'nın despotik tavrını hem de Orta Doğu'da gerçekleşen gelişmelerin karşısında biz bunları reddettiğimizi dile getirdik. Türkiye ile özellikle Orta Doğu konusunda görüş ayrılığı söz konusudur. İsrail'in terör nedeniyle verdiği kurbanlardan sonra Gazze bölgesine girmesi ve bizim terör örgütü olarak kabul ettiğimiz Hamas'ı Türkiye'nin daha farklı bir şekilde kabul ettiğini biliyoruz. Ancak sivillerin korunması gerektiği konusunda hemfikiriz."

Miçotakis onuruna yemek verildi 

Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis onuruna resmi akşam yemeği verdi.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yemek, basına kapalı gerçekleşti. Yemekte, her iki ülkenin heyetleri de yer aldı.

FOTO GALERİ - Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e Ankara'da yağmur altında karşılama

TIKLAYIN | METİN KAAN KURTULUŞ YAZDI - Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye ziyareti, 'Kariye Camii' tartışmalarının gölgesinde gerçekleşecek; gündemde neler var?

TIKLAYIN | STELYO BERBERAKİS YAZDI - Erdoğan-Miçotakis görüşmesi bugün: İş insanları işbirliği için liderlerin birkaç adım önünde yürüyor