Eğitim

CHP'den Saraçhane'de "Büyük Eğitim Mitingi" | Özgür Özel: Cumhuriyet ile derdi olan bir Bakan, cumhuriyet ile sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır

18 Mayıs 2024 13:38

CHP İstanbul’da 'Büyük Eğitim Mitingi' düzenledi. Burada konuşan CHP lideri Özgür Özel,  MEB'in 26 Nisan'da kamuoyu ile paylaştığı "yeni müfredat" olarak bilinen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde "Türkiye Cumhuriyeti" ibaresinin dahi kullanılmadığına, Atatürk ve silah arkadaşlarının adının yok denecek kadar az geçtiğini söyleyerek, "Cumhuriyet ile derdi olan bir Bakan, Cumhuriyet ile sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır. Bu müfredatta Atatürk'ün adı yok denecek kadar az geçmektedir. Kurtuluş Savaşı kahramanları, bu ülkenin kahramanları Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olan bu müfredat yok hükmündedir. " dedi.

Mitingde, daha önce mülakatı kaldıracağının sözünü veren Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenen Özel, "Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun? Üç yıl tasarruf tedbirleri yapacağız, emekli kadar atayacağız' diyorlar. Yani hiç öğretmen almazsak 65 yıl sürecek öğretmenlerin ataması. İtibardan tasarruf olur ancak eğitimden tasarruf olmaz. Diğer yaramız mülakattır. Yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS diyorlar. Hani mülakat kaldırılacaktı?" ifadelerini kullandı.

CHP, Saraçhane'de "Büyük Eğitim Mitingi"ni gerçekleştirdi.

Fotoğraf: Can Öztürk- T24

Mitinge  atanmayan öğretmenler, mülakat ve müfredat mağdurları ile ‘Büyük Eğitim Mitingi’ düzenliyor. Mitinge Eğitim İş Sendikası, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile CHP milletvekilleri katıldı. 


Fotoğraf: Can Öztürk- T24

 

"Tasarruf tedbirlerinden hesapla mevcut öğretmenlerin atanması 65 yıl sürecek"

Mitingde konuşan CHP Lideri Özgür Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Bir kusurları yok ki atanamamış olsunlar atanmayan öğretmenler. Kaldırılacağına söz verilen mülakatın sınavda 1,2. olduğu halde sorulan soruya yandaşça cevap veremediği için liyakatlı olduğu halde mülakat mağdurlarıyla birlikte herkes ve onlara destek olmak üzere burada bulunan herkese hoş geldiniz diyorum. Diyorlar ki 3 yıl boyunca tasarruf tedbirleri kapsamında emekli olan kadar öğretmen atayacağız. Bu hesapla mevcut öğretmenlerin göreve gelmesi için 65 yıla kadar ihtiyaç var. Burada hatırlatıyorum. Ne diyordunuz itibardan tasarruf olmaz. 

Özel'den Erdoğan'a: Madem atamayacaktın, neden 1 milyon günahsızı okuttun?

Buradan Erdoğan’a sesleniyorum: madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun? Niye umut verdin, niye onlara sırtını dönüyorsun? Üç yıl tasarruf tedbirleri yapacağız, emekli kadar atayacağız' diyorlar. Yani hiç öğretmen almazsak 65 yıl sürecek öğretmenlerin ataması. İtibardan tasarruf olur ancak eğitimden tasarruf olmaz. Diğer yaramız mülakattır. Yüzde 50 mülakat, yüzde 50 KPSS diyorlar. Hani mülakat kaldırılacaktı?

"Mülakat kul hakkına girmektir"

İtibardan tasarruf olur eğitimden olmaz. Mülakat mağdurlar seslerini duyurmaya çalıştılar. Mülakat kul hakkına girmektir. Diyorlar ki 'düzgün yapacağız' Yıllardır mülakat yapıyorlar.  O mülakata kamu baş denetçiliği ombudsman kurumu her sene bir yer arıyor. ombudsman CHP'li değil, bizim atadığımız bir yer değil. Sayın Şeref Malkoç Erdoğan'ın yakın dava arkadaşıdır. Ayrıca geçmiş dönem Adalet Bakanı'mızın Abdülhamit Gül'ün kayınpederidir. Bu kadar AKP'nin içinde olan birinin başında olduğu kurum mülakatlarda sübjektif kriterlerden farklı yorumlanabilecek sorulardan, cevabın bilimsel değil son derece sübjektif olmasından ve mülakatlardaki haksızlıklardan bahsediyor. Zaman zaman AKP'ye çok yakın olmakla eleştirilen bir hukuk insanının  başında olduğu kurum bu kadar net mülakatta haksızlık var derken. Siz kimseyi bakana inandıramazsınız. 

Başka bir husus son günlerin en yakıcı konusu müfredat Türkiye yüzyılı maarif modeli diyorlar. Türkiye yüzyılı demek AKP'nin seçim sloganı demek. Milli Eğitim dediğiniz her şeyi kapsar. Siz bir partinin seçim sloganını Milli Eğitim müfredatının başlığı yaparsanız. İlk düğmeyi de son düğmeyi de yanlış iliklediniz demektir. Maarif modeli diye isim koyduğunuz model 100 yıl öncesinin adını taşımakta, 200 yıl öncesinin ruhunu taşımaktadır. 

"Cumhuriyet ile derdi olan bir Bakan, cumhuriyet ile sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır"

Müfredatın hazırlığı şeffaf değildir. Müfredatta Türkiye Cumhuriyeti ifadesi yerine tüm ifadeler Türkiye olarak geçmektedir. Bakan'ın fikri neyse zikri odur. Cumhuriyet ile derdi olan bir Bakan, cumhuriyet ile sorunu olan bir müfredat dayatmaktadır.

"Müfredatta Atatürk'ün adı yok denecek kadar az"

Bu müfredatta Atatürk'ün adı yok denecek kadar az geçmektedir. Kurtuluş Savaşı kahramanları, bu ülkenin kahramanları Atatürk ve arkadaşlarıyla sorunu olan bu müfredat yok hükmündedir. 

Önceki müfredatta Gazi'den alıntıyla "Fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirilecek" derken şimdi yerine "aklı selim, vicdanı selim, kalbi selim" nesiller demektedir. Fikri, vicdani hür demek yerine vidanı selim nesiller diyorsanız Sizin yetiştirilecek neslin hür olmasından, hürriyetten özgür düşünceden sorununuz var demek. Metinden hürriyet kelimesini çıkaracak kadar özgürlüklere düşman bu bağnaz anlayışı kınıyoruz. 

"AKP iktidarı boyunca öğretmenler her ay 9 çeyrek altın kaybediyor"

Arapça kelimelerinin bolca yer aldığı, eşitlik yerine itaatı tarif eden bir müfredat Türkiye'ye hiçbir şey getirmez. Atanmayanlar burada, atananlar da dertli. 91 bin açıkta norm kadro varken, 81 bin ücretli öğretmen atamak devlet eliyle güvencesiz istihdamdır. Devlet eliyle eğitimci emeğinin sömürülmesidir. Bütün milletimize şikayet ediyorum.  2002'de en düşük öğretmen maaşı 635 TL ve 20 tane çeyrek altın alıyor. Bugün en düşük öğretmen maaşı 31 bin lira ve sadece 11 çeyrek altın alıyor. En düşük öğretmen maaşında AKP iktidarı boyunca neredeyse yarı yarıya gerileme var.  Öğretmenler her ay 9 çeyrek altın kaybediyor.

Önce öğretmenin sorununu duy, deprem bölgesini duy sonra Anayasa deyip meydanlara çıkıp destek istemeye başla. Eğitim anayasasını katılımcı yapmayanlarla milletin anayasası yapılmaz."

Fotoğraf: Can Öztürk- T24

Fotoğraf: Can Öztürk- T24