Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | İsrail, Refah işgalinin "kesin" olduğunu ilan etti

01 Mayıs 2024 09:55

T24 Dış Haberler

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze'deki rehineleri serbest bırakması için bir anlaşmaya varıldığı senaryoda bile ordusunun Refah'a kara harekatı düzenleyeceğini ifade etti. ABD'de üniversite kampüslerinde Gazze'yle dayanışma için yapılan eylemlerde tansiyon yükselmeye devam ediyor.  Atina merkezli Irkçı Şiddet Kayıt Ağı, Yunanistan'da göçmen, sığınmacı ve LGBT'lere saldırıların 2023'te neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti.

1 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Korku dolu 22 dakika: Kılıçlı saldırıda çocuk öldürüldü

Londra'da kılıçlı bir adam, 20 dakika boyunca elindeki kılıçla etrafa saldırarak 14 yaşında bir çocuğu öldürdü ve 4 kişiyi yaraladı. Dedektifler, salı günü yapılan saldırının gerekçesini tespit etmek için yoğun bir çalışma yürütüyor. 36 yaşındaki şüpheli gözaltına alındı.


eKathimerini | Araştırma: Yunanistan'da ırkçı şiddet artıyor

Atina merkezli Irkçı Şiddet Kayıt Ağı, Yunanistan'da göçmen, sığınmacı ve LGBT'lere saldırıların 2023'te neredeyse son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını belirtti. 2023'te 158 saldırı kayıtlara geçti, 2022'de bu sayı 74 idi. 


The New York Times | İsrail, Refah işgalinin kesin olduğunu ilan etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas'ın Gazze'deki rehineleri serbest bırakması için bir anlaşmaya varıldığı senaryoda bile ordusunun Refah'a kara harekatı düzenleyeceğini ifade etti.

İsrail'in Refah saldırısı hazırlıkları hız kazanırken Mısır liderliğindeki arabulucular, saldırıdan önce Hamas ile Tel Aviv arasında bir ateşkes anlaşması sağlamak için girişimlerini yoğunlaştırdı. Ancak Netanyahu, bunun kararlarını değiştirmeyeceğine işaret etti.

Salı günü Kudüs'te konuşan İsrail Başbakanı, "Savaşı tüm hedeflerimize ulaşmadan durdurmamız ihtimal dışı. Tam anlamıyla zafere ulaşmak için anlaşma olsa da olmasa da Refah'a girip oradaki Hamas müfrezelerini ortadan kaldıracağız" dedi.


The Washington Post | Kampüs çatışmaları sertleşiyor

ABD'de üniversite kampüslerinde Gazze'yle dayanışma için yapılan eylemlerde tansiyon yükselmeye devam ediyor. New York'taki Columbia Üniversitesi'nde polis kampüse girerek kurulan çadırları dağıldı. 16 eyalete yayılan eylemlerde 200'den fazla kişi gözaltına alındı. 


Moscow Times | Rus füze saldırısı Güney Ukrayna'daki Odesa'da 3 kişiyi öldürdü

Ukrayna'nın Odesa kentinin belediye başkanı, Rusya'nın çarşamba günü kente düzenlediği füze saldırısında 3 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Belediye başkanı, 3 de yaralı bulunduğunu bildirdi.