Dünya

Baltimore köprüsünün enkazı kontrollü yıkımla havaya uçuruldu

Operasyon kötü hava koşulları nedeniyle hafta sonu ertelenmişti

14 Mayıs 2024 08:49

T24 Dış Haberler

Baltimore'da kaza sonucu çöken Francis Scott Key Köprüsü'nün bir kısmı kasıtlı olarak yıkıldı. Böylece ABD'nin en işlek deniz yollarından birinden gemiciliğin nihai olarak tamamen geri dönmesinin önü açıldı.

Bir gemi 26 Mart'ta Francis Scott Key Köprüsüne çarparak köprünün çökmesine ve altı inşaat işçisinin ölümüne neden olmuştu. Dün köprünün kalanı kaldırıldı. Operasyon kötü hava koşulları nedeniyle hafta sonu ertelenmişti.

Francis Scott Key Köprüsü, güç kaybeden ve rotasından çıkan Dali adlı bir kargo gemisinin çarpması sonucu çökmüştü. Çarpışma sonucu yaklaşık 4 bin ton enkaz Patapsco Nehri'ne dökülmüştü. 

 

289 metre uzunluğundaki gemi, kazadan bu yana olay yerinde kaldı. Çoğu Hintli olmak üzere toplam 21 mürettebat halen Dali'de geminin bakımını yapıyor. Pazartesi günkü kontrollü patlama gerçekleşirken mürettebat gemiye sığındı.

Yetkililer yıkımın plana uygun olarak gerçekleştiğini söyledi. Patlama, olayın altıncı ve son kurbanının cesedine geçen hafta ulaşılmasının ardından gerçekleşti.

Yetkililer, Baltimore Limanı'na geri dönecek olan Dali'yi kurtarmak umuduyla hassas kesimler yapmak için kontrollü patlamayı kullandıklarını söyledi.

Ülkenin en yoğun limanı olan liman, çöküşün ardından kapatıldı, ancak bazı sevkiyatlar geçici kanallar aracılığıyla yeniden başladı. ABD Ordusu Mühendisler Birliği Mayıs ayı sonuna kadar tam kapasiteye ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.