Gündem

Erdoğan: Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur

"Deprem İstanbul için bir beka meselesi haline gelmişken hiçbirimizin dönüşüm projelerini geri plana itme, önemsiz hale getirme lüksü yoktur"

29 Nisan 2024 15:17

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 111 İş Makinasının Hizmete Alım Töreni'nde açıklamalarda bulundu. Türkiye'de nüfusun yüzde 71'inin deprem riski yüksek yerlerde ikamet ettiğini söyleyen Erdoğan, "Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur" dedi.

"Deprem İstanbul için bir beka meselesi haline gelmişken hiçbirimizin dönüşüm projelerini geri plana itme, önemsiz hale getirme lüksü yoktur" diyen Erdoğan son dönemde Türkiye'nin yaşadığı sel ve depremlerin ardından tedbirli olmanın ile tedbirsiz olmanın farkının anlaşıldığını söyledi. 

Yerel seçim öncesi 6 Şubat depreminden en çok etkilenen illerin başında gelen Hatay'da "Merkezi yönetimle yerel yönetim el ele vermezse, dayanışma halinde olmazsa o şehre herhangi bir şey gelmez. Hatay'a geldi mi? Şu anda Hatay garip kaldı" ifadelerini kullanan Erdoğan, "Sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimizi hedef alacak onlara hakaretler savuracak kadar ileriye götürdüler" ifadelerini kullandı. 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan seçim öncesi Hataylılara 'gözdağı': Merkez yerel el ele vermezse, o şehre bir şey gelmez; Hatay'a geldi mi?

İşçi ölümleri için kader diyen Erdoğan: "Antalya'daki teleferik faciasının sorumlularını ellerinden gelse demokrasi kahramanı ilan edeceklerdi"

Gayrettepe'deki gece kulübü yangınında 29  ve Antalya'daki teleferik faciasında da 1 vatandaşımızı kaybetmemize değinen Erdoğan, " Vatandaşlarımızı ihmallere kurban verdik. Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinde sesi çıkmadı. Antalya'daki teleferik faciasının sorumlularını ellerinden gelse demokrasi kahramanı ilan edeceklerdi. 6 Şubat depremlerinde aynı kesimlerin nasıl tavır aldığını hatırlıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Erdoğan işçi ölümleri için "kader planı" demişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden faciası için kullandığı “kader planı” tanımını, merkez üssü Kahramanmaraş olan depremlerin ardından bir depremzedeye karşı kullanmıştı. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan satırbaşları şöyle:

"Bugünkü imza töreniyle yağış riski kapımızı çalmadan devlet olarak görevimizi yapıyoruz. AFAD ve Devlet Su İşleri'ne şimdiden kolaylıklar diliyorum. Coğrafya kaderdir sözlerinin ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz. Türkiye iklim krizinin can yakıcı sorunlarının en çok hisseden devletlerin başında geliyor. 2023 senesi dünyada en sıcak yıl olarak kayıtlara geçti. 3lü gezegen karşısında en yoğun mücadeleyi veren ülkelerden biri olduk. Son yıllarda çok farklı sınamalarla karşı karşıya kaldık. Tedbirli olmak ile tedbirsiz yakalanmak arasındaki farkı tecrübe ettik. Binlerce canımız plansızlığa kurban giderken vaktinde önlem alındığında can ve mal kayıplarını nasıl azaltabileceğimizi de görmüş olduk.

"Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinde sesi çıkmadı"

İşte İstanbul'un göbeğinde bir parkta basit tedbirler alınmadığı için 5 yaşındaki evladımız hayatını kaybetti. Gayrettepe' deki yangınında 29 emekçi kardeşimizi, Antalya'daki teleferik faciasında 1 vatandaşımızı ihmallere kurban verdik. Lafa gelince işçi hakları konusunda mangalda kül bırakmayanların bu iş cinayetlerinde sesi çıkmadı. Antalya'daki teleferik faciasının sorumlularını ellerinden gelse demokrasi kahramanı ilan edeceklerdi.

6 Şubat depremlerinde aynı kesimlerin nasıl tavır aldığını hatırlıyoruz. AFAD başta olmak üzere devletimizin kurumlarına karşı çok yoğun bir linç kampanyası yürüttüler. Tamamı yalan ve çarpıtma üzerinden resmi kurumlarımız, gönüllü kurumlarımız, sahada canla başla çalışan asker ve polisimiz eleştirildi. Daha sonra bu kirli kampanyayı sırf oy tercihlerinden dolayı depremzedelerimizi hedef alacak onlara hakaretler savuracak kadar ileriye götürdüler. Oysa toplam 14 milyon insanımızı ve 11 ilimizi bu depremleri son 1 asırda maruz kaldığımız en ağır afetti.

" TOKİ binalarımız 6 Şubat depreminden alnının akıyla çıkmıştır"

2003 yılından bu yana TOKİ tarafından yapılan bina sayısı 1 milyon 350 bini aşıyor. Muhalefetin haksız eleştirilerine maruz kalan TOKİ binalarımız 6 Şubat depreminden alnının akıyla çıkmıştır. 6 Şubat'ta yıkılan tüm binaların yüzde 90'ınından fazlası 1999 yılı öncesinin inşaat standartlarının yapılanlarındandı. 

"Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur"

Nüfusunun yüzde 71'i deprem riski yüksek yerlerde ikamet eden Türkiye için kentsel dönüşüm çalışmaları, tercihten öte zorunluluktur Afetlere hazırlık bizim nazarımızda siyaset üstü bir konudur. Bizim amacımız ihmalden siyasi rekabetten veya para hırsından dolayı daha fazla yıkım ve gözyaşı görmek istemiyoruz. 

"Deprem İstanbul için beka meselesiyken hiçbirimizin dönüşüm projelerini geri plana itme lüksü yoktur"

Deprem İstanbul için bir beka meselesi haline gelmişken hiçbirimizin dönüşüm projelerini geri plana itme, önemsiz hale getirme lüksü yoktur"

 

TIKLAYIN-Erdoğan'ın "Hatay" açıklaması tepkilerin odağında: Kim ne söyledi?